Kürtaja engel gerekçesi: Kadın bedeni etkiliyor  

Kadın Haberleri —

.

.

  • Ağustos ayında, ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliğinin kabul edildiği Çin’de hükümet, tıbbi nedenlerle olmayan kürtaj işlemlerinin kısıtlanacağını açıkladı. Gerekçe olarak da kürtajın kadınların üreme sağlığı üzerinde negatif etkisi gösterildi.

Çok çocuk doğurmanın kadın bedeni üzerindeki etkilerini atlayarak, kürtajın kadın bedeni ve sağlığına negatif etkisi olduğunu açıklayan kimi devletler kürtaj yasağına giderken, kimi devletler de kısıtlama getiriyor.

Nüfusun yüksek olduğu Çin’de doğum oranı hızında yavaşlama görülmesinin ardından ülkede yürürlüğe konulan demografi politikalara ise yenileri ekleniyor.

Çin’in yeni politikalarından biri de kürtaj ile ilgili. Hükümet, tıbbi olmayan nedenlerle gerçekleşen kürtajların kısıtlanması yönünde adım atılacağını duyurdu. Eyalet konseyi yeni bir yönerge yayımladı ve kadınların hamilelik öncesi sağlık hizmetlerine genel erişimini iyileştirmeyi amaçlayacağını belirtti. Bu yeni adım Çin'in 'gelecek on yılın sosyal politika sorunu' olarak gördüğü, azalan doğum oranını tersine çevirme girişimi olarak yorumlanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda cinsiyete dayalı kürtajı önlemeye yönelik kurallar getirilen Çin'de 2018'de hükümet, kürtajın kadınların üreme sağlığı üzerinde negatif etkisi olduğunu ve doğurganlığı azalttığı konusunda bir uyarı yayımlamıştı.

Kız çocukları öldürülüyor

Ülkede erkek çocuk tercihi nedeniyle, 30-60 milyon arasındaki dişi fetüsün kürtaj ile alındığı veya doğduktan sonra kız çocuklarının öldürüldüğü belirtiliyor.

2016'da 1.6 olan doğurganlık oranı 2020'de 1.3'e düştü. 1971 yılından 2013'e kadar yapılan kürtaj sayısı ise 336 milyondan fazla. Ağustos ayında, ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliği kabul edilmişti.

NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.