Latchford talan etti, müzeler sergiledi

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Washington Post ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Cemiyeti (ICIJ), yakın zamanda ölen antika tüccarı Douglas Latchford’un çalıntı eserleri satın almada kullandığı offshore hesapları ortaya çıkardı.

 

Latchford 2019’da Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından çalıntı ve yağma Kamboçya eserlerinin ticaretinden suçlu bulunmuştu, fakat geçen sene öldüğünde iddianame düştü. Fakat Latchford tarafından ticareti yapılan birçok eser, Met Müzesi ve Londra’daki British Museum gibi önemli kurumlarda halen sergileniyor.

Met Müzesi 2013’te, yağmanın yaygınlaştığı 1970’lerdeki iç savaş sırasında Koh Ker tapınak kompleksinden çalındığını tespit ettiği “Diz çöken hizmetkarlar” olarak bilinen bir çift heykeli Kamboçya’ya iade etti. Heykeller müzeye parçalar halinde bağışlanmıştı; Latchford iki kafadan birini 1987’de Spink & Son Müzayede Evi’yle, iki gövdeyi ise 1992’de hediye etmişti. Müze, yöneltilen sorular karşısında “Latchford ve ortakları aracılığıyla müze koleksiyonuna katılan eserleri gözden geçirdiklerini” söylemekle yetindi.

Avukat Geoffrey S. Berman Latchford’u “Kamboçya’nın paha biçilmez tarihi eserlerinin kaçakçılığı ve yasadışı satışından bir kariyer yapmakla” suçladı. İddiaya göre bu eserler bazen direkt olarak arkeolojik alanlardan alınıp uluslararası pazarda satılıyordu. Öte yandan Washington Post, tarihi eserlerin müzeler tarafından ülkelerine iade edilmesi konusunda çok az şey yapıldığını belirtti.

WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.