Kürtler, Beluç halkı için grevde

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da direniş 54’üncü gününü geride bıraktı.  Belucistan’da katledilen 93 kişinin ölümünün 40. günü dolasıyla Rojhilatê Kurdistan’da halk greve giderek Beluç halkıyla dayanışmada bulundu. 

İran’da halk ayaklanması 54 gündür sürüyor. Rejimin değişimi ve özgürlük talebiyle sürdürülen direnişi, “dış kaynaklı kargaşa” olarak manipüle eden molla rejimi, ayaklanmayı bastırmak için öldürmekten çekinmiyor. 

‘Özgürlük’ çağrısına ‘özgürlük’ var iddiası

Rejimin resmi haber ajansı IRNA, İngilizce sayfasında ’İslami Danışma Meclisi’ Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın, “Birliği zedeleyen her türlü duruşun düşmanın silahını doldurmak olarak değerlendirileceği” konusunda uyardığını yazdı. Alenen halkı tehdit eden bu konuşmada Kalibaf, Beluç halkına seslendi. Halkların sanki İran’ın birliğine ve bağımsızlığına karşıymış gibi konuşan Kalibaf, halk ayaklanmasının rejimin anti demokratik uygulamalarından çok dış kaynaklı olduğunu iddia etti. Halkları tehdit eden, sorunun kaynağını dışarıda gören rejimin temsilcilerinden milletvekili Mohammad Taghi Naghdali bazı kesimlerin referandum talebinden söz etti. Naghdali dini sistemin en yüksek referandumu zaten sağlığını belirtere, İran’da özgürlük olduğunu iddia etti.

Rejim teknolojiyle kendini korumaya aldı

Halk ayaklanımalarının devam ettiği Naghdali’nin “özgür İran’ında” ise askeri binalar en gelişmiş kameralarla donatılmaya başlandı. İran Halkın Mücahitleri Örgütü twitter hesabında geçen bilgiye göre, Kirman’da Devrim Muhafızları üssüne ve yakın çevresine, kavşaklara daha yeni ve daha gelişmiş “güvenlik” kameraları takıldı.

Belucistan’da katliamın 40. günü

Rejim karşıtı protestoların gerçekleştiği Sistan-Belucistan’ın Zahidan kentinde yapılan katliamın üzerinden 40 gün geçti. Bugün (9 Kasım 2022) dijital medyada yayınlanan videoda halkın Zahidan’da genel greve gittiği ve tüm dükkanların kapalı olduğu görüldü. Tek-tük insanların sokakta olduğu görülen Zahidan’da halk rejim karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin 40. gün dolayısıyla yasını tutuyor. 

Hatırlanacağı üzere 30 Eylül 2022 günü Beluç halkı Zahidan’da Cuma namazı sonrası rejim karşıtı protesto gösterisi düzenlemiş, o gösteri de 93 kişi katletilmişti. Katliamda yaralanan pek çok insan daha sonra hayatın kaybetmişti.

Kurdistan, Belucistan için ayakta

Zahidan’daki katliamın 40. günü dolayısıyla Rojhilatê Kurdistan halkı da Beluç halkına destek olmak ve katliamda hayatını kaybedenleri anma amacıyla tüm kentlerde greve gitti. Beluç halkına destek amacıyla greve giden Kirmanşan, Sine, Merîwan, Seqiz, Bane, Bokan, Îlam, Urmiye, Mahabad’da geniş çaplı bir greve giderken, birçok kentte halk rejim güçleriyle çatıştı. Dijital medyaya yansıyan kimi görüntülerde Sine, Seqiz, Bokan gibi kentlerde rejim güçlerinin saldırısı nedeniyle halk direnişe geçti. Sine’de halk bazı sokakları trafiğe kapadı.

 

İran’da eylemler sürüyor

Dün gecede Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde halk rejimi protesto etti. Dijital medyada yayılanan kimi görüntülerde Alborz vilayetine bağlı Fardis’te gençlerin, rejim güçlerine ait bir askeri binayı molotof kokteyli atarak ateşe verdiği görüldü.

İran’ın başkenti Tahran’da ise öğrencilerin protestoları sürerken, birçok ilçede de eylemler devam etti. Şiraz Üniversitesi öğrencileri de sürdürdükleri grevi bugün de devam ettirdi.

Faiq Mamqaderi hayatını kaybetti

Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası başlayan protesto gösterilerinde ağır yaralanan Faiq Mamqaderi Urmiye’deki Humeyni Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Bir ay önce Mahabad’daki protestolar sırasında başına, sırtına ve karnına aldığı kurşunlar nedeniyle hayatını kaybeden Mamqaderi’nin cenazesinin ailesine teslim edilmediği öğrenildi. Hengaw’ın geçtiği habere göre, Mamqaderi’nin kardeşi Dana’da aynı olayda ağır yaralanmış ve yaralı haliyle tutuklanmıştı. Dana Mamqaderi’nin geçen hafta kefaletle serbest bırakıldığı aynı kaynak tarafından duyuruldu. 

Baran Saedi’den 50 gündür haber yok

Öte yandan 50 günüdür gözaltında tutulan Sineli Kürt sivil aktivist Baran Saedi’nin akıbeti hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamıyor. Gözaltı süresi bir kez uzatılan Saedi’ye ne avukatı ne de ailesiyle görüşülmesine izin verilmiyor. Saedi’nin ailesine yakın bir kaynağa göre, çocuğu siyasi bir partiye üye olan Baran Saedi çocuğuna karşı itirafa zorlanıyor.

Molla rejimi direnişçileri idama hazırlanıyor

İran’da süren halk ayaklanmasına ilişkin toplanan 290 sandalyeli İran Parlamentosu’nda 227 milletvekilinin direnişte tutuklanan kişilerin idam edilmesi talebinde bulunduğu iddia edildi.

Bianet’in geçtiği geçtiği habere göre, ABD'nin Newsweek haber sitesi, İran parlamentosunda yapılan oylamada 290 milletvekilinden 227'si tutuklanan protestocuların idam cezası ile cezalandırılması yönünde oy kullandığını yazdı.

CNN International’da, İran'daki protestolarda yaklaşık 14 bin kişi tutuklandığını kaydederken, Carnegie Endowment kuruluşundan Karim Sadjadpour, bu sayının 15 bine yakın olduğunu söyledi.

İranlı aktivist ve gazeteci Masih Alinejad da Twitter hesabından, ”İran'da 290 sandalyeli Parlamentonun 227 üyesi yargıya çağrıda bulunarak devam eden ayaklanmada tutuklanan kişiler için idam cezası talep etti. 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' sloganı atan masum protestocuları infaz etmek istiyorlar. Dünya, bu terör eylemini durdurmalı" dedi.

Gazeteci Omid Memarian da sosyal medya hesabından, İranlı parlamenterlerin İran yargısından idam cezası vermesini talep ettiğini yazdı: "Dünya, tepki göstermeli. Tehlikeli!"

Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre, parlamenterlerin yargıya yaptığı "idam" çağrısının ardından İran Yargı Erki Başkanı Xulam Hüseyin Muhsini, hakimlerden tutuklanan göstericilerin davalarının bir an önce tamamlanarak göstericilerin cezalandırılmasını talep etti.

“İdam” tartışmalarının sürdüğü İran’da Tahran başta olmak üzere ülke genelinde protestolar ise sürüyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.