Mesrur Barzani döneminde Mexmûr 13 kez bombalandı

Mesrur Barzani ve Recep Erdoğan

Mesrur Barzani ve Recep Erdoğan

  • Mexmûr ilçesi gönüllü pêşmerge komutanı Xazi Feysel, Mesrur Barzani’nin göreve başlamasından bu yana Türkiye’nin Şehîd Rustem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı’nı 13 kez bombaladığına dikkat çekti.

Qereçox Dağı'ndaki gönüllü pêşmergeler komutanı olan Xazi Feysel, işgalci Türk devletinin saldırılarına ilişkin Rojnews’e konuştu. YNK'nin Türk saldırılarına ilişkin açıklamasını hatırlatan Feysel, "Bizler bölgedeki halkın şehit düşürülmesinin sebebini öğrenmek istiyoruz. Mesrur Barzani’nin hükümetin başına geldiği dönemden bu yana Mexmûr’da bulunan ve içerisinde silahsız insanların yaşadığı Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı 13 defa bombalandı” dedi. 

KDP’nin Türk devletiyle şüphe uyandıran 'iyi' ilişkilerine dikkat çeken Feysel, şöyle konuştu: "Türk devletinin bombardımanlarını ve askerlerini içeri çekmesi, ortaklık olmadan gelişemez. Türk devleti Hewlêr’de kurduğu şirkletler aracılığıyla Kürdistan Bölgesi hükümetinin içerisine elini uzatıyor. Bazı partiler ise ihanetçi olmuştur. Bu nedenle de Türk devleti çok kolay bir şekilde terör saldırıları geliştirebiliyor.” 
Federe Kürdistan Hükümeti'nin Mesrur Barzani ve KDP’nin denetiminde olduğunu altını çizen Feysel, Türkiye ziyeretlerde nelerin konuşulduğunun bilinmediğini söyledi. 

 

Meclis Komisyonu toplanacak

Federe Kürdistan Parlamentosu Güvenlik ve İçişleri Komisyonu Başkanı Şaxewan Reuf, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin saldırılarına ilişkin bir araya geleceklerini belirterek, Federe Kürdistan ve Irak hükümetlerinden saldırılara karşı tavır almalarını istedi.
Şaxewan Reuf, Türk devletinin bir günde hem Mexmûr hem de Çemçamal'de sivil araçları tarayıp 6 kişiyi şehit ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Güvenlik ve İçişleri Komisyonu olarak Türkiye’nin saldırılarına ilişkin bir araya gelecek ve konuyla ilgili kapsamlı bir inceleme yapacağız. Türkiye’nin bölgeye girmesi ve bombalaması, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu için önemli bir konudur. Komşu devletlerin Kürdistan sınırlarını geçmesi ilk kez yaşanmıyor. Bu nedenle iki hükümeti bu konuda ciddi bir tavır almaya çağırıyoruz. Komşu devletlere şikayetlerini bildirmelidirler. Bölge topraklarını ihlal etmeyi alışkanlık haline getirdiler.” 

İşgal saldırısını protesto

HDK, HDP, DBP ile TJA, Türk işgal saldırısını yürüyüş gerçekleştirerek protesto etti. Yürüyüşte ESP Eşbaşkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Tevgera jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) üyeleri, Türk devletinin KDP ortaklığıyla Zap, Avaşîn ve Metîna’ya yönelik saldırılarına tepki göstermek için Tünel Meydanı’nda bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır ve HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Nejdet İpekyüz, HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Barış Anneleri ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkanı Şahin Tümüklü de katıldı. Alkışlarla sık sık, "Savaşa hayır, hemen barış hemen şimdi” sloganları atarak İstiklal Meydanı'nda yürüyüşe geçen kitle, polisler tarafından Rus Konsolosluğu önünde ablukaya alındı. Çok sayıda kişi ablukaya alınmasına rağmen slogan atmaya devam etti.
Abluka içerisinde açıklama yapan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, savaşın yoksulluk olduğunu ve çocukların ölümüne neden olduğunu belirterek, herkesi barıştan yana olmaya çağırdı. Abluka içerisinde açıklamaya saldırmak isteyen polisin tavrına karşılık kitle sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi” ve “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atarak cevap verdi. 
Önleri kesilen onlarca HDP Gençlik Meclisi üyeleri ise "Bijî berxedana Zapê", "HDP umuttur umut dimdik ayakta" sloganlarıyla yürüyüşüne devam etmek istedi. Polis engeline takılan gençler, toplu bir şekilde İstiklal Caddesi'nden ara sokaklarda yürüyüşünü sürdürdü.
Yürüyüş esnasında ESP Eşbaşkanı Şahin Tümüklü, ÖHD’li avukat Veysi Eski ile beraber çok sayıda HDP İlçe yöneticisi gözaltına alındı.
Farklı noktalarda yürüyüşünü gerçekleştiren birçok gencin Tünel Meydanı, Galatasaray Meydanı ve Ömer Hayyam Caddesi’nde polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.
Yürüyüş sonrası HDP İstanbul İl Örgütü polisler tarafından ablukaya alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: “HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, Fatma Yeni, Zeki Adar, Güler Karagöl, Aliye Gömek, Meral Atman, Ferhat Yeğin, Ercan Sağlam, Çayan Yılmaz, Dinçer Gün, Mehmet Sait Bor, Lütfiye Baydemir, Rana Berk, İsmail Aktepe, Dilek Demir, Hüseyin Fidanboy, Nezir Altıntaş, Metin Şahin, AbdulcabbarÇakmak, Ersin Dülek, Veysi Al, Mehti Akkuş ve İsmail Akpınar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.