Lozan’da jineoloji semineri

Kadın Haberleri —

.

.

  • İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen jineoloji semineri farklı halklardan kadınları bir araya getirdi. Seminere katılan İspanyol Maria Santamaria, Kürtler ve kadın mücadelesi üzerine çok şey öğrendiğini belirterek, “Geleceğe dair umudum tazelendi” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

İsviçre'nin Lozan kentinde Brüksel Jineoloji Merkezi ile Vaud Kantonu Lajîn Kürt Kadın Meclisi tarafından 2 günlük jineoloji semineri yapıldı. Seminerin ilk gününde atölye çalışması yapılırken, ikinci gününde ise kadın ve Kürt halkının tarihi üzerine sunumlar yapıldı. Farklı coğrafyalardan kadınların katıldığı jineoloji seminerinin detaylarına ilişkin bilgi veren Brüksel Jineoloji Merkezi aktivisti Sarah Marcha, “İlk gün Pôle Sud’de, ikinci gün ise Lozan’daki Kürt Kültür Derneği’nde bir araya geldik. İsviçreli kadın yapıları ve göçmen kadın kurumları da çalışmamıza katıldılar” dedi. 

.
Sarah Marcha

Seminerler devam edecek 

Mezopotamya coğrafyasında kadının tarihi ve  mücadelesini ele aldıklarını ifade eden Sarah, “Kadının 5 bin yıllık mücadelesi Mezopotamya’da başlayıp bütün dünyaya etki etmiştir. Bu tarihin bilinmesi önemlidir. Atölye çalışmalarında da özgürlüğün bizim için ne anlama geldiğini tartıştık” dedi. Seminere ve jineolojiye duyulan ilgiden memnun olduğunu belirten Sarah, jineoloji seminerlerinin devam edeceği, iki hafta sonra Fransa’nın Rennes kentinde bir eğitim semineri yapacaklarının bilgisini paylaştı. 

.
Maria Santamaria

Umudum tazelendi

Seminere katılan Maria Santamaria İspanyol ve İsviçre’de Fransızca öğretmenliği yapıyor. Jineoloji kavramının kendisi için yeni olduğunu, Kürt kadın hareketini Avrupa ve Latin Amerika’daki mücadelelerinden kaynaklı tanıdığını ifade eden Maria şunları aktardı: “Gayet güzel ve başarılı bir etkinlikti. Kürt kadın mücadelesi her zaman ilgimi çekmiştir. Bu motivasyonla bu eğitime katıldım. Kürt kadın hareketinin nerede, nasıl doğduğunu öğrendik. Neolitikten başlayıp bugüne kadarki gelişimi ele almaları da benim için önemliydi. Tarihe bakınca neyin nasıl olduğunu anladık, nasıl mücadele edildiğini tartıştık, geleceğe dair umudum tazelendi. Önemli olan umudu kaybetmemek.”

.
Nazile Hali 

Her kadın kendini savunmayı bilmeli

Nazile Hali ise Rojhilat Kürtlerinden, İsviçre’de yaşıyor. Jineoloji seminerinde kadınların mücadele tarihi hakkında yeni şeyler öğrendiğini ve burada olmaktan mutlu olduğunu belirten Nazile, kadın ve ülke özgürlüğü arasındaki bağlantıya vurgu yaptı. Kürdistan’ın 4 parçaya ayrıldığını ve işgal altında olduğunu kaydeden Nazile şöyle konuştu: “Bu işgale karşı ne yapılması gerektiğini bu eğitimlerde daha iyi anlıyoruz. Jineoloji kadının özgürlüğünü, onun yol ve yöntemlerini anlatıyor. Kadının özgürleşmesi beraberinde Kürdistan’ın özgürleşmesini de getirecek. PKK’nin ortaya koyduğu bu ideoloji, kadının hem kendi mücadelesi hem de siyaseten neler yapması gerektiğini ifade ediyor. Her kadın kendini savunmasını bilmeli. Çünkü eğer bunu yaparsa ülkesini de savunmayı öğrenecektir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.