Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren araştırmacı-yazar Faik Bulut, Batı Kürdistan'daki gelişmelerin Ortadoğu'nun yol haritasını tayin edecek nitelikte olduğunu kaydetti. Bulut, Suriye'ye yönelik askeri müdahale için ''Amerika ve Batılı ülkeler kaba anlamda tankla, topla, askerle Suriye'ye bir müdahale yapmayacak. Suriye'deki muhalifleri yanına alarak, 2003 yılında Irak'ta yaptıkları gibi bir yöntem izleyecekler. Zaten son günlerde farklı çetelerin gerçekleştirdikleri saldırılarda bu yöntemin kullanılacağı yönündeki tahminleri doğruluyor. Benim öngörüm baharda Suriye'ye bir müdahale gelecektir" şeklinde konuştu.

Kürt-Arap çatışması

Obama'nın halen Türkiye'ye Suriye konusunda yardım ettiğini belirten Bulut, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini de Amerika'nın engellediğini vurgulayarak, ''AKP direk olarak Suriye'ye müdahale edemeyince Barzani üzerinden bölünme yaratmaya çalıştı. Bunu da başaramayınca bu sefer Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu'na destek verdi. Bu şekilde Suriye'deki Kürtler ile muhalif Araplar arasında bir çatışma çıkarmaya çalışıyor. Türkiye bu süreçte içte çatışma çıkarıp dıştan bir müdahale durumunda Suriye'yi zayıflatmayı hedefliyor diyebiliriz" diye konuştu. Faik Bulut, Serêkaniyê'de yaşanan çatışmaların da Türkiye'nin içten zayıflatma politikalarının bir parçası olduğuna dikkat çekti ve "Türkiye'nin Serêkaniyê'ye etkisi olduğu çok açık. Kürtleri katletmek gibi bir amacı var" dedi.
Bulut, buna karşın Kürtlerin kendi içinde birlik oluşturmaları gerektiğine de dikkat çekti.

Fiili tampon bölge planı

Resmi bir tampon bölgenin kurulamayacağını ifade eden Bulut, sınıra taşınması planlanan Patriot füzeleriyle fiili bir tampon bölge kurulmak istendiğine dikkat çekti. Bulut, Serêkaniyê gibi bölgelerin boşaltılmasının temel nedeni olarak da fiili tampon bölgenin kurulmasını gösterdi. Bulut, "Türkiye'nin müdahale üzerinde kurduğu politikaları başarısız olacak. Kürtler Suriye'de herhangi bir taraf değil. Esad ile ya da Esadsız. Onlar kendi yönetimlerini eline aldı. Bunu artık AKP'nin engelleme şansı yok" dedi.
Faik Bulut, Batı Kürdistan'daki Kürtlerin barışçıl yollarda ısrar ettiğine dikkat çekerek, Kürtlerin saldırı durumunda kendilerini koruyacak öz savunma gücünün olduğunu hatırlattı.

Kürtler kabul edilmeli

Araştırmacı-yazar Faik Bulut, Batı Kürdistan'da Kürtlerin yarattığı oluşumun, 1946'da İran'da kurulan Mahabad Kürt Cumhuriyeti gibi olmayacağına değinerek,"Kürtler artık başka devletler tarafından kullanılmayacak kadar değiştiler. Artık etkin olmak istiyorlar ve bunun için adımlar atıyorlar. Bu süreçte Kürtlerin Türkiye ile verecekleri imtihanları çok önemli. Dört parçada bulunan bütün Kürtlerin diğer parçaları düşünerek hareket etmesi gerekiyor. Türkiye'de iktidar olan hükümetlerin de artık Kürtlerin etkinleştiği konusunda ikna olmaları gerekiyor. Kürt sorunu bastırmayla artık bitmez. Türkiye'de iktidar olan hükümetler Kürt sorunun çözmediği sürece Kürt hayali peşini bırakmayacaktır" şeklinde konuştu.


MÜTHA ÇETİN / DİHA/İSTANBUL