Lice’de köylülere ajanlık dayatması

  • Amed’in Lice ilçesine bağlı Dêrxus, Huseynik ve Karahasan köylerinde Türk ordusunun 14 Nisan’da başlattığı askeri operasyonda mahsur kalan Remziye Sonsuz, iki gün boyunca ajanlık dayatması ve baskıya maruz kaldığını söyledi.

MASİS HESKÎF/AMED

Karahasan’a bağlı Goma Xejîkan mezarasında yaşayan ve ablukadan dolayı kendisinden iki gün haber alınamayan Remziye Sonsuz yaşananları Özgür Politika’ya anlattı.

Sonsuz, yaşadığı evin çatışmanın olduğu yere yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, “Çatışma ile birlikte istihbaratçılar mezramıza geldi. Bize, ‘Teröristleri siz besliyorsunuz’ diyerek hareketlerde bulundular. Eve zorla girip arama yapmaya kalkıştılar. Ben de arama izinlerinin olmadığını söyleyerek izin vermedim. İzinlerinin olmadığını söylediğimde bana, ‘Bunu biliyorsun ama teröristlerin nerede olduğunu mu bilmiyorsun?’ diye cevap verdiler. Ben de haklarımın ne olduğunu bildiğimi ve kimsenin de burada olup olmadığını bilmediğimi söyledim. ‘Askerlerimizin en ufak parmağına zarar gelirse görün bakalım size burada ne yapacağız’ şeklinde tehditlerine devam ettiler” diye konuştu.

2 gün boyunca ajanlık dayatmasında bulundular

Remziye Sonsuz, asker ve istihbaratçıların 2 gün boyunca bölgeyi abluka altına aldığını ve mezralarına giriş çıkışları yasakladığını söyledi. Hayvanların bile dışarı çıkmasına izin verilmediğini kaydeden Sonsuz, “Kaldıkları 2 gün boyunca tehdit ettiler, ajanlık dayatmasında bulundular. Numaralarını vermek istediler ben istemedim. Böyle bir dayatmayı kabul etmedim. Kendilerine ‘Sormanız bile saçma’ dedim. Siz bana, ‘Onurumu satmayı teklif ediyorsunuz. Bunu kabul etmiyorum’ dedim” diye belirtti. 

Çobanın boğazına bıçak dayadılar

Askerlerin gözaltına aldığı çobana işkence yaptığını aktaran Sonsuz şu bilgiyi verdi: “Askerler, çobanı evimizin arkasına götürerek darp etti. Çoban bırakıldıktan sonra bize, askerlerin boğazımın altına bıçak dayayıp tehdit ettiklerini söyledi.”

Sonsuz, yaşadıkları mezrada ağaçların kesilmediğini ancak Dêrxus tarafında ağaçların tamamıyla askerler tarafından kesildiğini söyledi.

Çobanlara işkence

Lice’de askeri abluka altındaki köylere ziyaretlerde bulunan HDP Milletvekili Remziye Tosun bölgede çobanlık yapanların çırılçıplak soyulup gözaltına alındığını söyledi. Köylülerin kendilerine ulaşması üzerine olayın yaşandığı köye giden Remziye Tosun, “Dibek Köyü Penav Mezrası’na gittik. Operasyon sırasında ve sonrasında köylüler birçok haksızlığa maruz kalmışlardı. Çobanları çırılçıplak soyulup gözaltına alınmışlardı. Bu köylerde temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Dolayısıyla köylüler hayvanlarını sürekli otlatmaya götürmek zorundalar. Biz oraya gittiğimizde köy ve mezralar hatta köy dışında, uzakta olan evler tek tek ablukaya alınmıştı” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.