Duruşmaya tutuklu yargılanan 96 kişi ve tutuksuz yargılanan Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ile avukatları katıldı. Duruşmayı BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP ve STÖ temsilcileri ile aileler izledi. Duruşma öncesi tüm müdafi avukatlar adına söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, geçen duruşmada Roboski katliamı nedeniyle duruşmaya ara verilmesi talebinde bulunduklarını hatırlatarak, "Bu ülkede birlikte yaşayacaksak aynı acıyı birlikte yaşayıp paylaşmalıyız. Dilerdik ki mahkeme acılarımızı paylaşsın. Yastayız dememize rağmen, başsağlığı dilekleri yerine hakkımızda suç duyurusunda bulunulması vahim bir durumdur" dedi. 30 Aralık'ta görülen son duruşmada tüm tutsaklar adına söz alan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, yas nedeniyle duruşmaya ara verilmesini talep etmişti. Talebi "yasada yeri yok" diyerek reddeden mahkeme heyetini tutsaklar salonu terk ederek protesto etmişti. Avukatlar da mahkemeye tepkilerini salonu terkederek göstermişlerdi.

Delil ikamesine devam

Delil ikamesiyle devam eden duruşmada, tutuklu yargılanan Osman Ocaklık ile ilgili telefon tapelerinin okunmasına geçildi. Söz konusu görüşmelerinin bir  kısmının müvekkiline ait olmadığını ve ses analizi yapılmasını isteyen Av. Barış Güngör, dosyada "Uydurma, ısmarlama, gizli tanık beyanları"nın mevcut olduğunu söyledi.

Bilinmeyen dilde belge

Kürtçe savunma talebini reddeden mahkeme heyetine dünkü duruşmada Av. Güngör, "Size bilinmeyen dilde bir belge daha sunacağız" diyerek taleplerini İngilizce olarak sundu. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz avukata "Kürtçeye bilinmeyen dil demedim. Bizim bilmediğimiz dil dedim. Demogoji yapmayın" diyerek çıkıştı. Avukat Güngör ise "Bilinmeyen dil literatürünü siz bize kazandırdınız. Bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halkın dili yok sayılıyor" diyerek karşılık verdi.

Yine mikrofonu kapattı

Ardından Seyithan Şen ile ilgili delil ikamesine geçildi. Hakkında emniyet ve savcılık aşamasındaki ifadesi ile x kod isimli gizli tanık beyanı ve ihbar tutanağı okunan sanık Şen, hakkındaki suçlamalara Kürtçe vermek isteyince daha önceki duruşmalarda olduğu gibi mikrofonu kapatıldı. Mikrofonun açık olduğu 5 saniyelik süre zarfında müvekkilin sarf ettiği beyanları tercüme eden müdafi avukatlar, müvekkilleri ile ilgili gerek telefon tapeleri gerekse gizli tanık ve tanık beyanlarının dosyaya şişirilerek konulduğu kaydetti. Avukat Feride Laçin ise, "Kanuna karşı hile yöntemi ile deliller dosyaya konulmuştur" diyerek mahkemeye tepki gösterdi.

DİHA/AMED