Lyon’da Hevrîn Xelef meydanı 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Fransa’nın Lyon kentinde bir meydana Belediye Meclisi Hevrîn Xelef adını verdi. Meydan 21 Eylül’de kitlesel bir törenle açıldı.

İKRAMİ TAYFUR / LYON

Fransa’da Lyon Belediyesi bir meydana Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef’in adını verdi. 8 Temmuzda gerçekleştirdiği toplantıda Guillotière mahallesinde eski Citroen garajına doğru olan alandaki meydana Hevrîn Xelef adını vermeyi onaylayan Lyon Belediye Meclisi, 21 Eylül salı akşamı kitlesel bir törenle meydanın açılışını yaptı.

Açılışı belediye başkanı yaptı

Ev sahibi olarak açılışı gerçekleştiren Lyon 7. Bölge Belediye Başkanı Fanny Dubot, kadınların mücadelesine vurgu yaparak, belediyeye seçildiklerinden bu yana 20 dolayında sokak, cadde, meydanın ismini kadın isimleriyle değiştirdiklerini söyledi. Xelef için, "Savaş halindeki bir ülkede barış kampının sembolik figürü" ifadesini kullanan Dubot, Kürt ve feminist bir kadın olduğunun altını çizerek, 35 yaşında katledildiğini hatırlattı. Hevrîn Xelef’in mücadeleci yaşamına vurgu yaparak, temsil ettiği ortak yaşam ve bunun için verilen mücadelenin kendileri için önemli bir sembol olduğunun altını çizen Dubot, uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Ömrünü mücadeleyle geçirdi

Şehrin uluslararası ilişkilerinden sorumlu Lyon Meclis Üyesi Sonia Zdorovtzoff açılışta yaptığı konuşmada "Kısa ömrü boyunca demokratik, çoğulcu ve merkezi olmayan bir Suriye için çalıştı" diyerek, Hevrîn Xelef’i andı. Kuzey-Doğu Suriye’de Kürtlerin ve kadınların verdiği mücadelenin altını çizen Zdorovtzoff, Xelef’in annesinin mektubunu okudu. Mektupta Lyon Belediyesi ve dayanışma gösteren tüm çevrelere teşekkür edilirken, Xelef’in çizgisi ve mücadelesine vurgu yapıldı. 

Hastaneye de ismi verilecek

Açılışa katılan Fransa Roja Sor Başkanı Alexandre Koroğlu, Fransa’da daha önce Leyla Zana, Yılmaz Güney gibi şahsiyetlerin de isimlerinin verildiği ancak Hevrîn Xelef ile bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, "Bu şekilde solcu ve ekolojik mücadeleyi esas alan bir belediye, Rojava’da hayata geçirilen projeye katıldığını ve desteklediğini göstermiş oldu" dedi. Kısa hayatına önemli bir mücadele sığdıran Hevrîn Xelef’in katledilmesinin Fransa’da ciddi tepki aldığını vurgulayan Koroğlu, "Qamişlo’da da yapımı süren bir hastaneye Hevrîn Xelef’in ismi verilecek" bilgisini paylaştı. 

Xelef’in yolunu takip edeceğiz

Meydana ismin verilmesi fikrinin sahibi, bu konuda belediye nezdinde girişimde bulunan France Kurdistan Dernek Başkanı Therry Lomberthot ise "Burada ve orada onun yolunu takip edeceğiz" dedi. 

Belediye binasında sergi

Öte yandan Lyon belediye binasında Hevrîn Xelef’in politik yaşamını ve mücadelesini konu alan bir serginin de açılışı yapıldı. Sergi, kasım ayına açık olacak. 

Hevrîn Xelef kimdir

15 Kasım 1984 doğumlu Hevrîn Xelef, 12 Ekim 2019’da Girê Spî yakınında Türk devletine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledildi. Demokratik Suriye Meclisi’nin yönetim kurulu üyesi olan Xelef aynı zamanda Suriye’nin Geleceği Partisi’nin Genel Sekreteriydi.
Xelef’in adı ilk kez Fransa’da bir meydana verildi. Lyon Belediye Meclisi yaz tatilinden önce 8 Temmuz’da gerçekleştirdiği son toplantısında Guillotière mahallesinde eski Citroen garajına doğru olan alandaki meydana Hevrîn Xelef adını vermeyi onaylamıştı. Xelef’in adını taşıyan meydan Salomon Reinach sokağı ile Marseille sokağı köşesinde yer alıyor.

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.