Kuşatılmış Ermenistan

Forum Haberleri —

Ermenistan/foto:AFP

Ermenistan/foto:AFP

  • Azerbaycan propagandasının bir ayağı Ermenistan'ın İran'ın uydusu olduğu yönünde olsa da, Azerbaycan ve Türkiye'nin Ermenistan'a uyguladığı abluka Ermenistan'ı İran'ı ekonomik bir çıkış noktası olarak kullanmaya zorladığı için, bu kendi sebep oldukları bir sonuçtur.

MİCHEL RUBİN / Çeviri: Serap GÜNEŞ

Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçisi ve Los Angeles eski Başkonsolosu Nasimi Ağayev, Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin dış dünya ile bağının kesilmesinden ve dolayısıyla hayati malzemeden mahrum kalmasından Rus barış gücünün ve hatta Ermenilerin sorumlu olduğunu iddia ederek Azerbaycan’ın Laçin koridorunu bloke ettiğini defalarca inkar etti. Bu, Sovyetler Birliği'ndeki Ukraynalıların Josef Stalin'i kötü göstermek için kendi kendilerini aç bıraktıklarını öne sürmeye benzer bir mantık.

Benzeşen diktatörler

Ancak Ağayev için gerçeğin bir önemi yok. Azerbaycanlı diplomatların üç işi var: Diktatör İlham Aliyev'in her hareketini onaylamak, propagandasını güçlendirmek ve bu konuda onlara yardım edenlere para akıtmak.

Azerbaycan, Laçin ablukası ve Ermenistan ile Dağlık Karabağ'daki evleri arasında geçiş yapmak isteyen Ermenilere yönelik tacizleri konusunda, uluslararası toplumun kendi görüşlerini kabul etmeye istekli oluşunu yanlış hesapladı. Azerbaycan'ın yakın müttefiki olan ülkelerin diplomatları bile Aliyev'in giderek saçmalaşan tutumundan endişe duyduklarını gizlemiyorlar. Aliyev, 2023 yılında, giderek artan bir şekilde 1990 Saddam Hüseyin'ine benziyor.

Ermenistan yine bölünüyor

Dünya Aliyev'in Laçin'le ilgili söylemini reddederken, Azerbaycan ve hem kayıtlı hem de kayıtsız ajanları şimdi gündemi sözde Zangezur koridoruna (Laçin koridorunu bloke ederek, yani Dağlık Karabağ Ermenilerini rehin alarak açmaya çalıştıkları başka bir koridor) değiştirmeye çalışıyor. Böyle bir koridor, Azerbaycan'ı İran ve Türkiye'ye sınırı olan ancak arada Ermenistan topraklarının kaldığı ayrı bir Azerbaycan bölgesi olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlamak için güney Ermenistan'ı ikiye bölecektir. Azeri yetkililer Kasım 2020 ateşkesinin böyle bir koridoru zorunlu kıldığını, dolayısıyla, Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın Ermenistan toprakları üzerinde bir yol inşa etmesine veya işletmesine izin vermeyerek ateşkesi ihlal ettiğini iddia ediyorlar. Gerçekte bu ateşkeste herhangi bir koridor tanımlanmıyor, kontrolü ve malların hangi mekanizmayla geçeceği detaylandırılmıyor.

Çelişki yok ırkçı küçümseme var

Ağayev ve diğerleri koridorun Türkiye'nin Azerbaycan'la ve Orta Asya'nın daha uzak bölgeleriyle serbestçe ticaret yapabilmesi için gerekli olduğunu söylerken, örneğin daha geçen hafta Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un, Azerbaycan'ın İran üzerinden alternatif bir koridor inşa ettiğini itiraf ettiği açıklamayı görmezden geliyorlar. Azerbaycan, propagandacılarından iki Şii ülke arasında rekabet ve ayrılık varmış gibi çığırtkanlık yapmalarını isterken, Bakü ve Tahran arasındaki bağlar ve ticaret son yıllarda büyük ölçüde arttı.

Aliyev, Zangezur koridorunu yeni bir casus belli'ye dönüştürmeye çalışabilir çünkü Ermenistan'ın tamamı üzerinde hak iddia ediyor. Gerçekte, Türkiye ile Azerbaycan arasında karayolu ticaretinin olmamasının nedeni ne Ermeni uzlaşmazlığı ne de yeni bir koridorun olmaması; esas neden, Azerbaycan ve Türkiye'nin Ermenistan'a yönelik on yıllardır süren ablukası. Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin her biri ekonomik zorluklarla karşı karşıya ve sınırlarında serbest ticarete izin vermeleri halinde hepsi bundan büyük fayda sağlayabilir. Aliyev ve Erdoğan isterlerse Ermenistan'a uyguladıkları ablukaya derhal son verebilir, sınırlarını açabilir ve toprakları üzerinde istedikleri yol üzerinden serbest yolcu ve ticari kamyon trafiğine izin verebilirler. Ne yazık ki, Aliyev ve Erdoğan'ı kendi halklarına yardım etme arzusundan ziyade Ermenilere yönelik ırkçı bir küçümseme motive ediyor.

Abluka Tahran’a yaklaştırıyor

Bunun sonuçları sadece ekonomik kalkınmanın ötesindedir. Azerbaycan propagandasının bir ayağı Ermenistan'ın İran'ın uydusu olduğu yönünde olsa da, Azerbaycan ve Türkiye'nin Ermenistan'a uyguladığı abluka Ermenistan'ı İran'ı ekonomik bir çıkış noktası olarak kullanmaya zorladığı için, bu kendi sebep oldukları bir sonuçtur. Bu nedenle, Washington'da Ermenistan-İran ilişkilerini eleştirenler, eğer samimilerse, Azerbaycan ve Türkiye'nin ablukaya son vermesini talep etmelidirler.

Azerbaycan'ın Washington'daki amigoları, Aliyev ve Erdoğan'ın daha da fütursuzlaşıp gerçeklikten kopmasına olanak tanıyarak ABD'nin ulusal güvenliğine ve jeopolitik çıkarlarına zarar veriyorlar. Beyaz Saray'ın tavrında bir tereddüt olmamalı ve kuşatanlar ile kuşatılanlar arasında ahlaki bir denklik kurulmamalı. Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan'a uyguladıkları ablukaya son vermelerinin zamanı gelmiştir.

Kaynak: https://www.19fortyfive.com/2023/01/its-time-to-call-nonsense-on-azerbaijans-corridor-demands/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.