Kürtler örgütlü davrandı

Eren KESKİN

Eren KESKİN

  • İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, seçimlerde en örgütlü davrananların Kürtler olduğunu söyledi.

'Lidere’ alışmış, 'Devlet ne derse o doğrudur’ diyen, sorgulamayan bir halk tabakası oluştuğunu belirten İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, ırkçılığın karşılık bulmasını gelinen aşamada çok tehlikeli olarak gördüğünü kaydetti. Türk ekonomisinin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Keskin, demokratikleşme olmadan yabancı sermayenin gelmeyeceğinin bilindiğini belirterek, şu öngörüde bulundu: "Mecburen bir demokratikleşme adımı atacaklardır. Fakat bu kadar ırkçı ve milliyetçi söylemler kullanarak bunu nasıl yapacaklar, o da farklı bir olay.”

Seçim kampanyasını baskı üzerine kuran Cumhur İttifakı adayı AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, meydanlarda milliyetçi ve ırkçı söylemlerin ötesine geçemedi. Seçimleri kazanan Erdoğan’ın milliyetçi söylemlerini “balkon” konuşmasında da sürdürmesi, Cumhur İttifakı’nın yeni dönemde de kutuplaştırıcı siyaset izleyeceğinin işaretleri oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, hem seçim sonuçlarını hem de seçimlerde kampanya şeklinde yürütülen milliyetçi ve ırkçı söylemleri, MA'ya değerlendirdi. 

Çok tehlikeli bir aşama

Keskin, Erdoğan’ın hemen hemen tüm seçimlerde olduğu gibi bu kez de milliyetçi, ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir seçim kampanyası yürüttüğüne belirtti. AKP-MHP iktidarının devleti uzun yıllardır totaliter bir devlet yapısına büründürdüğünün altını çizen Keskin, bu politikalara maruz kalan halkın da giderek devleti yönetenlere benzediğini ifade etti. Erdoğan’ın tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin, “Böylelikle ‘lidere’ alışmış bir halk formu oluştu. ‘Devlet ne derse o doğrudur’ diyen, sorgulamayan bir halk tabakası oluştu” tespitinde bulunan Keskin, bu söylemleri benimseyen milyonlarca seçmene işaret ederek, ırkçılığın karşılık bulmasını gelinen aşamada çok tehlikeli olarak gördüğünü söyledi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı dışında tüm siyasi partilerin milliyetçi ve ırkçı bir dil kullandığını hatırlatan Keskin, özellikle Millet İttifakı içerisinde yer alan siyasi partilerin ikinci tur seçimlerinde ırkçı ve milliyetçiliğe daha fazla sarıldığını belirtti.

Adil ve eşit şartlar yoktu

Seçimlerin adil ve eşit şartlarda yürütülmediğini ifade eden Keskin, “Bu süreçte hiçbir bakan istifa etmedi, böylelikle bakanlıklar devletin bütün imkanlarını kullanarak eşitsiz bir şekilde yarıştı. Birçok yerde Yeşil Sol Parti üye ve yöneticilerine dönük saldırılar oldu. Seçimde hile ve oy kaydırmalarının hepsinin olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kürtler zor bir karar verdi

AKP iktidarının bu seçimlerde büyükşehirleri ve Kurdistan kentlerini kaybettiğine dikkat çeken Keskin, şöyle devam etti: “Kürtler bu seçimde çok zor bir karar verdi. Cumhuriyetin kurucu ideolojiden çok fazla çekmiş bir ulus olarak bir kurucu ideoloji temsilcisine, Kemalist bir lidere oy verdiler. Bu konuda da en örgütlü şekilde davrananlar yine Kürtler oldu. Seçim sonucu beni açıkçası şaşırtmadı.

Mecburen adım atacaklar

Bundan sonra ne olur? Bu coğrafyada en öngörüsüz dönemi yaşıyoruz. Tayip Erdoğan çok pragmatik bir insan. Yarın düşünüp başka bir karar da verebilir. Türkiye’nin ekonomisi çok zor bir durumda. Katar ve Suudi Arabistan olmazsa Türkiye’nin ekonomisi batmış bir durumda. Demokratikleşme olmadan yabancı sermayenin gelmeyeceği de biliniyor. Mecburen bir demokratikleşme adımı atacaklardır. Fakat bu kadar ırkçı ve milliyetçi söylemler kullanarak bunu nasıl yapacaklar, o da farklı bir olay.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.