Kürt Kadın Hareketi dünya hareketine dönüştü

Kadın Haberleri —

Sibel Yiğitalp

Sibel Yiğitalp

  • Kürt siyasetçi Sibel Yiğitalp 5-6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Kadın Konferansı’ na ilişkin yaptığı değerlendirmede Kürt Kadın Hareketi’nin bir dünya kadın hareketine dönüştüğünü söyledi.

ROJBİN KURT/ BERLİN

Geçtiğimiz hafta sonu Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2. Uluslararası Konferansı Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. 41 ülkeden 800 kadının katıldığı konferansa ilişkin görüşlerini ve duygularını dile getiren Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 26. Dönem Amed milletvekili olan Kürt siyasetçi Sibel Yiğitalp, konferansın atmosferini çok heyecanlı bulduğunu belirtti. 

Tarihsel bir dönem

Yiğitalp söyle dedi: “Enerjisi inanılmaz güzel ve yüksek. Dünyanın 41 ülkesinden bahsediyoruz. Böyle coğrafik olarak baktığınızda birbirinden uzak, arada binlerce kilometre olan mesafelerden kadınların bir araya gelmiş olması çok değerli. Aynı şeyleri söylemesi çok daha kıymetli ve heyecan verici. Arjantin’den gelen bir kadınla Yemen’den gelen kadının ortak duygularının olması ve bu ortak duygular üzerinden aynı sözü söylemesi, belki de dünyada kadın tarihi boyunca az rastlanır bir örnek. O yüzden bunu tarihsel bir dönem olarak görüyorum. Tarihsel bir an olarak görüyorum.”

Ortak sorun: Şiddet

İki gün süren tartışmalarda kadınları yaşadığı benzer, farklı noktalara da dikkat çeken Yiğitalp, “Burada 41 ülkeden gelen kadınları konuşuyoruz. 41 ülkenin kadınlarının da ortak paydaşı erkek-devlet şiddetine karşı ortak mücadele. Burada bulunan pek çok kadın bir şekilde kirli savaşın ya tanığı, ya sanığı ya da mağduru olmuş. Yani tamamen şiddet uygulayan erkek-devlet olmuş. Bu anlamda paydaşlığımız ortak ve çok güçlü. Böyle bakınca da, yine konuşulanlara kulak verince aslında Kürdistan’da yürütülen kirli savaşın aktörlerinin Guatemala’da olduğunu gördüğüz. Yine Yemen’de olduğunu görüyoruz. Ya da Arjantin’de olduğunu görüyoruz” dedi.

‘Jin jiyan azadî’ bir mücadelenin sonucudur

Kürt Kadın Hareketi’nin yaratmış olduğu değerleri ve mücadelesinin dünyada ne kadar büyük bir ses getirdiğine konferans aracılığıyla tanıklık ettiğini de belirten Yiğitalp, şunları kaydetti: “Kürt Kadın Hareketi’nin Arjantin’e kadar gittiğini, Yemene kadar gittiğini, Afrika ülkelerine kadar gittiğini ve oradan buraya nasıl bir ses verdiğini, nasıl bir yanıt verdiğini görmek, somutlaşmasını görmek inanılmaz değerli. Yani herkes Rojava’daki kadın mücadelesini tanıyor, herkes ortak ‘Jin jiyan azadî’ diyor. ‘Jin jiyan azadî’ derken de bunu gerçekten kadın mücadelesiyle, kadın sosyalist mücadelesi ifade ediyor. O neoliberal politikaların içini boşaltılmış olduğu bir kavram olarak değil direnen, direnişin tarihine saygı duyan ve o direnişin sözünü söyleyen kadınlar olarak buradalar. Bu derece çok kıymetli.”

‘Jin jiyan azadî’ sloganının bir çatı gibi ele alınmasını da değerlendiren Sibel Yiğitalp, “Kürt Kadın Hareketi’nin siyasal alanda, askeri alanda, hayatın her alanında özne olması ve bu özne olmaktan kaynaklı yaratmış olduğu değerler tabiki bugün birden oluşmadı. Yılların birikimi ve yılların emeği, bedeli ve direnişi ile oldu. Ve bunu yaparken de kadınlar çok zorlandı. Bunları aşmak için çok çabaladı, mücadele etti. ‘Jin jiyan azadi’ bu mücadelenin, çabanın bir sonucu olarak doğdu” diye belirtti.

Sisteme karşı duran kadınlar burada

Yiğitalp devamla şunları kaydetti: “Şimdi eril akılın bir sonucu olarak oluşan bir devlet yapılanmasından, bir dünyadan bahsediyoruz. Global bir erkek-devlet var ve global bir erkek-devletin yaratmış olduğu savaşlar var, şiddetler var ve kadın bedeni üzerinden, kadın kimliği üzerinden, kadın kırımı üzerinden büyük politikalar izleniyor ve ideoloji o perspektiften geliyor. Buna itiraz eden kadınlar, bilinçli, politik yerden, ideolojik yerden bakan kadınlar bugün burada. Yani sisteme karşı duran kadınlar burada. Ve bu kadınların öncülüğünü de Kürt kadın Hareketi yapıyor. Bu anlamda Kürt Kadın Hareketi’nin yaratmış olduğu değerler ve evrensel değerler bugün dünyanın her yerinde bir slogana dönüştü ve bu sloganın altını doldurmak yine direnen kadınların, yani Kürt kadınları öncülüğünde olacak.”

Kürt Kadın Hareketi’nin bir dünya kadın hareketine dönüştüğünü dile getiren Sibel Yiğitalp, “Bugün dünya kadın hareketinin örnek, rol model aldığı bir Kürt Kadın Hareketi görüyoruz. Bu çok heyecan verici” diyerek, mücadelenin daha da büyüyeceğine ve sonuç alacağına inandığını dile getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.