
AKP Hükümetinin MHP’nin desteğiyle gündeme taşıdığı anayasa değişikliği paketi, siyasetteki gerilimi bir kez daha şiddet noktasına taşıdı. Anayasa görüşmeleri sırasında, Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka evet diyenleri protesto etmek için kendini kürsüye kelepçeledi. AKP’li kadın vekiller, CHP’li ve HDP’li kadın vekillere saldırdı. Genel Kurul'daki görüşmelerin ikinci gününde dört madde daha kabul edildi.
Anayasa değişiklik paketinin meclisteki görüşmeleri sırasında erkeklerden sonra kadın vekiller arasında da büyük kavga çıktı. Anayasa değişiklik teklifi için mecliste ikinci tur oylama yapılacakken, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka kendisini kürsüye kelepçeleyince teklif üzerindeki görüşmeler durdu. AKP’li kadın vekiller kürsüye müdahale edip, mikrofonu söktü, kavga çıktı.
AKP’li Özdoğan saldırdı
Nazlıaka kürsüden MHP’li vekillere “anayasa değişikliğine hayır deyin" çağrısı yaparak, meclise kilit vurulduğu için kendini mikrofon ayağına kilitlediğini söyledi. Görüşmelere verilen ara sonunda AKP’li kadın vekiller Nazlıaka’ya doğru atağa geçti ve mikrofonu sökmeye başladı. AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz elinde tornavida ile kelepçeyi çıkarmak için Nazlıaka’ya yönelince, HDP’li ve CHP’li kadınlar Nazlıaka’ya yardımcı olmaya çalıştı. Bu sırada arbede çıktı.
Pavey ve Buldan darp edildi
Kargaşa esnasında AKP’li Gökçen Özdoğan Enç, HDP'li Pervin Buldan'ın göğsüne tekme attı, HDP'li Burcu Çelik'in saçlarını koparttı. Nazlıaka ve CHP'li Şafak Pavey' yere düştü, Pavey'in protezi çıktı. Rahatsızlanan HDP’li Pervin Buldan hastaneye kaldırılırken, Buldan’ın göğsüne tekme atan AKP’li Özdoğan, Meclis’e boyunluk ve tekerlekli sandalyeyle geldi. Enç’in boyunluk takması ve tekerlekli sandalyeyle meclise gelmesi vekiller arasında “Numara yapıyor” tartışmalarını da yarattı. Özdoğan daha önce de Meclis’te ‘Köpekler giremez’ pankartı açmıştı.
CHP’li Şafak Pavey de, kavgadan sonra konuşurken AKP’li vekillerin “gözleri dönmüşçesine saldırdığını” anlattı.
Olaylar duruldukan sonra genel kurula yeniden gelen HDP’li vekiller, yaşananlara sert tepki gösterdi. HDP’li Burcu Çelik Özkan elindeki bir tutam saçı Adalet Bakanı’na göstererek “Bunu milletvekiliniz yaptı” çıkışında bulundu. HDP’li Filiz Kerestecioğlu da, Pervin Buldan’ın göğsüne tekme atılmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Meclis genel kurulundaki görüşmeler bir saatlik aranın ardından yeniden başladığında HDP ve CHP’li vekiller, AKP’li vekil Enç’in ceza almasında ısrarcı oldu. AKP’li vekiller bu ısrara karşı çıkınca yeni bir tartışma başladı. AKP’li vekiller CHP sıralarına doğru hareketlendi. Sonrasında genel kurula yine ara verildi.
4 madde kabul edildi
Genel kuruldaki ikinci tur görüşmelerin ikinci gününde 4 madde daha kabul edildi. İlk gün görüşmelerde 7 madde kabul edilmişti. Görüşmelerin üçüncü gününde neler yaşanacağı merak edilirken, kabul edilen düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisini sürdürebileceği ve meclis ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı gün yapılacağına ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor.
HDP Kadın Grubu'ndan açıklama: Meclis’te şiddete izin vermeyeceğiz
HDP Kadın Grubu, kadın vekiller arasında yaşanan bu şiddet olaylarının ardından Meclis’te bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu olayın gelişim seyrini anlattıktan sonra kadın dayanışması için kurdukları kadın grubunun, hangi kadının başına gelirse gelsin şiddete daha önce de karşı çıktıklarını söyledi. “Meclise köpek giremez’ dövizini açarak şiddeti türcülükle gösteri haline getiren AKP’li Gökçen Özdoğan Enç’i eleştiren Kerestecioğlu, devamla, “Bu asla kabul etmeyeceğimiz, hiçbir şekilde en ufak bir özürle geçiştirilemeyecek olan bir olaydır, şiddettir. Erkek milletvekilleri de yönlendirmeye çalıştı ama bir kadından bunun gelmesi çok daha vahimdir. Ne olursa olsun, şiddete uğrayan kişi hangi partiden olursa olsun bizim için fark etmez, biz burada şiddete karşı tepkimizi göstermek için her zaman kadınlarla dayanışırız. Meclis’in geldiği nokta budur. Erkek vekiller tarafından yaşatılan erkek dili, eril şiddet maalesef bugün kadın vekiller tarafından yaşatılmıştır. Özellikle Meclis Başkanvekilimize yönelik bu davranışlar, bu şiddet kabul edilemez. Bu Meclis’te şiddet yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Bugün yaşananların sadece bir özürle geçiştirilmesine izin vermeyeceğiz. ‘Bunlara vurdum elim kirlendi' diyebilen bir kadın vekille karşı karşıyayız. 'Köpek giremez' dövizinden sonra Meclis’e şimdi 'kadın giremez' döviziyle gelecektir" diye konuştu.
TJA: Eril zihniyeti destekleyen kadın tipini reddediyoruz
Meclis'teki kadına şiddete karşı yazılı açıklama yapan Tevgera Jinên Azad (TJA), "Eril zihniyeti destekleyen kadın tipini asla kabul etmiyoruz" dedi.
TJA, başta kadınlar olmak üzere tüm farklılıkları ve dinamikleri tekçi, iktidarcı, dinci, milliyetçi, cinsiyetçi anayasaya ‘hayır’ demeye çağırdı.
HABER MERKEZİ