Kürtler oy deposu değildir

Yurt Dışı Haberleri —

  • Eylül ayında Almanya’da federal parlamento seçimlerinin yapılacağı Berlin’de aynı zamanda eyalet parlamento seçimleri de yapılacak. Kürt kurumları, “Kürtlerin sadece oy deposu olarak görülmemesini, örgütlü bir güç olarak tanınmasını” istiyor.

 

MUHAMMED KAYA/BERLİN

Kongrelerini yeni tamamlayan Almanya Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi ve Freie Kurdistan Föderation Ostdeutschland e.V. (FED-KURD) diplomasi çalışmalarına başladı. Almanya Federal Parlamentosu’nda yer alan AfD dışındaki tüm siyasi partilerle görüşme kararı alan kurumlar, ilk olarak Sol Parti (Die Linke) ile görüştü. Eylül ayında federal parlamento seçimlerinin yapılacağı Berlin’de aynı zamanda eyalet parlamento seçimleri de yapılacak. Sadece Berlin’de 100 binin üzerinde Kürdün yaşadığına dikkat çeken kurumlar, "Kürtlerin sadece oy deposu olarak görülmemesini, örgütlü bir güç olarak tanınmasını, adayların belirlenme sürecinde Kürt, Alevi, Êzîdîlerin görüşlerine başvurulmasını, hak ve taleplerinin daha fazla dile getirilmesini" istiyor.

Kürtler neden alt sıralarda!

FED-KURD Diplomasi Komitesi üyesi Mehtap Erol ile Dest-Dan Kadın Meclisi Diplomasi Komitesi üyesi Niştiman Tarhan, Die Linke Federal Parlamento Amiri Jörg Schindler ile görüştü. Görüşmenin detaylarına ilişkin gazetemize konuşan Erol, görüşmenin Die Linke’nin isteğiyle gerçekleştiğini belirterek, "Die Linke kadın hakları, göçmen politikası, yabancı hakları konusunda pozitif. Ancak mesele seçimlere geldiğinde Sol Parti de bile Kürdistanlı adayların geriye atılması, son sıralarda yer alması düşündürücü” dedi.

Kürtler çantada keklik değil

Kürtlerin seçimlerde çantada keklik olarak görülemeyeceğini dile getiren Erol, "Kürtler asla alternatifsiz değil" dedi. Türkiye’deki siyasi soykırım operasyonlarına karşı Avrupa’da oluşturulan heyetlerde Sol Parti’nin yeteri kadar yer almadığını kaydeden Erol, "Bu eleştirimizi de görüşmede ilettik" dedi.

Sol Parti temsilcisiyle görüşmenin samimi bir ortamda geçtiğini ifade eden Erol, "Kürtler ve diğer halklar ve inançların maruz kaldığı hak ihlalleri ve baskılara karşı her zaman yanlarında olduklarını, buna uygun bir siyaset yürütmeyi çok önemsediklerini söyledi" diye belirtti. Görüşme sonucunda sorunların, beklenti ve taleplerin karşılıklı iletilmesi için üç aylık periyotlarla bir araya gelinmesi konusunda da görüş birliğine varıldı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.