Kürtler ırkçılığa maruz

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu

  • İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Kürtlere yönelik ırkçı hakaretlere karşı mücadele edilmesi için çağrıda bulundu. 

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Kürtlere yönelik ırkçı hakaretlere karşı mücadele edilmesi için çağrıda bulundu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, İnsan Hakları Haftası kapsamında Kürtlere karşı yürütülen ırkçılığa dikkat çekmek için dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kürtler ve Kürtçe aşağılanmaz. Her dil değerlidir" afişinin asıldığı basın açıklamasında, Kürtlere yönelik ırkçı hakaretlerin resmedildiği dövizler taşındı. Açıklamaya İHD Eşbaşkanı Eren Keskin’in yanı sıra birçok hak savunucusu katıldı. Konuya ilişkin açıklamayı, İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyesi Gülistan Yarkın okudu.

Yarkın, Türkiye’de ırkçılığın, Türk iktidar yapısı tarafından ekonomik, toplumsal ve siyasal alanlarda inşa edilmesiyle hayata geçirildiğini belirtti. Türk olmayan diğer farklı kesimlerin “medeni” olması için kendisini Türk olarak inşa etmesi gerektiği ve kendi kimliğini yok sayması gibi bir algı yaratıldığına dikkat çeken Yarkın, buna uymayanların ise farklı yollarla aşağılandığını aktardı. Bu ırkçı uygulamalara en çok Kürt halkının maruz kaldığını vurgulayan Yarkın, Kürtlere yönelik ırkçı uygulamaların ise yoğun olarak 1990’lı yıllarla beraber metropollere göçlerle arttığını söyledi. O süreçten bugüne kadar Kürtlerin yaşamın her alanında birçok ırkçı pratik ve hakaretlerle karşılaştığını belirten Yarkın, Kürtlere karşı kullanılan kimi ırkçı kelimeleri sıraladı. Bu kelimelerin Türk kültürünün bütün alanlarında hakaret kelimeleri olarak yaygın biçimde kullanıldığına işaret eden Yarkın, “Bu kelimelerin, hakaret kelimeleri haline getirilmesi Türk üstünlükçü ırkçı rejimi yeniden üretiyor ve güçlendiriyor” dedi.

Yarkın, bu durumun sonlandırılması için mücadele çağrısında bulundu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.