Mısır’da 'Ulusal Diyalog' toplantısı başladı

Dünya Haberleri —

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi

  • Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin öncülük ettiği ‘ulusal diyalog' başladı. Toplantıya ‘İhvan’ dahil edilmezken farklı görüşlerden 1400 mahkum serbest bırakıldı.

Başbakan Mustafa Medbuli’nin katılımı ile başlayan toplantıyı kamuoyuna duyuran Mısır resmi haber ajansı MENA, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi öncülüğündeki ulusal diyalogun, "toplumun tüm kesimlerinden ve siyasi güçlerden geniş katılımla" başkent Kahire'de başladığı bildirildi. Toplantıya Mısır toplumunun tüm kesimlerinden ve siyasi güçlerinden geniş katılım vardı. Sisi öncülüğündeki ulusal diyalog, yaklaşık bir yıl süren hazırlık süresinin ardından ve 1400 kadar siyasi mahkumun serbest bırakılmasından sonra gerçekleştiriliyor. Toplantıya muhalif Sivil Demokratik Hareket de katılıyor.

Tüm bakış açıları ile birlikte
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ulusal diyalogla ilgili yayımladığı mesajında, Mısır'ın, siyasi, ekonomik ve sosyal olarak tüm alanlarda ilerlemesi için ulusal diyalog sürecini başlattığını kaydetti. Mesajda Mısırın, yetkin akıllar, iyi niyet ve çalışma azmine sahip bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti. 
Sisi, "Hayallerimiz ve umutlarımız bize, uzlaşmamız, çalışmak için aynı safta yer almamız ve aynı söz üzerine birleşmemiz gerektiği yönünde sorumluluk yüklüyor. Aynı şekilde Mısır'ın her düzeyde karşı karşıya kaldığı sorunların artması, diyaloğun gerekliliği konusundaki isteğimi güçlendirdi." ifadesini kullandı. Sisi, ulusal diyalog toplantılarının, tüm görüşleri içeren ve tüm bakış açılarını bir araya getiren, kapsamlı, etkin ve dinamik bir şekilde yürütülmesi ve somut neticelere varılması temennisinde bulundu.
Görüş ayrılıklarının ülkenin davasına bir halel getirmeyeceğinin, aksine bu çeşitliliğin sonuçlara daha güçlü yansıyacağının altını çizen Sisi, ulusal diyalog sürecinin başarıyla sonuçlanması ve tartışılan sorunlara çözüm bulunması için gayret gösterilmesi çağrısında bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 21 Nisan 2022'de ülkede siyasi diyalog başlatma niyetinde olduğunu açıklamış, ardından 24 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi aktif hale getirilmişti.
Sisi'nin ilan ettiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki tüm kesimleri kapsayan ulusal diyalog sürecinin ilk toplantısı 5 Temmuz 2022'de Kahire'de yapılmıştı. KAHİRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.