Leyla Qasım: Binlerce Kürt uyanacak

Kadın Haberleri —

Leyla Qasim

Leyla Qasim

  • Tarihin direniş sayfalarına adını not düşen ve idam sehpasında “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak” diyen Leyla Qasim, 50 yıl önce Saddam Hüseyin rejimi tarafından idam edildi.

Leyla Qasim, 1952 yılında Diyala yakınındaki İran sınırında yer alan Xanekin’e bağlı Bamili köyünde 5 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelir. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra ailesiyle Hewlêr’e yerleşir. Bağdat Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi gördüğü sırada kısa süre içerisinde Kürdistan Öğrenciler Birliği’ne (YXK) katılarak burada mücadele yürütmeye başlar. Henüz 20’li yaşlarında, Kürt sorunu, kadın hakları ve toplumsal eşitlik gibi temel sorunlar üzerine yoğunlaşır.

 I-KDP peşmergelerine katılan Leyla, aldığı görev kapsamında Bağdat Havaliamanı’ndan bir uçak kaçırır ve uçak kaçıran ilk kadın olarak da tarihe not düşer. Eylemin ardından 24 Nisan 1974’te Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran isimli dört arkadaşıyla birlikte yakalanır, idama mahkûm edilir.  12 Mayıs 1974 yılında sabah 07.00’de idam sehpasına giderken “Ey Reqib” marşını okur.

İdam edilmeden önce saçlarından bir tutam keserek annesine gönderen Leyla, şu notu paylaşır: “Birkaç gün sonra bu Kurdî kıyafetler içerisinde idam edileceğim ve Kürdistan’a gelin olacağım.” HEWLÊR

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.