Merkezi tekçi sistem değişmeli

Yeşil Sol Parti İstanbul adayı Kerem Fırtına

Yeşil Sol Parti İstanbul adayı Kerem Fırtına

  • Çok ciddi bir tekçi zihniyetin sürdüğünü belirten Yeşil Sol Parti İstanbul adaylarından Kerem Fırtına, şunları söyledi: "Kürtlerden kaynaklı bir sorun yok. Merkezi yönetimin mutlak şekilde güçlendirilmesinin sonucunda işler buraya geliyor.
  • Bize ait olan haklarımızın yasayla güvence altına alınması gerekiyor. Bu da yetmiyor. Amed’deki yaşam koşullarına Amed halkı karar verebilmeli. Yerel yönetimlerin önemi budur. Merkezi yönetim, eski bir sürümdür, artık güncellenmelidir."

Yeşil Sol Parti İstanbul adaylarından Kerem Fırtına, tam da görev alma zamanı olduğu için gururla ve seve seve adaylığı kabul ettiğini belirterek, tarihi önem atfedilen seçimlerde demokratik dönüşüm için Yeşil Sol Parti’de mücadelenin zorunlu olduğunu vurguladı. 

“Ben HDP’liyim” diyerek siyasete atılan oyuncu Kerem Fırtına, 14 Mayıs seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul 3. Bölge adayı olarak seçmenle buluşmaya başladı. 1981'de doğduğu İstanbul/Üsküdar’da yaşayan Fırtına, ortaokul ve lise çağlarında amatör tiyatro ile başladığı sanat hayatını, profesyonel oyunculukla sürdürüyor. Hak savunucularının Leman teyzesi, devrimcilerin Leman ablası insan hakları mücadelesinin öncü isimlerinden Leman Fırtına’nın torunu olan Fırtına, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda (TİHV) büyüdü. Amcası araştırmacı yazar Doğan Fırtına’ya öykünen Fırtına, çocukluk hayali olan Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni de İstanbul’da okudu. Öykündüğü amcasını ziyaret ettiği cezaevinde devlet baskı aygıtıyla çocukluk yıllarında tanışan Fırtına, bu yıllarda siyasi mücadelenin önemini de anladı. Lise ve üniversite yıllarında siyasi çalışmalarının ilk adımlarını atan Fırtına, üniversite eğitiminin tamamlamasının ardından birçok film ve dizide oynamaya başladı. Bu süreçte de siyasete ilgisini koparmayan Fırtına, o günden bugüne kendisini bir HDP’li olarak tanımlıyor. HDP’nin teklifi üzerine Fırtına, 3 Temmuz 2022’de gerçekleştirilen 5. Büyük Kongre’de kurulan HDP Danışma Kurulu’nda yer aldı. Fırtına, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerde de Yeşil Sol Parti’nin teklifini kabul ederek, İstanbul 3. Bölge adayı olmayı oldu. Danışma Kurulu ve milletvekili adaylığı teklifinin kendisi için onur olduğunu dile getiren Fırtına, tarihi önem atfedilen seçimlerde demokratik dönüşüm için Yeşil Sol Parti’de mücadelenin zorunlu olduğunu vurguladı. 

Eski sürüm yanıt olamıyor

Danışma Kurulu ve milletvekili adaylığı teklifinin kendisi için onur olduğunu dile getiren Fırtına, MA'dan Özgür Paksoy'un sorularını yanıtladı. Fırtına, tam da görev alma zamanı olduğu için gururla ve seve seve adaylığı kabul ettiğini belirterek, tarihi önem atfedilen seçimlerde demokratik dönüşüm için Yeşil Sol Parti’de mücadelenin zorunlu olduğunu vurguladı. “Birlikte değiştireceğiz” sloganıyla seçimlere gittiklerini hatırlatan Fırtına, şunları söyledi: "Başka türlü olmaz, birlikte değiştireceğiz. Temel olarak demokrasi sorunu var. Çok ciddi bir tekçi zihniyet hüküm sürüyor. Bugün Kürt sorunu diye tarif ettiğimizin şeyin kaynağı da burası. Kürtlerin çıkardığı bir huzursuzluktan ya da kavgacılıktan yana bir sorun yok ortada. Merkezi yönetimin mutlak şekilde güçlendirilmesinin sonucunda işler buraya geliyor. Bize ait olan haklarımızın yasayla güvence altına alınması gerekiyor. Bu da yetmiyor. Amed’deki yaşam koşullarına Amed halkı, İkizdere’dekine İkizdereliler karar verebilmeli. Yerel yönetimlerin önemi budur; bunu pandemide, depremden sonraki depremzedelerin yaşadığı mağduriyette gördük. Merkezi yönetimin gücü yetmez zaten. Eski bir sistem bu. Bilgisayar, cep telefonunda uygulamalarımız var, onlar güncelleniyor. Güncellenmediğinde artık çalışmıyor. Aynı şey. Siz ekranda oynadığınız bir oyunun son sürümünü kullanırken, insanı, doğayı, canlıyı, yöneten kurallar bütününün en eski sürümünü kullanıyorsunuz. Nasıl günlük hayatta kullandığımız uygulamalar ihtiyaca cevap vermiyorsa bu da ihtiyaca cevap vermiyor. Bu basit bir konu aslında."

Umut hep var

Halkın nabzına dair izlenimlerine dayanarak, değişim imkanıyla ilgili umutlu olduğunu kaydeden Fırtına, şöyle konuştu: "Umutluyum, bir kere umut yoksa, mücadelenin de anlamı yok. Mevzu yoldur. Bir şeyleri değiştirmeye çalıştığımızda, düzeltmeye çalıştığımızda, bizim hayatımızı rahatlatacak geri dönüşler, sonuç diye sandığımız şeyler olacak. Neyi ne kadar göreceğimizi bilemeyiz ama yolda giderken o iyileştirmedir amaç. Dolayısıyla yılgınlığı, umutsuzluk, kara propaganda olarak değerlendiriyorum. Umut hep var."

Önemli olan yoldur

Yeşil Sol Parti'nin en az 100 vekil hedefi koyduğunu hatırlatan Fırtına, "Aday olmasaydım da yine bir HDP, Yeşil Sol Parti seçmeni olsaydım, bir tahminde bulunurdum. Tabii ki partimin çok vekil çıkarması, zaten bütün meselelerin daha güçlü seslendirilmesi ve arkasında sağlam durulmasını sağlayacaktır. O yüzden çok önemli ama yol mühim. Bu seçim döneminde neyi ne kadar anlatabildiğimiz mühim. Bu yüzden benim için o bir sonraki aşama. Şu an tek konsantrasyonum bu haklı meramımızı, insanlara nasıl aktarabiliriz" dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.