Metîna'da düşmanı durdurdular

.

.

  • Türk ordusunun Metîna'daki işgal saldırılarına karşı sergiledikleri direnişle hesapları bozan YJA Star komutanlarından Sema Eylül ile Arjîn, Lîlav ve Avaşîn'in şehadetleri açıklandı. 

HPG BİM, şehadetlerini duyurduğu Sema Eylül (Fatma Marangoz / Amed), Arjîn Cûdî (Zeynep Dal / Şirnex), Lîlav Jînda (Lîloz Ozkan / Qamişlo) ve Avaşîn Zagros'un (Medrîka Besravî / Kobanê) hareketli gerilla timlerinin yeni dönem gerilla taktiğindeki rolüne olan inançlarıyla bu timlerin geliştirilmesi için eşsiz bir emeğin ve çabanın sahibi olduklarını; hareketli timlerle düşmana karşı birçok eylem gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

BİM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türk devletinin tüm işgal ve soykırım planlarının Werxelê, Şikefta Birîndara, Girê Cûdî ve Girê Hakkari Direniş Alanları’ındaki tarihi direnişlere çarparak geri teptiği belirtildi. Kahraman şehitleriin öncülük ettiği direnişlerin, düşmana her seferinde daha fazla darbe vurup işgal girişiminde bulundukları alanlarda tıkanmasına neden olduğu vurgularar açıklamada, "Öncü YJA Star komutanımız Sema Eylül ile Arjîn, Lîlav ve Avaşîn'in Metîna alanında öncülük ettikleri tarihi direniş de düşmanın Metîna alanına yönelik planlarını altüst etti. Düşmanın geliştirdiği saldırılara karşı her anlarını direnişi örerek karşılayan Sema, Arjîn, Lîlav ve Avaşîn, hareketli gerilla timlerinin yeni dönem gerilla taktiğindeki rolüne olan inançlarıyla bu timlerin geliştirilmesi için eşsiz bir emeğin ve çabanın sahibi oldular. Hareketli timlerle düşmana karşı birçok eylem gerçekleştirdiler ve dönem görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdiler" denildi. BİM, şehitlerle ilgili bilgiler de paylaştı. 

Her anını mücadeleye adadı

Amed'in Çermûg ilçesinde yurtsever Marangoz Ailesi'nin bir ferdi olarak dünyaya geldi. PKK’nin resmi ilanından önce Apocuları tanıyan ve özgürlük mücadelesine büyük katkılar sağlayan ailesi, Amed’de mücadelenin kitleselleşmesi sürecinde büyük bir emek verdi. Parti kadrosu olan ve 19 Temmuz 1981’de Amed’de şehadete ulaşan (İlhan) Ahmet Marangoz'un mücadelesi, Mustafa Marangoz tarafından devralındı. Mustafa Marangoz, öncü bir halk militanı olarak Amed’de Türk devletine karşı verilen tarihi direnişin mimarlarındandı. Siverek Direnişi’nde de aktif rol oynadı. Mustafa Marangoz 1981’de Filistin’e geçti. İsrail'in 1982'de Lübnan’a saldırısı sırasında savaştı, Selahaddînê Eyyubî’nin karargahı olan Qalat eş Şaqif’te (Arnon Kalesi) 8 yoldaşıyla birlikte şehadete ulaştı. 

Marangoz Ailesi, işgalci Türk devleti tarafından özel olarak hedef haline getirilerek baskı, işkence ve tutuklama terörüyle karşı karşıya kaldı. Bütün saldırılara rağmen geri adım atmayı kabul etmeyen aile, 1996'da Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Sema Eylül (Fatma Marangoz), kardeşi Berçem’le birlikte Kurdistan ve Amed topraklarına büyük özlem duyarak, Almanya’da büyüdü, ancak mücadeleden asla uzaklaşmadı. Almanya’da da aktif olarak çalışmaların içinde yer aldılar. Berçem, 2000'de PKK'ye katıldı, Almanya’da iki yıl faaliyetlerini sürdürdü, 2002’de Kurdistan dağlarına geçti. Birçok alanda çalıştıktan sonra büyük iddia ve hedefle yönünü Amed topraklarına çevirdi. 2006’dan itibaren Amed’de YJA Star Komutanı olarak mücadelede aktif rol oynadı, 2010’da dört kadın gerillayla birlikte şehadete ulaştı.

Erken yaşlardan itibaren ülkeye dönerek gerilla saflarına katılım kararı alan Sema da Berçem'in ardından 2003'te gerilla saflarına katıldı. Şehitler çizgisinin sarsılmaz takipçisi olarak, her görevi üstün bir başarıyla yerine getirmeyi esas aldı. Qendîl, Xinêrê, Heftanîn başta olmak üzere bir alanda başarılı bir pratik sergiledi. Êzîdîlere karşı geliştirilen soykırım saldırılarına karşı Şengal’e geçip savaştı. 

Özgür Basın geleneğinin de takipçisi olarak bir süre basın çalışmalarında yer aldı. Gerillanın yaşamını ve savaşını tarihe kaydetmek için alan alan gezerek büyük bir emek ortaya koydu. Katıldığı her çalışmayı başarıyla tamamladı. İdeolojik alanda olduğu kadar askeri alanda da büyük bir iddia sahibi olarak yeni dönemin tarz ve taktiğine hakim bir YJA Star komutanı oldu. 

Son olarak aldığı bölge komutanlığı göreviyle Metîna alanına geçti; Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nde büyük emek verdi. Yaşamının her anını mücadeleye adayarak şehit düşene kadar emsalsiz bir mücadele içerisindeydi.

Bêrîvan'ın silahını aldı

Arjîn Cûdî (Zeynep Dal), Cizîr’de yurtsever bir aile ve çevrede büyüdü. Cizîr’in serhildan kültürü içerisinde direnişçi bir karakter kazanarak şekillendi. Onurlu bir Kürt kadını olarak her zaman mücadelesini yükseltme arayışındaydı. Ablası Bêrîvan Cûdî, 2013'te mücadele saflarına katılınca (2018’de Efrîn’de işgalci Türk devletine karşı verilen onur direnişi sırasında şehit düştü) daha fazla mücadeleyi seçti. İki yıl sonra da gerillaya katıldı. Askeri ve ideolojik eğitimlerini başarıyla tamamladı. Yetkin bir YJA Star gerillası olarak birçok alanda çalıştı. PKK ve PAJK çizgisinde tereddütsüzce yürüyen bir militan olarak kısa sürede öne çıktı ve öncülük yaptı. Her zaman en ön cephede yer almak için ısrar etti. Metîna'daki direnişin içinde yer alıp birçok eyleme öncülük yaptı. Cenga Xabûrê Devrimci Hamlesi’nde etkili bir rol oynadı. 

DAİŞ'ten sonra TC

Lîlav Jînda (Lîloz Ozkan) Rojavayê Kurdistan'ın Qamişlo kentinde, yurtsever bir ailede büyüdü. Öcalan'ın Rojava'ya geçmesiyle PKK'yi tanıyan ailesi sayesinde erken yaşlarda mücadele etmeye başladı. Rojava Devrimi'ne katılarak DAİŞ'e karşı savaştı. Akrabaları Hebîb ve Rodî'nin şehadetiyle de öfkesini büyüttü. Bütün Kurdistan’nın özgürleşmesi gerektiğine inanarak 2017'de gerillaya dahil oldu. Temel gerilla eğitimlerini başarıyla tamamladı. Garê, Heftanîn ve son olarak Metîna'da görev aldı. Askeri alandaki ustalığını, tecrübesiyle birleştirdi. Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nde en ön saftaydı. Öncülük misyonunu layıkıyla yerine getirdi. 

Kobanê'den gerillaya katıldı

Avaşîn Zagros (Medrîka Besravî), Kobanê’nin yurtsever bir ailesinde büyüdü. Rojava Devrimi’nde aktif olarak yer aldı. 2017'de gerilla saflarına katıldı. Kısa sürede gerilla yaşamına uyum sağladı. Farklı alanlarda yürüttüğü pratiklerden sonra Metîna'ya geçerek Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’ne katıldı. Militan kişiliği ve fedailer çizgisindeki yürüyüşüyle hamleye güç verdi. Yoldaşlarıyla birlikte işgalcilerin önünde geçilmez bir set kurdu. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.