Lozan’ın 100. yıl etkinliklerine çağrı

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan anlaşması imzalandığı yerde reddedildi

Lozan anlaşması imzalandığı yerde reddedildi

  • Lozan Antlaşması’nın 100. yılı kapsamında Kurdistanlıların 2 yıl önce başlattıkları etkinlikler devam ediyor. Kurdistan'ın parçalanma anlaşması protesto edilirken Kurdistan’ın tüm parçalarının temsil edildiği komite etkinliklere katılım çağrısı yaptı. 

Kurdistan Ulusal Kongresi(KNK) öncülüğünde başlayan etkinlikler için oluşturulan komitede Rojava, Rojhilat, Başûr, Bakur ve Avrupadaki 4 parça Kurdistanlı siyasi parti ve kurumlar ve Kürt dostlarından oluşan 57 kurum yer alıyor. Komite 2023 yılının Lozan Antlaşmasının 100. yılı olduğunu ve bu yüzyılın Kürtler açısından kayıp bir yıl yüzyıl olduğu belirtilerek bir dizi etkinlik kararı almıştı. Bu kapsamda 23 Temmuz 2022’de Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine sarayında bir konferans düzenlenmişti.
Hazırlık komitesi üyeleri Hayrettin Öztekin ve Sevgi Koyuncu yapılacak olan etkinliklere dair bilgi vererek 4 parça Kurdistanlıları ve dostlarını bu etkinliklere katılmaya çağırdılar.

Rumine Sarayı birliğe vesile olacak
Lozan Belediye meclis üyesi olan Sevgi Koyuncu 22 Mart’ta yapılan Newroz resepsiyonu ile etkinliklerin startını verdiklerini belirterek, “Bundan sonraki konferanslar da Kurdistanı 4 parçaya ayrılmasına neden olan Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nda olacak. Yok sayılan halklar olarak bu sarayda birliğimizi yeniden sağlayacağız” dedi.

Mezopotamya halklarına çağrı
Yapılacak etkinliklere Mezopotamya ve Ortadoğu coğrafyasında yaşayan tüm halkların katılması gerektiğine vurgu yapan Hayrettin Öztekin, “Bu coğrafyada yaşanan katliamların teşhir edilmesi gerekiyor. Avrupa’da yaşayan Mezopotamya halkları Kürt,  Êzîdî, Ermeni, Süryani, Asuri, Türkmen, Grek ve Araplar bu organizasyona sahip çıkmalı. Yaşanan soykırımın dünya tarafından tanınmasını sağlamalıyız. Ortadoğu’da ezilen halklara uygulanan katliam teşhir edilmeli” diyerek tüm halklara etkinliklere katılım çağrısı yaptı.

Lozan Belediyesi’nden de bir dizi etkinlik
Sevgi Koyuncu Kürt kurumlarının dışında da Lozan Belediyesi’nin de bir dizi etkinlik düzenleyeceğini söyleyerek, “Lozan Belediyesi, yaklaşık 12 ayrı konferans düzenleyecek. Tarih Müzesinde bu ay başlayacak olan ve Ekim’e kadar devam edecek tarihi bir sergi olacak. Bu sergide Lozan’ın tarihi misyonu, Lozan’ın gözünden irdeleyecek bir bakış acısıyla ortaya koyacak. Daha çok İsviçre’de yaşayan halka Lozan Antlaşması’ndan sonra yaşananlar anlatacak. Avrupa’da tanınan bir tiyatro grubu da Eylül ayında 2 günlük bir oyun sergileyecek” dedi.

100. yıl etkinlik programı şöyle:
* Rumine Sarayı’nda 14 Nisan’da “1923 Lozan: Kürtler neredeydi?” yapılacak panele tarihçi Dr. Oliver Adad, KNK üyesi Zübeyir Aydar, Zürih Üniversite’sinden Porf. Hans-Lukas Kieser ve tarihçi Sedat Ulugana katılacak.
21 Nisan “Jin jiyan Azadî”; 5 Mayıs’ta “100 yıl sonra Lozan; 26 Mayıs’ta ise “Hangi barışçıl çözümler ve çatışmalar” başlıklı paneller düzenlenecek.
* 28 Nisan- 21 Mayıs arasında 100 yıllık katliamı anlatan bir sergi açılacak. 6 aydır hazırlıkları yapılan sergide dört parça Kurdistan ve Avrupa’dan 16 sanatçı yer alıyor.
* 24-25 Haziran arasında Kürt Kültür festivali yapılacak. Festivalde Kürt sanatçıları dışında Mezopotamya coğrafyasında yaşayan diğer haklardan sanatçılar yer alacak.
* 22 Temmuz’da “100. yılında 100 bin Kürt Lozan’a” sloganıyla merkezi bir yürüyüş yapılacak.
* 22 Temmuz akşamı ise “2023 konulu belgesel bir sinema gösterimi yapılacak.
* 22-23 Temmuz arasında 4 parça Kurdistan ve Avrupa’da ki siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yer alacağı 2 günlük bir Kürt konferans yapılacak.
* 24 Temmuz Kürt konferansının sonuç bildirgesi Rumine Sarayı’nın önünde  yapılacak bir basın açıklamasıyla duyurulacak.HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.