Metîna izole edilmek isteniyor

  • KDP, Irak ve Türkiye’nin ortaklığıyla başlatılan saldırılar ve sevkiyat sonucu Metîna ile bağlantılar kesilmek isteniyor.

 

MA’dan Erdoğan Altan’ın haberine göre; geçen ay Pêşmerge Bakanlığı ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı yetkilileri, Türk ordusu ve MİT’in katılımıyla biri Batûfa’da Türk ordusuna ait askeri üste, diğeri de Barzan bölgesinde iki ayrı toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda yapılan planlamaya göre, Boselê’de 2, Derkarê’deki Ecem bölgesinde 2 askeri nokta kurulması, Kerê silsilesinde 4 askeri nokta kurulması kararlaştırıldı. Bu planlamaların ardından KDP, Metîna’nın tam ortasında bulunan Tepe Ortê’nin Qela Saddam bölgesine, Brifka köyü üçgenine, Bazif köyü civarlarına, Tirwaniş- Şimayla köyü arasına (Girê Bêtenê) yeni karakol ve askeri üsler kurmak için harekete geçti.

Kısa süre önce Metîna’nın Tepê Ortê (Gavnarkê-Kanîmasî hattı) bölgesine güç yerleştiren KDP, bu kez aynı bölgede bulunan Safarya köyüne de askeri üs kurdu. KDP, bölgede bulunan Ciditkê köyünde yeni askeri nokta inşa ederken, Bekulke köyü civanlarında bulunan iki tepeye de üslendi. Qumri köyünün güneyi ve Girê Casus’ta var olan askeri noktalara yeni takviyelerle buradaki üsler de tahkim ediliyor. 

Metîna’nın batısında bulunan Çiyayê Spî bölgesine, Serê Metîna’da bulunan Banke köyüne de KDP güçleri yerleştirilirken, Erizê ve Şirtê köylerinde ise yeni noktalar tesis edildi. Ayrıca Amediyê boğazı yakınlarında kurulan 2 yeni askeri noktayla, doğudan Tepe Hakkari ve güneyden Amediyê’nin Metîna bölgesi ile bağlantısının kesilmesi için hazırlıklar başlatıldı. 

Daha önce de Ankara’nın talebi üzerine Pêşmerge Bakanlığı ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan toplantı sonucunda, Irak ordusu ve KDP güçlerinden oluşan askeri güç Kanîmasî nahiyesine bağlı Serê Hemê, Badok, Girê Golê ve Kevirê Guvîn tepelerine gönderilmişti.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.