İmza kampanyasıyla ilgili ilanda, "Irak halkı, Nuri Maliki’nin, Sünnilerin öldürülmesi ve yerlerinden edilmesi nedeniyle ‘insanlığa karşı savaş suçlusu’ sıfatıyla yargılanmasını talep ediyor" ifadeleri yer aldı.

100 bin imza gerekiyor

26 Ağustos'a kadar sitede 100 bin imzanın toplanması halinde konu ABD Başkanı Barack Obama’nın gündemine girebilir. Irak'ta başbakanlık görevini bırakmamakta uzun süre ısrar eden Nuri El Maliki baskılara daha fazla dayanamadı ve görevini, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar El Abadi'ye teslim etmeyi kabul etti. ABD yönetimi de görevi bırakması için Maliki’ye yoğun baskı yapmıştı.

Abadi'yi bekleyen zorlu görevler

Maliki’den boşalan Irak başbakanlığına getirilmesi öngörülen Haydar El Abadi’yi bekleyen en önemli görev Sünniler ve Kürtleri de yeni hükümete ortak etmek olacak. Ancak Maliki'nin ayrımcı ve otoriter uygulamalarından muzdarip olan bu kesimleri ikna etmek pek de kolay olacak gibi görünmüyor. Saddam döneminde uzun yıllar sürgünde yaşayan ve ABD işgali sonrası ülkesine dönünce 2004 yılında geçici hükümette telekomünikasyon bakanlığı yapan Abadi'nin önceliği krizlerin gölgesindeki devlet yönetimini ayakta tutmak olacak kuşkusuz. Fakat Maliki'nin partili arkadaşı Haydar El Abadi'nin farklı halkları barıştırıp Irak'ın bütünlüğünü koruyabilmesi kanlı çatışmalar ve sayısız krizler yüzünden kolay olmayacak.

IŞİD de büyük sorun

Ayrıca müstakbel Başbakan'ın Maliki'nin politikaları nedeniyle Irak'ta kendine alan açabilen IŞİD yeni adıyla İslam Devleti örgütünün ülkede ilerleyişini durdurması da gerekiyor. ABD ile İran şu an için Abadi'nin yanında duruyor. Ancak Abadi'nin Irak'ın geleceği için asıl içerdeki birliği sağlaması ve her kesimin desteğini alması elzem görünüyor. Abadi bunu sağlamak için temaslarını sürdürüyor. Görüşmelerin sonucunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. 

WASHINGTON/BAÐDAT