Kürtler bir dostunu yitirdi


Paris’teki Georges-Pompidou hastanesine Cuma günü kaldırılan 87 yaşındaki Danielle Mitterrand, pazartesi gecesi hayata gözlerini yumdu. Nazi saldırılarına karşı İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın özgürlüğü için 17 yaşında gerilla saflarına katılan Mitterrand bir konuşmasında “Kürdistan benim ikinci vatanım” demişti.
Radikal solcu geleneğe sahip bir ailede büyüyen Danielle Mitterrand’in ismi 21 Mayıs 1981’den bu yana François Mitterrand’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Fransız tarihine geçti. Mitterrand, uluslararası sahnede sol görüşleri ile açık bir siyasi pozisyon alan ilk First Lady oldu. Ancak Ne evliliği ve çocukları ne de François Mitterand’ın 1981’de Cumhurbaşkanlığına seçilmesi onu sosyalist mücadeleden alıkoydu.
1986’da Özgürlükler Vakfı’nı kurdu. Bu vakıf dünya genelinde ezilen kadın ve erkekleri savunuyor.
Kırmızı halılara aldanmadı
Eski Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın eşi Danielle Mitterand, geçtiğimiz 21 Ekim’de Özgürlükler Vakfı’nın 25. kuruluş yıldönümü etkinliğinde yer almıştı.
Vakıf adına o gün yaptığı yazılı açıklamada Mitterand şunları söylüyordu: “Yaşam, zaman içinde uzun bir yol kat etmemi istedi. Kader bana çok sayıda kırmızı hali üzerinde yürüme ve dünya büyükleriyle karşılaşma fırsatı verdi. Ama her şeyden önce tüm kıtalardan halklara yakın olmamı, yaşama mutluluğundan unutulmuş ve sefaletten beli bükülmüş erkek ve kadınların tanıklıklarını dinlememi sağladı.”
Mitterand şöyle devam ediyordu: “Cumhurbaşkanlığının kırmızı hali seyahatleri benim yolumu şaşırtmadı, parıltılar da gözümü kamaştırmadı (…) Özgürlükler Vakfı’nın kurduktan 25 yıl sonra, vakıf olmanın nedenleri halen geçerlidir… Bu nedenler, yoksulluk, baskı ve zenginliklerin adaletsiz paylaşımı…”
‘Bizim evde bile Kürt sorunu var’
Danielle Mitterrand için Kürtler’in yeri her zaman ayrıydı. Her fırsatta Kürt sorununun gerçek demokrasi ile çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
Mitterand’ın heykeli Mart 2010’da Güney Kürdistan’ın Halepçe kentine dikilmişti. Mitterand, 2009’da Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’deki Kürt Parlamentosu’nda yaptığı bir konuşmada “Kürdistan benim ikinci vatanım” demişti. Mitterrand, 1989’da da mülteci kamplarında yaşayan 200 Kürt aileyi ülkesine götürmüş ve Güney Kürdistan’ın uçuşa yasak bölge ilan edilmesinde rol oynamıştı. Sadece insani değil Mitterand’ın siyasi tavrı da oldukça netti.
Mitterand Kuzey Kürdistan sorunuyla da yakından ilgileniyordu. Mitterand ve Özal çiftleri arasında geçen bir akşam yemeğinde, Semra Özal’ın “artık Türkiye’de Kürt sorunu yok” sözünü “Bizim evde bile her gece Kürt sorunu var, Türkiye’de nasıl olmaz?” şeklinde yanıtlamıştı. 1999’da PKK lideri Abdullah Öcalan, Roma’ya geldiğinde Mitterand, şöyle demişti: “Öcalan’ın Roma’ya gelişi İtalyanlara verilmiş bir hediyedir. Böylece bütün dünyaya Kürt sorunu tanıtıldı. Bütün Kürtler ve Öcalan benim kalbimde. Kurduğum vakıfla yıllardır onların mücadelesine yardım etmeye çalışıyorum. Ben onların mücadelesi için sahaya iniyorum. Öcalan, terörist değil bir özgürlük savaşçısı.”
PARİS
