Kürtlerle birlikte şehit veriyoruz

Kadın Haberleri —

Ruhenda Agir

Ruhenda Agir

  • YPJ saflarında Dêrazor’daki operasyona katılan Ruhenda Agir, “Arap bir kadın olarak bu operasyondaydım. Gücümüz ve duygularımız bu topraklarda birleşti ve şehitler veriyoruz. Birlikteliği bozmaya dönük sinsi planların asla parçası olmayacağız. Kürt ve Arap kadınları olarak topraklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

ZANA DENİZ

Şam hükümeti ve Türkiye’nin, Dêrazor’da Kürt ve Arap halklarını çeteler eliyle birbirine düşürme planı, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) 27 Ağustos’ta Dêrazor ve Fırat'ın doğusunda DAİŞ’in gizli hücrelerine, Türkiye destekli çetelere ve uyuşturucu tacirlerine karşı başlattığı “Güvenliğin Güçlendirilmesi” operasyonuyla ifşa oldu.

Söz konusu operasyon kapsamında Ehmet El Xebîl’in (Ebu Havla) görevden alınarak tutuklanmasının ardından, Şam hükümeti ve Türkiye’nin desteklediği çeteler, Dêrazor’un birçok yerinde QSD savaşçılarına saldırmış olsa da QSD ile İç Güvenlik Güçleri tarafından yürütülen operasyon 6 Eylül’de sona erdi. Operasyonda Şam hükümetinin milis çeteleri Difaa El Wetani, organize suç örgütüne mensup 50’nin üzerinde suçlu ve DAİŞ çetelerinin bir kısmı tutuklanırken, bir kısmı ise öldürüldü. Gelinen noktada Dêrazor ve Fırat'ın doğu bölgelerinin yüzde 95'i çetelerden temizlendi.

Türkiye saldırılarını artırdı

Türkiye ve Şam hükümetinin, söz konusu operasyonu ellerindeki basın gücüyle “Arap-Kürt çatışması” şeklinde lanse etmeye çalışması bölgedeki Arap ve Kürt halkı tarafından yapılan açıklamalarla boşa düşürülürken, hızını alamayan Türkiye, Kuzey-Doğu Suriye bölgelerine yönelik saldırılarını artırdı. Tüm bu kara propaganda ve saldırıları, Dêrazor’da en ön saflarda savaşan ve Arap olan Agedat aşireti üyesi YPJ savaşçısı Ruhenda Agir gazetemize anlattı.

YPJ’den güç aldım

YPJ saflarına katılan Ruhenda Agir, YPJ’den büyük bir güç alarak çetelere ve suç örgütlerine karşı savaştığını söylüyor. Aşiret yaşamında kapalı bir toplum içerisinde büyüdüğünü ifade eden Ruhenda Agir, Kuzey-Doğu Suriye’nin özgürleştirilmesinin ardından, kendisi gibi birçok kadının güçlenerek çıktığını kaydediyor.

Bir Arap kadın olarak savaştım…

Dêrazor’da doğup büyüdüğü topraklarda suç örgütü ve DAİŞ çetelerine karşı savaş yürütmesinin kendisi için önemine dikkat çeken Ruhenda Agir, kadın ve özgürlük arzusunun Dêrazor topraklarında birleştiğini ifade ediyor.

Ruhenda Agir sözlerini şöyle sürdürüyor: “Önder Apo’nun fikir ve düşüncesi, bize savaşmamız için büyük bir güç katıyor. Operasyon büyük irade ve kararlılıkla sürdü. Ben de Arap halklarından bir kadın olarak bu operasyonda yerimi aldım. Başaracağımıza inanıyorum.”

Karanlık zihniyete karşı birlikteyiz

Kürt ve Arap halklarının arasında yıllara dayanan bir bağ bulunduğunu ve kimi güçlerin bunu bozmaya çalıştığını dile getiren Ruhenda Agir, “Gücümüz ve duygularımız bu topraklarda birleşti. Birlikte bu operasyonu gerçekleştiriyoruz. Şehitler veriyoruz. Bu topraklarda birlikte mücadele ediyoruz. Bu birlikteliği bozmaya dönük düşmanlarımız çok fazla sinsi planlar yapıyor. Demokratik ulus paradigmasıyla mücadelemizi sürdürüyoruz. Ne kadar kirli plan yaparlarsa yapsınlar asla bu planın parçası olmayacağız. Kürt ve Arap kadınları olarak topraklarımızı savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘DAİŞ’in hükmetmesine izin vermeyeceğiz’

“DAİŞ’in karanlık zihniyetini daha önce yaşayarak gördük. Bu karanlık zihniyetten bir defa kurtulduk. Ve bir daha bize hükmetmesine izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerini sürdüren Ruhenda Agir, Dêrazor halkına yönelik şu çağrıyı yaptı: “Herkes elini birleştirsin. Bunların kirli oyunlarına karşı topraklarımızı bu karanlık çetelerden temizleyelim. DAİŞ zihniyetine karşı savaşıp, topraklarımızı bu gizli hücrelerden arındıralım.”

Kadın gücünü tekrar kazandık

Halkla birlikte bu gizli hücrelere karşı savaşmaya kararlı olduklarını söyleyen Ruhenda Agir son olarak şunları ifade etti: “Kadınlar Önder Apo’nun fikirleriyle bu topraklarda kaybolan kadın gücünü tekrardan kazandı. Kadın gücü bugün bu karanlık baskıcı zihniyete karşı savaşıyor. Kadınlar topraklarını özgürleştirecek.”

 

*****

Dêrazor’un önemi

QSD tarafından gerçekleştirilen “Güvenliğin Güçlendirilmesi” operasyonunun yapıldığı bölge Dêrazor, Suriye ve Irak sınırında bulunmasının yanı sıra, zengin petrol yataklarından dolayı Suriye için de stratejik bir kent. 23 Mart 2019’da QSD tarafından özgürleştirilen kent, Dêrazor Askeri Meclisi ve Dêrazor Sivil Meclisi tarafından yönetiliyor. 

 

*****

Ruhenda’nın üyesi olduğu Agedat aşireti

Agedat aşireti Dêrazor bölgesindeki en büyük aşiretlerden biri olmasının yanı sıra, Suriye’deki savaştan en çok etkilenen aşiretler arasında da bulunuyor. DAİŞ çetelerinin Dêrazor'u ele geçirdiği dönemde aşiret üyesi birçok kişi DAİŞ’e karşı savaşta yaşamını yitirdi. Diğer yandan aşiret kendi içerisinde üçe bölünüyor. Aşiretin büyük bir kısmı Dêrazor'da QSD ile birlikte hareket ederken, bir kısmı topraklarını terk etmiş ve diğer bir kısmı ise Türk devletinin desteklediği El Şarqiye çete grubuyla hareket ediyor. Bunların başını da Rami El Doş çekiyor. Diğer yandan Îbrahîm El Hefel ve onu destekleyen küçük bir grup ise şu anda Şam hükümetiyle hareket etmeyi sürdürüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.