Kutilk Kürt’tür!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kutilk

Kutilk

  • Amed’in yöresel yemekleri, "Türk Mutfağı" olarak sunuldu. MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, bu durumun da inkarın parçası olduğunu söyledi. 

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında, Diyarbakır'da 21-27 Mayıs tarihleri arasında etkinlik düzenlendi. Diyarbakır Valiliği, kayyum yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi ile Dicle Üniversitesi iş birliğinde Yenişehir ilçesinde düzenlenen etkinlikte, kente özgü yemekler "Türk yemekleri" olarak sunuldu. Kuru Dolma, Mehir, İçli Köfte (Kutilk), Cimili Tatlısı, Duvaklı Pilav, Mumbar Dolması, Diyarbakır Tirit ve Kabak Meftunesi gibi lezzetlerin de aralarında olduğu çok sayıda Coğrafi İşaret Tescili yemekler, "Türk Mutfağı"nda yer alan yemekler olarak gösterildi. 

Kimliği, dili, yemekleri…

Yemeklerin "Türk Mutfağı" olarak sunulmasını değerlendiren Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Ronî, Kürt kültürünün her açıdan hedefte olduğunu kaydetti. Ronî, Kürt kültürü, dili ve kimliği üzerinde artan baskılara işaret ederek, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda yaşanan engellemeler, konser iptalleri ve tiyatro engellemelerini hatırlattı. Ronî, “Görüyoruz ki her taraftan Kürtlerin kültürüne yönelik bir saldırı, inkar var. Konserler iptal edildi, tiyatrolar engellendi. Bunların hepsinde Kürt halkına dönük inkar görüyoruz” diye kaydetti. 

İnkarın parçası

Ronî, yemeklerin "Türk Mutfağı" olarak sunulmasının da inkarın parçası olduğuna dikkati çekti. Ronî, "Yemeğin kendisi de kültürdür. İnkar edilmesi, yer değiştirilmesi ya da Kürt halkının mutfağının Türklerinmiş gibi sayılması da Kürt halkının inkar edilmesi ve yok sayılmasıdır. O yüzden Kürtlerin damak tadının başka şekilde tanıtılmasını kabul etmiyoruz. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor" diye kaydetti. 

MA/AMED

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.