
Newroz günü standlarda yer alacak olan albümler şunlar: Çetin Oraner ‘Dağlardan Yıldızlara’, Deniz Deman ‘Beje’, Ali Matur ‘Aşk u İman’, Diyar ‘Dema Azadi’, Mehmet Yılmaz ‘Welat’, Mesut Med ‘Hêvî‘, Koma Zelal ‘Yona/ Xum xum’, Koma Roj ‘Havîn’, Omedya Mestu ‘Çocukların Sesinden Çocuk Şarkıları, Ayfer Düzdaş ‘Şînên Qoçgiriyê.’
Çetin Oraner’den ‘Dağlardan Yıldızlara’
Yasa Dışı Yüreğim ve Düşlerim, İstanbul Tanığımdır, İstanbul Ağlıyor, Yangınlar Ülkesi, Pişman Değilim gibi güzel çalışmalara imza atan sanatçı Çetin Oraner yeni albümü ‘Dağlardan Yıldızlara’ yine iddialı. Daha albüm çıkmadan sanatçının Kürtçe ve Türkçe olarak yorumladığı ‘Amedli Çocuklar’ ve ‘Geliyor’ adlı şarkılar albümde yer alıyor. Albümde yer alan 11 şarkıdan 10’unun söz ve müzikleri sanatçıya ait. Sanatçı bu albümünde Kübalı şarkıcı, gitarist, ozan ve besteci Carlos Puebla’nın ‘Sonsuza kadar’ adlı eserine de yer vermiş. Albümde yer alan şarkılar şunlar: Amedli Çocuklar, Üşüyorum, Delal, Partizanım, Sonsuza Kadar, Mor Diken, Orhan Yoldaş, Karanfiller, Derya Derya, Ateşin İçinden, Geliyor.
Deniz Deman ‘Bêje’
Sanatçı Deniz Deman yeni albümü ‘Bêje’de Kürtçenin Kirmanckî ve Kurmancî lehçelerinde şarkılara yer vermiş. Sanatçı albümünde Ermeni ozan Aram Tigran’ın bir şarkısı ile Serhad ve Colemerg yörelerine ait iki anonim esere de seslendiriyor. Toplam 12 eserden oluşan albümde yer alan şarkılar şunlar: Zeman, Amnono, Tu Li Kuyi, Bêje, Kuro Nina, Bese Dile min, Azad Dibim, Kurko Dîno, Sekena, Çoxo, Welat Şêrîne, Berxem Lorî.
Ali Matur ‘Aşk u İman’
Pazarcıklı Ozan Ali Matur ise ‘Aşk u İman’ adlı albümü ile dinleyicilerin karşısına çıkıyor. Albümünü bir vefa borcu olarak niteleyen Matur, kilam ve deyişlere yer veriyor. “Aşkın özünden boşaltılmış bir tanımı vardır ve bir de cevherine ait öz bir tanımı” diyen sanatçı Ali Matur, bunu anlatmak için albümüne bu ismi vermiş. Hem Türkçe hem Kürtçe eserler var.Albümde yer alan şarkılar şunlar: Hara Lele, Git Sana Kalmasın, Hasretinde Kanlı Yaşlar, E Runîşte La Bin Dare, Oturmuş Ağaç Altında, Medet Ya Ali, Dilemin Tina Tina, Sana Susadı Bu Gönlüm, İmam Hüseyin, Şawitim, Da Are Tada, Yandım Senin Ateşinden, Az Kerbela Ja Bîrnakim, Unutamam Kerbelayı, Neyleyim, Xala Bakir Hate Ave, Salınarak Geldi Suya.
Genç sanatçı Mesut Med, Kom Müzik ve Mîr Müzik tarafından çıkarılan ‘Hêvî‘ adlı ilk albümü ile Newroz günü standlarda olacak. Toplam 9 eserin yer aldığı albümde şu eserler yer alıyor: Barana Evine, Hêvî, Yar, Sonda Min, Gula Merdine, Biranina Şehîdan, Şeva Tarî, Çaven Xezali, Tilili, Mala Bave Te.
Ağıtlar ve çocuk şarkıları
Mîr’in Avrupa’daki müzikseverlere ulaştırdığı değerli çalışmalardan biri de ‘Şînên Qoçgiriyê.‘ Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten sanatçı Ayfer Düzdaş’ın hazırladığı albüm ile birlikte Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hazırlanan bir kitapçık da var. Albümde yer alan ağıtlar şunlar: Gülişan, Koçgiri, Cerrahpaşa İsmail Ceyran’a ağıt, Vay Bana, Çalurd, Ah Yüreğim, Kardeş Acısı, Aslan, Veli, Kader, Felek, Bekar, Gece.
Sanatçı Diyar’ın Dema Azadi albümü ile Koma Zelal’in ‘Yona/ Xum xum’ ve Koma Roj’un ‘Havin’ adlı albümleri de müzikseverlerle buluşuyor.
Müzik dünyasında Zele Mele olarak tanıdığımız sanatçı Mehmet Güler’in öncülüğünde Dêrsim’de kurulan çocuk korosu Omedya Mestu’nun, “Vengê Domonu ra Lawikê Domonu/Çocukların Sesinden Çocuk Şarkıları” adlı albümüde 23 Mart’ta yapılacak Newroz’da dinleyicilerle buluşacak.
MURAT ALPAVUT/DÜSSELDORF
Mehmet Yılmaz’ın ilk albümü
İlk albümü ‘Welat’a imza atan sanatçı Mehmet Yılmaz, Yunus Emre’den Cegerxwin’e, Lütfü Gültekin’e kadar değerli ozanların eserlerine yer veriyor.
Curasıyla otantik bir müzik ziyafeti sunan sanatçının ‘Welat’ albümünde yer alan şarkılar şunlar: Welat, Selam Olsun, Rewi Me, Fırkat ı Zeval, Tu Dar i, Hazin Hazin Esen Seher Yelleri, Xezal, Yol Ağlar, Gulfiroş, Nem Kaldı.