Merkel'in partisi CDU'nun tarihi yenilgisi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da pazar günü Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde yapılan seçimlerde CDU büyük oy kaybı yaşadı. Yeşiller ve SPD seçimlerden başarıyla çıkarken, sağcı AfD oy kaybı yaşadı.

 

Almanya’nın Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde Pazar günü seçmenler eyalet milletvekilleri, Hessen eyaletinde ise belediye meclis üyeleri ve başkanlarını seçmek üzere sandık başına gitti. Milletvekili seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller sandıktan başarıyla çıktı, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ise her iki eyalette tarihi yenilgi yaşadı, hüsrana uğrayan bir diğer parti ise sağcı popülist AfD oldu.

 

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg eyaletinde Yeşiller yüzde 32,6 oran ile kazanırken, onu yüzde 24,1 ile CDU, yüzde 11 oy ile SPD, yüzde 10,5 ile FDP, yüzde 9,7 ile AfD takip etti. Sol parti Die Linke’nin oyu ise yüzde 3.6’da kaldı.

 

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz eyaletinde zafer SPD’nin oldu. Sandıktan çıkan sonuçlara göre SPD yüzde 35,7, CDU yüzde 26,5, Yeşiller yüzde 9,3, AfD yüzde 8,3, FDP yüzde 5,5 oy aldı. Die Linke ise yüzde 2,5 ile baraja takıldı. 

 

Katılım düşük oldu

Her iki eyalette de ilk beş parti dışında hiçbir parti eyalet parlamentosuna girmeyi başaramadı. Rheinland-Pfalz’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin devam edeceği tahmin ediliyor. Baden-Württemberg’de ise Yeşiller/CDU arasındaki mevcut koalisyonun yerine, Yeşiller’in SPD ve FDP ile de koalisyon kurması daha büyük bir ihtimal olarak duruyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle büyük oranda mektup yoluyla kullanılan oyların geçen seçimlere göre düşüş gösterdiği belirtildi. Baden-Württemberg’de seçimlere katılım yüzde 63,7 olurken, Rheinland-Pfalz’da ise yüzde 64,1 olarak açıklandı.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.