Meclis açıldı, HDP katılmadı

  • Meclis Genel Kurulu, 27. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı için toplandı. HDP, siyasi soykırım operasyonlarını protesto için oturuma katılmayarak, Meclis bahçesinde oturma eylemi yaptı.

 

27. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un anıta çelenk koymasının ardından Polis Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Meclis’e geldi. Erdoğan, Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Onur Kıtası’nı selamlayan Erdoğan, daha sonra Genel Kurul Salonu’na geçti. Meclis tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının posteri, Şeref Kapısı’na asıldı.

Şentop’un ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Meclis açılışında konuştu. Erdoğan, ırkçı-dinci siyasetinin Libya’dan Azerbaycan’a, Kars’tan Efrîn’e kadarki parametrelerini yine hamasi ve kışkırtıcı bir dille AKP ve MHP’lilerin alkışları arasında boca etti.

HDP açılışa katılmadı

Meclis Genel Kurulu’na katılmama kararı alan HDP’li milletvekilleri Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı. Eylem öncesi HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP’yi hedef alan siyasi soykırım operasyonlarına ilişkin Meclis’te basın açıklaması düzenledi.

İlk olarak konuşan Buldan, partilerine yönelik “siyasi intikam” operasyonu olduğunu belirterek, gözaltındaki siyasetçilerin keyfi bir şekilde tutulduğunu söyledi. Buldan, sabah saatlerinde Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ile birlikte Belediye Meclis üyelerinin de gözaltına alınarak bu operasyonların devam ettiğini sözlerine ekledi. Buldan, “Bir kez daha vurgulamak isteriz ki, bu operasyonlar hukuki değil, siyasidir. AKP-MHP iktidarının siyasi ajandasına göre yürütülen siyasi darbe operasyonudur. 4 Kasım 2016’da Eşbaşkanlarımız ve milletvekili arkadaşlarımızın tutuklandığı siyasi darbe operasyonunun, 19 Kasım 2019’da halk iradesini hiçe sayan kayyum darbesinin devamı olan bir operasyonla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Buldan, iktidarın kaybettikçe daha fazla saldırganlaştığını ve ilk hedefinin HDP ve demokrasi güçleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “İzledikleri savaş politikaları nedeniyle dış politikada, iç politikada, ekonomide, yaşamın her alanında tüm toplumu derin bir krizin içerisine sürükleyen, yönetemeyen AKP-MHP iktidarının, siyaseti kutuplaştırıcı bir zemine sürükleyerek, kendi çöküşünü durdurmayı amaçladıklarını görüyoruz. Demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırmak, demokratik siyaset yürütenleri, demokratik örgütlülükleri tasfiye etmek istiyorlar. Demokrasiyi çökertme planı uyguluyorlar.”

Buldan, 1 Haziran’da başlattıkları “Demokratik Mücadele Programı” ile topluma umut veren bir süreci başlattıklarını söyledi. Buldan, ”HDP, onlara rağmen dimdik ayaktadır. Tek bir yöneticisi ve üyesi de kalsa HDP fikriyatı bu ülkede mutlaka başarıya ulaşacak ve demokrasi içerisinde yaşam bulacaktır. Ne yaparsanız yapın HDP’yi susturamayacaksınız. HDP’nin yükselişini durduramayacaksınız. HDP demokrasinin kalesidir. Bu kale düşmedi, düşürülemeyecektir” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Mithat Sancar ise “Bizler Meclis’in üçüncü büyük partisiyiz. Muhalefet hakkımızı her platformda kullanmaya devam edeceğiz. Bugün Meclisin açılış törenine katılmama kararı aldık. Bu Meclis’e karşı bir tutum değildir, Meclisi demokratik siyasetin en önemli platformlarından biri olarak gördüğümüz gerçeğine aykırı bir tutum değildir. Meclis demokratik siyasette önemlidir. Bu kadar büyük bir haksızlığı, hukuksuzluğu, zulmü Meclis Genel Kurulundan değil, Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha doğru ve uygun bir yöntem olarak gördük. Meclis bahçesinde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. Genel Kurul devam ettiği sürece oturma eyleminde olacağız” dedi.

Vekiller açıklamanın ardından Meclis bahçesinde oturma eylemi başlattı.  ANKARA

 

Savaş tezkereleri Meclis’te

Türk iktidarının işgalci yayılmacı emelleri için Irak ve Suriye’ye saldırı yetkisi sürelerini uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkereleri Meclis’e sunuldu. Türkiye’nin Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) Türk ordusunun bulunma süreleri ile Birleşmiş Milletlerin (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde icra ettiği harekat ve misyonlara katılımına ilişkin sürelerin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereler de Meclis’e sunuldu. Önümüzdeki hafta da Meclis Genel Kurulu’nda tezkerelerin oylamaya sunulması bekleniyor.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.