Yardım kredisi sağlayan ülkelerde, geniş boyutlu risklerin vergi mükelleflerinin yüklerini giderek artıracağını belirten Weidmann, istikrarsız devlet finanslarının meydana getirdiği risklerin ortaklaşa yüklenilmesinin ekonomiyi kötü etkileyeceğini savundu. Bunun da vergi kaynağına dayalı Euro’yu önemli ölçüde güçsüzleştireceğini öne sürdü. Alman Başbakan Angela Merkel’in yakın danışmanlarından olan Weidmann, gelecekte istikrarlı bir mali politikanın izlenmesinin daha da zorlaşacağını bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası EZB Başkanı Jean-Claude Trichet de, Avrupa’daki devletlerin bütçelerinin daha sıkı kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Kontrolün otomatik, hızlı ve etkili olması gerektiğini belirten Trichet, gelecekte antlaşmalara uymayan üye ülkelere karşı bazı tedbirlerin de alınabilecek hale getirilmesini talep etti.
EZB başkanı, Yunanistan için kararlaştırılan yardım paketini desteklediğini, Euro zirvesinde EZB’nin talep ettiği iki noktaya uyulduğunu belirtti.
BERLİN