
Kuzey Kürdistan’daki yerel seçimler Demokratik Özerklik talebinin onayladığı bir referanduma dönüştü. BDP, Kürdistan’da 3’ü büyükşehir olmak üzere 11 il, 68 ilçe ve 23 beldede seçimleri kazandı. Toplamda 102 merkezde birinci parti olan BDP, iktidar partisi AKP’yi Kürdistan’da önemli oranda geriletti.
Kürdistan’da seçimlere “öz yönetimle özgür kimliğe” sloganıyla giren BDP 2014 yerel seçimlerinden belediye sayısını arttırarak çıktı. 2009’da yüzde 5,21 oranında oy elde eden BDP resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; 30 Mart seçimlerinde batıda desteklediği HDP ile birlikte yüzde 6,5 oy oranına ulaştı. Kürdistan’daki 4 büyükşehirin 3’ünü (Amed, Van, Mardin) kazanan BDP, Urfa’yı kazanamasa da oy oranını 3’e katladı. Amed, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak, Iğdır, Dersim’de belediyeleri yeniden kazanan BDP, bir önceki seçimlerde AKP’de olan Bitlis, Ağrı ve Mardin’den de birinci parti olarak çıktı. 2009 seçimlerine göre BDP oy oranlarını genel olarak korurken bazı merkezlerde ise rekor sonuçlar elde eti. Amed’in Lice ilçesinde yüzde 91,08; Van’ın Başkale İlçesi’nde yüzde 90,67; Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 85,49; Şırnak’ın Cizre ilçesinde 83,70 oy oranıyla BDP’li adaylar birinci sıraya oturdu.
Amedliler 3’üncü kez tercihlerini BDP’den yana yaptı. BDP, yüzde 56.2’lik oy oranıyla Amed Büyükşehir Belediyesi’nde birinci parti olarak zaferini ilan etti. Osman Baydemir’den boşalan belediye başkanlığı görevini Gültan Kışanak ve Fırat Anlı devraldı. AKP’ye 22 puana yakın fark atan BDP, kentin 15 ilçesinde de birinci parti oldu. Bağlar, Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçe belediyelerini BDP kazanırken, Çermik belediyesi AKP’ye Cüngüş belediyesi ise CHP’ye gitti.
Batman’da Sabri Özdemir ve Gülistan Akel ile seçimlere giren BDP yüzde 56.35’lik oy oranıyla tekrar birinci parti olarak olarak çıktı. AKP ise yüzde 30’larda kaldı. Batman’ın Beşiri ve Gerçüş ilçeleri BDP’de kalırken; Hasankeyf ve Kozluk belediyelerini AKP, Sason’u ise Saadet Partisi aldı. İkiköprü beldesini de BDP kazanırken, BDP’nin kazandığı açıklanan Balpınar beldesini ise AKP’nin aldığı savunuldu.
Siirt’te BDP yüzde 49.4 oy oranıyla belediyesini korudu. Tuncer Bakırhan ve Belkıs Epözdemir kentin yeni belediye eşbaşkanları oldu. AKP ise kentte yüzde 41 civarında oy aldı. Baykan ve Eruh ilçeleri ile Veyselkarani, Kayabağlar, Gökçebağ, Atabağı ve Beğendik beldelerini BDP kazanırken, AKP Tilo, Baykan, Kurtalan, Pervari ve Şirvan’da belediyeleri kazandı.
Van’da ise BDP Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 53,25’lik bir oy oranıyla kazanırken 14 ilçesinin 12’sinde belediyeyi aldı. Van’a önceki dönem belediye başkanlığı yapan Bekir Kaya ile Hatice Çoban seçimden zaferle çıktı. Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray, İpekyolu belediyelerini BDP kazanırken; Gevaş ve Tuşba belediyelerini ise AKP aldı.
BDP Şırnak merkezde yüzde 61’e yakın oy oranıyla, Güçlükonak dışındaki tüm ilçeleri alarak yeni bir rekor kırdı. Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk kentin yeni belediye eşbaşkanları oldu. Beytüşşebap, Cizre, İdil, Silopi ve Uludere’de ise BDP yüzde 70-80 civarındaki oy oranlarıyla birinci parti oldu. Silopi’de ise BDP’nin oy oranını yüzde 83,70’ye ulaştı. BDP ayrıca Fındık, Sırtköy, Balveren, Kumçatı, Başverimli ve Görümlü beldelerini de kazandı.
BDP Hakkari’de ise geleneği korudu, merkez ve ve tüm ilçeleri BDP kazandı. Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi yüzde 63,30 oranında oy aldı. Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova’yı da BDP kazanırken, Yüksekova’da BDP’li eşbaşkan adayları oyların yüzde 85,49’unu aldı.
Iğdır’da BDP bir kez daha yerel seçimleri kazandı. BDP eşbaşkan adayları Murat Yikit ve Şaziye Önder yüzde 43,89 oranında oy aldı. BDP’yi yüzde 42,58 ile MHP takip etti. Iğdır’ın 3 ilçesinden ise Tuzluca’da da yüzde 50’yi aşkın oy oranıyla BDP birinci parti çıktı. BDP, Hoşhaber beldesini de kazandı.
BDP Dersim merkezde de bir kez daha BDP’yi seçti. Devrimci Güç Birliği’nin eşbaşkan adayları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul yüzde 42,46’lık oy oranıyla yerel yönetimi aldı. CHP ise önemli bir oy kaybına uğrayarak, yüzde 30’da kaldı. Kentin 7 ilçesinden 4’ü CHP’ye gitti, ÖDP, TKP ve AKP’de birer belediye kazandı. Mazgirt’te ise BDP küçük bir farkla kaybetti.
Ağrı’da belediye AKP’den BDP’ye geçti. Çekişmeli bir seçim sonucunda, iki dönem milletvekili yapan Sırrı Sakık ile Mukaddes Kubilay yüzde 46,10 oy ile seçimlerin kazananı oldu. BDP’li adayların 20 bin 600 oy aldığı, Ağrı eski belediye başkanı AKP’li Hasan Arslan ise 20 bin 590 oy ile seçimi kaybettiği belirtildi. Diyadin, Doğubayazıt ve Tutak’ta da BDP galiba geldi.
Bitlis’te de BDP ilk kez yerel yönetimi ele geçirdi. Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir ile yüzde 44 gibi rekor seviyede oy aldı. BDP ayrıca Hizan, Mutki, Güroymak ve Ahlat ile Yolalan beldesi belediyelerini kazandı.
Mardin’de de beklenen oldu. Siyasi yasaklı olduğu için seçimlere bağımsız aday olarak katılan Mardin milletvekili Ahmet Türk ve Süryani kökenli Februniye Akyol yüzde 52’lik oy oranıyla büyükşehir belediyesini açık ara farkla kazandı. AKP ise yüzde 37’lerde kaldı. Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı ve Nusaybin, Savur ve Artuklu ilçelerinde de BDP zaferini ilan etti; AKP’ye ise Midyat, Ömerli ve Yeşilli ilçeleri kaldı.
Kürdistan’daki büyükşehir arasında yer alan Urfa’da BDP oy oranını önemli oranda arttırsa da belediyeyi kazanmak için yeterli olamadı. Amed Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir ve Leyla Akça 2009’da yüzde 10,5 olan oy oranını 20 puan arttırarak yüzde 30,57’ye ulaştı. Urfa merkezde belediye kazanılamasa da BDP Suruç, Viranşehir, Bozova ve Halfeti’yi kazanırken Ceylanpınar’da ise az bir farkla kaybetti.
Karakoçan BDP’de
Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde de BDP birinci parti oldu. PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın memleketi olan Karakoçan’da BDP yüzde 53,32 oranında oy aldı.
Muş’un Malazgirt, Varto ve Bulanık ilçeleri ile Esentepe, Rüstemgedik ve Uzgörür beldelerinde BDP kazanırken, Kars’ta ise Digor’da belediye BDP’nin oldu. Adıyaman’da Pınarbaşı ve Kömür beldelerini BD kazandı. Bingöl’de ise BDP’nin oy oranı merkezde yüzde 26 civarında kalırken, ilçelerde de belediye alamadı.
BDP, Mersin’e bağlı Akdeniz belediyesini de korudu. Son derece çekilmeli geçen seçimlerin sonunda BDP, 170 oy farkla galip geldi.
102 Belediye kazandı
2009’da DTP ile girilen yerel seçimlerinde 98 belediye kazanılmıştı. Farklı partilerden 2 belediyenin katılımıyla bu sayı 100’e yükselirken; 22 belde yeni yasa gereği kapandı. BDP 99 seçimlerine istaneden mevcut olan 78 belediyesini 24 arttırarak 102 belediyeye ulaştı. BDP bu belediye sayısına Kürdistan’da aldığı yüzde 4,6 oy oranıyla ulaştı.
Rekorlarını kırdılar
Van’ın Başkale ilçesinde BDP yüzde 91.08 oy alarak, seçim bölgeleri içinde bir partinin aldığı en yüksek orana ulaştı. 24 bin 87 seçmenin bulunduğu ilçede, BDP 22 bin 87 oy alırken, diğer partiler ise toplamda bin 975 oy aldı. BDP, belediye meclisindeki 25 koltuğun tamamının da sahibi oldu. Başkale, 2009 yılındaki yerel seçimlerin de rekorunu kırmış, kapatılan Demokratik Toplum Partisi yüzde 89.6 oranında oy almıştı.
Amed’in Lice ilçesinde de BDP, ilçede ki 10 bin 552 oyun yüzde 90,67’sini alarak birinci oldu. BDP 9568 oy alırken diğer partiler 974 oy aldı.
Şeyh Said’in torunları
Erzurum’da 5,1 oy alan BDP ilk kez yerel yönetimleri kazandı. BDP, Erzurum’un Karayazı, Tekman, Hınıs, Karaçoban ilçelerinin yönetimi artık BDP’de. Belediye başkanılığını Hınıs’ta Hasan Basri Fırat, Tekman’da ise Ali Sait Fırat kazandı. Her iki ismin ortak özelliği idam edilen Şeyh Said’in torunları olmaları. Şeyh Said’in en küçük kardeşi Şeyh Abdurrahim’in torunu Abdülsamet Bilgin ise Amed’in Dicle ilçesinde AKP’nin tüm gücüyle yüklenmesine rağmen belediye başkanı seçildi.
AKP yine birinci
Kesin olmayan sonuçlara göre 2014 yerel seçimlerinde iktidar partisi AKP oyların yüzde 43,3’ünü, CHP yüzde 25,7’sini, MHP yüzde 17,7’sini alırken, BDP ve HDP ise yüzde 6,5’ini aldı. Üçüncü kez yerel seçimleri kazanan AKP, 30 büyükşehir belediyesinin 18’ini kazandı. Tartışmalı bulunan İstanbul ve Ankara seçimlerinde belediye AKP’de kalırken, İzmir ise CHP’de kaldı.
Türk: Sadece seçim değildi
BDP’nin seçim kazandığı 3 büyükşehir, 11 il ile ilçelerde, sonuçların açıklanmasıyla beraber kutlamalar başladı. Önceki gece başlayan kutlamalar dün de son açıklamaların yapıldığı kentlerle devam etti.
BDP’nin Büyükşehir Belediye ve ilçe belediyelerinden ikisi hariç hepsini aldığı Mardin’de seçim coşkusu dün Newroz alanında bir araya gelen onbinlerce kişi ile kutlandı. Newroz alanına gelen binlerce yurttaş, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol ile birlikte BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan ve il eşbaşkanları tarafından karşılandı. İlk konuşmayı yapan Tarhan, yerel seçimlerin Türk, Kürt ve halklar için yeni yönetim modelleri oluşturmak için bir fırsat olduğunu söyledi. Tarhan, “Botan’da Mardin için yerelde yönetimler hizmet etmek stratejiktir. Mardin ve Mezopotamya halkı Önder Öcalan’ın 2 Newroz’da verdiği mesajı çok doğru anladı. Rojava’da kurulan 3 Kantona Kuzey Kürdistan’da 3 Kanton kardeş oldu” diyerek konuştu.
Mardin Büyükşehir Eşbaşkan’ı Ahmet Türk ise halkların Mardin’de sergiledikleri zaferin önünde eğildiğini ifade ederek, “Biz sadece seçim çalışması yapmadık bu süreçte. Özgürlüğümüz için mücadele ettik. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bütün haklara armağan olsun” dedi. Eşbaşkan Februniye Akyol ise “Bizi buraya siz getirdiniz. Bu halkların başarısıdır. Bu halka layık olmak için hizmet edeceğiz. Bu coşkumuzun bize yaşatan sayın Öcalan ve barış annelerine selam olsun” dedi.
HABER MERKEZİ