Konferansa katılacak olan Aleviler, yıllarca kendilerini ifade etmelerine fırsat verilmediğini belirterek, taleplerini konferansa taşıyacaklarını söyledi. İslami kesimler ise inkar politikalarının sonucunda Kürtlerin dini inançlarını bile öğrenemediğini vurguladı ve konferansla birlikte Kürtlerin kendi ortak değerlerini biraraya getireceğini dile getirdi.
Kürt sorunu ekseninde çözüm tartışmaları ve önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Kürt sorununun tartışılması ve çözümü için 4 ayrı konferansın yapılması kararı alınmıştı. Bu kapsamda 15-16 Haziran'da Amed'de "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı" gerçekleştirilecek. Konferansın hazırlık çalışmaları devam ederken, Alevi, Ermeni, Ezîdi ve İslami çevreden de birçok delegasyon bölgedeki farklı inançların birarada yaşaması noktasında görüş ve önerileri ile konferansa katılacak.

Gelecek için basamak

Konferansın çağrıcıları arasında yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Amed Şube Başkanı Cafer Koluman, konferansı önemsediklerini belirterek, çözüm tartışmalarının yaşandığı bir süreçte bölgedeki farklı kesimlerin bölgenin geleceğine ilişkin bir araya gelmesinin çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Koluman, "Bu konferansın daha çok Kürtler arasındaki birlikteliği sağlayacak bir amaca hizmet etmesi lazım. Aynı şekilde bu coğrafyada yaşayan inançların da kendi özgün kimliğiyle kendisini ifade etmesi gerekmektedir. Geleceğe yönelik planlamada bir basamak olarak görmekteyiz" dedi.
Aleviler olarak taleplerinide konferansa taşıyacaklarını ve bu taleplerin ortaklaşmasını istediklerini belirten Koluman, "Bu konferansta hükümeti ciddi anlamda toplumsal barışa zorlayabilecek bir sonuç bildirgesinin ortaya çıkması ve bir heyetin oluşturulması gerekir" diye konuştu.

Her kesim kendi rengiyle

Konferansın bir diğer çağrıcısı Nubîhar Eğitim ve Kültür Derneği'nin Genel Başkanı Mehmet Rauf Çiçek ise, konferansın Ortadoğu'nun yeniden inşa edildiği bir döneme denk geldiğine işaret ederek, "Acaba neler yapabiliriz? birlikte nasıl bir hareket tarzı geliştirebiliriz? neler istiyoruz? drtak komisyonlar ya da örgütlenmeler yapabilir miyiz?" sorularına cevap arayacaklarını söyledi. Herkesin kendi rengini koruyarak, birlikte ortak bir yaşamın oluşturulması için bir takım öneriler götüreceklerini belirten Çiçek, "Kimin hakkı teslim edilmemiş ise kime zulüm edilmişse bunların haklarının teslim edilmesi gerektiğini düşüncesindeyiz. Kürdistanî halkların hakları söz konusu olduğundan dolayı bizim konferansa götüreceğimiz esas konu Kürdistan'da yaşayan Kürtlerin ve diğer azınlıkta kalan halkların birlikte yaşama, birlikte hak talep etme yöntemlerinin nasıl olması gerektiği, neler yapması gerektiği olacaktır" dedi. Konferansla ortak paydanın ve ortak bir düşünce etrafında görüşlerin belirtilmesi ve bununla ilgili bir sonucun çıkartılması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Çiçek, "Ortak bir yaşam için birlikte nasıl hareket edilebileceğinin organlarının oluşturulması için tartışmaların yürütülmesi gerekir" diye konuştu.

Ortak tutum belirlenecek

Kürtler arasındaki birliğin sağlanması yönünde tartışmaların olacağı bir konferans olacağını belirten Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran ise konferansa tüm farklı inanç ve mezheplerden delegelerin katılacağını kaydetti. Çiftkuran, konferansta esas olarak Kürtlerin birliği, Kürtlerin kendilerini görebileceği bir anayasa çerçevesinin nasıl olması gerektiği ve çözüm sürecine ilişkin tartışmaların yürütüleceğini kaydetti. Çiftkuran, "Kuzey Kürdistan'daki sorunların çözümüne yönelik ortak bir tutum belirleyecektir" dedi.


HAYRİ DEMİR/DİHA/AMED