BERİTAN CANÖZER / AMED

Şair, yazar, senarist, editör, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi kadınların katılımıyla 3 Kasım’da gerçekleştirilen “Kadın ve Yazarlık Çalıştayı”nın 10 Kasım’da sonuç bildirgesi açıklanmıştı. Bildirgede Mezopotamya Kadın Kalemi Platformu’nun kuruluşu ilan edilerek, Kürt kadın yazarlar olarak dernekleşmek için de çalışmalar yürüteceklerine vurgu yapılmıştı. Dernekleşmenin önemine ve platformun amacına ilişkin Önce Çocuklar Derneği Başkanı ve Kürt dil çalışmalarında da yer alan Cevahir Sadak ile Kürt kadın yazar ve Gazeteci Roza Metina değerlendirmelerde bulundu.

‘Çocuklarımıza iz bırakmalıyız’ 

Önce Çocuklar Derneği Başkanı ve Kürt dil çalışmalarında da yer alan Cevahir Sadak, Kürt dilinin önemini anlattı. Cevahir, öncelikle çocukların anadilde eğitim görmesinin önemli olduğunu söylerken,  “Çocuklarımızın, gelecek neslin Kürt yazarları, kitaplarını tanıması ve bilmesi gerekir. Tarihimizde nice kadın yazarlarımız, şairlerimiz vardır ama toplum olarak onları tanımıyoruz, okumuyoruz” dedi.

Kürtçenin zenginliğinde kadının payı büyük

Kürt kadın yazar ve gazeteci Roza Metina, edebiyatın, dilin bugüne kadar gelebilmesinde ve kimliğin korunması noktasında Kürt kadın yazarların önemini şu sözlerle vurguladı: “Kürt kadın yazarlarının önemine vurgu yapmak demek Kürt tarihinin önemli noktalarına vurgu yapmak demektir. Kürt tarihinde Kürt dil ve edebiyatına önemli katkılar sunan Mestûre Kurdistanî, Dayê Tewrêza Hewramî, Rihan Xanima Loristanî gibi önemli isimler bugünkü zenginliğin temelini atmışlardır. Biz bu platformu kurarken asıl amaçlarımızdan biri ismi duyulmamış, gizli kalmış Kürt kadın yazarları topluma tanıtmak ve eserlerini okutmaktı” diyerek kadın yazarları hatırlattı.