Lula da Silva 3. defa devlet başkanı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Brezilya seçimlerinin galibi ikinci turda oyların yüzde 50,83’ünü alan sendikacı ve solcu lider Luiz Inacio Lula da Silva oldu.

Büyük çekişmenin yaşandığı seçimlerin ikinci turunun sonuçları Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesinin (TSE) açılan sandık oranının 98,9 olduğunu ve Lula’nın yüzde 50,83, rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yüzde 49,17 oranında oy aldıklarını teyit etmesi ile netlik kazandı. Brezilya'yı iki dönem yöneten Lula, yüzde 2'den az farkla seçimin galibi oldu. TSE, seçimin matematiksel olarak tamamlandığını açılmayan sandıkların da sonucu etkilemeyeceğini belirtti. 

1 Ocak 2023'te devlet başkanlığını Bolsonaro'dan devralacak olan Luiz Inacio Lula da Silva, zafer konuşmasında hoşgörü ve birlik mesajı verdi. Lula da Silva, seçimi kazanmasının ardından destekçilerine yaptığı konuşmada, "Bıraktığım yerden, ulaştığım yere, her zaman Tanrı'nın bana karşı çok cömert olduğunu düşündüm" dedi. Brezilya'da devlet başkanlığı seçimini kazanan Lula da Silva, ekonomiden iklim değişikliğine kadar her konuda tüm Brezilya halkı için ülkeyi yöneteceğini söyledi.

Lula, "1 Ocak 2023'ten itibaren sadece bana oy verenleri değil, 215 milyon Brezilyalıyı yöneteceğim" şeklinde konuştu.

‘Diriliş süreci yaşıyorum’

Hakkındaki yolsuzluk davaları ve hapiste kalmasına işaret eden Lula, "Brezilya siyasetinde bir diriliş süreci yaşadığımı düşünüyorum. Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama şimdi ülkeyi yönetmek için buradayım. Çok zor bir durumun içindeyiz ama eminim ki halkın yardımıyla bir çıkış yolu bulacağız ve barışı yeniden tesis edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Seçim zaferine ilişkin Lula, "Bu ne benim, ne İşçi Partisi'nin ne de seçim kampanyasında beni destekleyen partilerin zaferidir. Bu, demokrasinin zafere ulaşması için siyasi partilerin, kişisel çıkarların ve ideolojilerin üzerinde kurulmuş muazzam bir demokratik hareketin zaferidir." diye konuştu.

Açlığa son verme sözü

Lula, birlik mesajı verdiği konuşmasında, “Ülkeyi tüm boyutlarıyla yeniden inşa etmek gerekiyor. Siyasette, ekonomide, kamu yönetiminde, kurumsal uyumda, uluslararası ilişkilerde ve en çok da halkın ihtiyaç sahibi kesimiyle ilgilenmekte." diye konuştu.

Lula, birlik, hoşgörü ve mutluluk sözü vererek, "En acil halletmemiz gereken şey açlığı sona erdirmek. Bu ülkede milyonlarca erkek, kadın ve çocuğun yiyecek hiçbir şeyinin olmamasını veya ihtiyaçlarından daha az tüketmelerini normal kabul edemeyiz." ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.