Kuzey Kore casus uydusu yörüngede

Dünya Haberleri —

Malligyong-1 uydusu fırlatma rampasında

Malligyong-1 uydusu fırlatma rampasında

  • İki başarısız girişim ardınan yeni uydusu Malligyong-1’i yörüngeye oturtmayı başaran Kuzey Kore, Mikronezya'daki Guam bölgesinde bulunan ABD hava üssünün fotoğraflarını çektiklerini iddia etti.

Kuzey Kore ilk casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini açıkladı ve yakın gelecekte daha fazlasını fırlatma sözü vererek uydu yerleştirmeyi kendileri ve müttefiklerine hak gören Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin kınamalarına meydan okudu.
Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun Sohae uydu fırlatma tesisinden Chollima-1 roketiyle yerel saatle 10:42'de fırlatıldığını ve saat 10:54'te yörüngeye girdiğini aktardı. Fırlatışı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un da izlediği bildirildi. Haberde, Kuzey Kore uzay ajansının yakın gelecekte Güney Kore ve Kuzey Kore silahlı kuvvetlerinin ilgi duyduğu diğer bölgeler üzerinde gözetleme kabiliyetlerini sürdürmek için çok sayıda casus uydu göndereceği belirtildi.
"Keşif uydusunun fırlatılması (Kuzey Kore'nin) kendini savunma kapasitesini güçlendirmek için meşru bir hakkıdır" denilen haberde, bunun "düşmanlarının tehlikeli askeri hamleleri karşısında ülkenin askeri hazırlığını arttıracağını" ifade edildi.

ABD üssünün resimlerini çekti
Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore'nin Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), casus uydunun Guam'da ABD'nin Andersen Hava Üssü'nü ve Apra Limanı'nı görüntüleyerek, fotoğrafları Pyongyang'a ilettiğini ileri sürdü. Görüntülerin yerel saatle 09.00'da elde edildiğini belirten KCNA, uydunun resmi olarak göreve 1 Aralık'ta başlayacağını kaydetti.
Fotoğrafları inceleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Pyongyang'ın "kendini savunma kabiliyetini ve askeri saldırılarının etkinliğini" arttırmak için daha çok uydunun yörüngeye yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti. PYONGYANG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.