İşgale sessiz kalmayalım

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Türk devletinin KDP ortaklığıyla gerçekleştirdiği işgal saldırısına karşı eylem planı hazırlayan ve Kriz Masası oluşturan Kürt sanatçılar, “Kürt kazanımları tehdit altında, herkes saldırılara karşı harekete geçmeli” dedi. 

Türk devletinin KDP desteğiyle Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik saldırısına tepkiler sürüyor. Sanatçılar Deniz Deman, Hozan Cömert ve Hozan Emekçi de işgal saldırısına tepki göstererek, herkesi saldırılara karşı ses çıkarmaya çağırdı. 

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Mehmet Aslan’a konuşan sanatçılardan Deniz Deman, Türkiye’nin uzun zamandır KDP ile işbirliği yaptığını, PKK’yi Ortadoğu’da kurmak istediği hegemonya önünde en büyük tehlike ve engel olarak gördüğünü söyledi. “Tasfiye etmeyi amaçlıyor. Bunda da KDP’yi araç olarak kullanıyor” diyen Deman, “Daha düne kadar KDP’yi siyasi muhatap olarak görmeyen AKP, bugün Kürt halkının kazanımları ve Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı aynı paydada buluştu. KDP de burada kendisine alternatif olarak gördüğü PKK’ye karşı kendi hanedanlığının çıkarını düşünüyor. Kürt halkının kazanımlarını kendi tekeline almak için soykırımcıya kapıları açıyor” diye konuştu. 

Kürtler için felakete dönüşür!

Kürt sanatçıların saldırıyı “işgal” olarak tanımlayıp, karşısında net bir şeklide durduğunu dile getiren Deman,“Kürt partilerinin ve güçlerinin Kürtlerin tarihsel düşmanının yanında yer alması, Kürtler açısından bir felakete dönüşür” uyarısında bulundu. Kürtlerin büyük bedellerle elde ettiği kazanımlarının tehlikeye gireceğini yaptıkları açıklamalarla dikkat çektiklerini, ulusal birlik çağrıları yaptıklarını belirten Deman, ayrıca Başûr ve Avrupa’da bir dizi görüşmelerde bulunduklarını da belirtti. 

Kriz Masası oluşturuldu

Kürt halkının olağanüstü bir süreçten geçtiğini ve Kürt sanatçıların bu dönemde aktif rol oynaması gerektiğini söyleyen Deniz Deman, Kürt sanatçıların Kriz Masası oluşturduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “Eylem ve etkinlik için eylem planı yaptık. Sanatçı olmak; muhalif, cesur olmaktır. Savaşa, katliamlara karşı durmak ve yabancı, dost sanatçıların da desteği için çalışmalar yapacağız. Ayrıca siyasi parti ve medya kuruluşlarına dosyalar göndererek, işgali gündemlerine almasını isteyeceğiz.”

Hozan Sefkan, Delila öncü oldu

Deman, “Kürt halkının 40 yılı aşkındır verdiği mücadelesinde Hozan Mizgin, Hozan Sefkan, Delila ve Hozan Serhad tam da böylesi süreçlerin öncüsü oldu. Şilili devrimci sanatçı Victor Jara ise gitarıyla Pinochet faşizmine karşı katledilme pahasına meydan okuyarak tarihe adını yazdırdı. Ezilen halkların umudu oldu” diyerek, toplumsal olaylarda sanatçıların rolüne dikkat çekti. “Sanat bir eğlence aracı değil, aynı zamanda devrim mücadelesinin en etkili ve önemli mevzisidir” diyen Deman, sanatçıların duruşuyla, ürettikleriyle ve sözüyle halkın öncüsü olması gerektiğini söyledi. 

Bu yük gerillanın sırtında

Hozan Cömert, Türkiye’yi, “yüzyıllık suni ve zemini oturmamış bir devlet” olarak tanımlayarak, şu anda Kürtler başta olmak üzere halklara dönük saldırının nedeninin altında bunun yattığını ifade etti. Yüzyıl önce Ermenilerin katliamdan geçirildiğini hatırlatarak, Kürt halkına dönük de benzer bir katliamın olduğunu belirten Hozan Cömert, Kürtlerin geri adım atmadığını dile getirdi. Cömert, “Abdullah Öcalan, Kürt gençleri ve bu halk, katliamların son bulması için başkaldırdılar” dedi. 

Kürtlerin 40 yıldır büyük bir savaş verdiğinin altını çizen Cömert, “40 yıldır bu yük gerillanın sırtına bindirilmiş. PKK Lideri Abdullah Öcalan bugün tüm dünyada tanınıyor. İngiltere ve diğer ülkelerde milyonlarca işçi ve emekçinin yanı sıra aydınlar, Öcalan’ın fikirlerini ve liderliğini tanıyor. Geçen gün gençlerin bir programına gittim. Orada 23 ülkeden genç vardı. Hepsi de Kürtçe’yi benden daha iyi biliyordu. Sadece buna bakarak Kürtlerin dünyada kazandığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Bu direniş efsanelerde yoktur

Dünyanın Kürtleri tanıma konusunda hazır olduğunu ifade eden Cömert, “İster devlet, ister federasyon olsun her yönüyle kabul etmeye hazırlar. Kapitalistler, sivil toplum ve halk hepsi Kürtlerin kendi kendini yönetme kabiliyetini kazandığını ve kendi kendini yönetmesi gerektiğini düşünüyor. Kürtler Rojava’da DAİŞ’e karşı mücadeleyi kazandı. Tüm dünya bunu gördü. Bu direniş efsanelerde, hikayelerde bile yoktur. Gerilla şimdi Kürdistan dağlarını ve Güney Kürdistan’ı savunuyor” ifadelerini kullandı

Birlik olma zamanı

KDP’nin ihanetin içine girdiğini kaydeden Hozan Cömert, “Eminim bu işgale karşı olan birçok peşmerge var. Gerillaya karşı savaşmak istemiyor. Ne aklı ne de ruhu bunu kabul etmiyor. Ancak Türkiye tarafından eğitilen bazı gruplar gerillaya karşı savaşmak istiyor. Buna karşı Kürtlerin el ele vermesi gerekiyor. Kürtler birlik olursa Ortadoğu meselesi de çözülür” diye belirtti. Sanatçıların kendi halkının öncüsü olması gerektiğini dile getiren Cömert, “Türkiye devleti deccaldır. Her Kürt sanatçısı buna karşı duruşunu ortaya koymalı” mesajı verdi.  

Bunun tek adı var: Faşizm

Türkiye’nin varını-yoğunu bu saldırıya yatırdığını belirten Kürt sanatçı Emekçi ise Türkiye’nin varlığının devamlılığını bu saldırıda gördüğünü belirtti. Emekçi, “Biz Türklerin düşmanı değiliz, yalnız Türk de değiliz. İlk geldiklerinde onlara ekmek, su verdik. Şimdi ise bize tırnaklarını uzatmışlar. Bunun insanlıkla hiçbir alakası yok. Topraklarımızdan çıkıp gitsinler. Kürtleri yok etmeye çalışıyorlar. Kürtler yok olmaz” dedi.  

 Saldırılarda NATO, KDP ve Türkiye’nin ortak hareket ettiğini belirten Emekçi, “Barzani ve ailesi Kürt değildir. Yaptıkları ile Kürt olmadığını ilan ettiler. Kürt olsalardı Kürtlerin düşmanını Kürdistan’a getirir miydi? Bu ne insanlığa ne demokrasiye ne de Kürtlüğe sığar. Bunun tek bir ismi var; Faşizmdir” diye belirtti. 

KDP’yi Türkiye ile birlikte saldırılarda yer alması nedeniyle “düşman” olarak nitelendiren Emekçi, “Gerilla Barzani’den bir şey istemiyor. Sadece ‘düşmanlık yapma’ diyor. Biz ölene kadar gerillanın arkasında duracağız. Gerilla oğlumuz, kızlarımız, yeğenlerimizdir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.