
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 37 gün süren sokağa çıkma yasağı boyunca yaklaşık 30 kişi Türk işgalci güçleri tarafından katledildi. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 22 kişinin vücutlarına isabet eden kurşun ve şarapnel parçasıyla, 6 kişinin ise zamanında hastaneye kaldırılamadığı için hayatını kaybettiğini belirtti. Halka yönelik zulüm, katledilen sivillerin cenazelerine yönelik akıl, vicdan ve hukuk dışı uygulamalarla devam ediyor.
Adli Tıp Kanu’nda alelacele yapılan değişiklikle katledilenlerin cenazelerine el konuldu, ailelerinin rızası hatta bilgisi dışında kaçırılarak defnedildi. Silopi’de katledilen ve korsan bir şekilde defnedilenlerden birisi de 9 çocuk annesi 40 yaşındaki Ayşe Buruntekin. 20 Aralık’ta Nuh Mahallesi’ndeki özel harekat polisleri tarafından vurulan Buruntekin’in cenazesi günlerce ilçeden çıkarılamadı. Dokuz gün boyunca ilçede rehin kalan Buruntekin’in cenazesi polis tarafından kaçırıldı ve ailesinden izin dahi alınmadan Yenişehir Mahallesi’ndeki mezarlığa defnedildi.
Sırtından vuruldu
Buruntekin’in katledilişine şahitlik eden akrabası ve komşusu Leyla Buruntekin, “Vuran özel harekat polisini gördüm” dedi. Mermilerin başlarının üzerinden geçtiğini anlatan Buruntekin, “Sırtından vurularak yere düştü, cenazesini sürükleyerek evin bahçesine götürdük” diye belirtti.
9 gün ilçede rehin kaldı
Ayşe Buruntekin’in eşi Abdullah Buruntekin ise eşinin vurulmasının hemen ardından 112’yi aradıklarını ancak saldırıları gerekçe gösteren ambulansın gelmediğini söyledi. Eşinin cenazesinin 6 gün evde, 3 gün de mahallede bulunan camide kaldığını ifade eden Buruntekin, devlet güçleri tarafından silah zoru ile mahalleden çıkarıldıklarında cenazeleri de almak istediklerini ancak asker ve polislerin buna izin vermediğini anlattı.
Teşhis dahi edemediler
Eşinin cenazesinin kendilerinden habersiz bir şekilde camiden alındığını aktaran Buruntekin, önce Silopi Devlet Hastanesi’ne ardından Şırnak’a götürüldüğünü daha sonra ise tekrar Silopi’ye getirilerek Habur Sınır Kapısı’nda bulunan soğuk hava deposuna kaldırıldığını kaydetti. Cenazenin teşhisi için dahi çağrılmadıklarına dikkat çeken Buruntekin, “En son kaymakamlıkta ‘cenazenizi defnettik, bizden ne istiyorsunuz’ dediler. Neden bize haber vermediniz dediğimizde ise ‘size ne söyleyebiliriz ki’ cevabı verdiler. Defnettikleri yeri biliyoruz ama o mu değil mi bilmiyoruz. Teşhis etmediğimiz gibi bize defin kağıdı da vermediler” diye konuştu. Annemi geri getirebilirler mi? Buruntekin’in kızı Hatice Buruntekin ise, 9 evladın annesiz bırakıldığını belirterek, sordu: “Biz Türk devletine ne yaptık ki bize bunu yaşattılar? Benim annemi geri getirebilir mi? Kadınları burada katlediyorlar, kadınlar onlara ne yapmış ki? Annelerin ellerinde silah yok, hepsi sivil insanlar. Sivil insanları katlediyorlar sonra diyorlar ki ‘Teröristleri öldürdük.’ Bizler günlerce burada kaldık katledilenlerin hepsi sivil insanlar.”
DİHA/ŞIRNAK
22 sivil için 22 önerge
HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Silopi’de katledilen 22 sivil ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 22 ayrı soru önergesi verdi. Toplamda 3 kez ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan edilen Şırnak’ın Silopi ilçesinde son yasak 14 Aralık’ta ilan edildi. Hala devam eden yasak nedeniyle 22 kişi vücutlarına isabet eden kurşun ya da şarapnel parçaları ile katledilirken, 6 kişi de zamanında hastaneye kaldırılamadığı için yaşamını yitirdi. Silopi’de Türk devletinin savaş konsepti nedeniyle Temmuz 2015’ten bu yana 41 kişi hayatını kaybetti. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 37 gün süren ablukada Silopi’de katledilen 22 sivil için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 22 soru önergesi verdi. Aycan, 22 ölümle ilgili herhangi bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek istedi. Ölümlerin ardından delillerin de toplanıp toplanmadığını soran Aycan, “Hangi olayda hangi silah ve araçlar kullanılmıştır” diye de sordu.