Molla Abdulgani Baradar devletin başına hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

  • Taliban’ın kurucularından Molla Baradar’ın Afganistan’da yeni kurulacak hükümete liderlik edeceği iddia edildi.

 

Reuters haber ajansına bilgi veren kişiler, Taliban üst düzey isimlerinin tamamının Kabil’e geldiklerini ve kısa bir süre sonra hükümetin ilan edileceğini söyledi. Taliban içinde konuya ilişkin bilgi paylaşan ve adının açıklanmasını istemeyen üç yetkili, Baradar’ın hükümet lideri olacağını, Taliban’ın kurucularından Molla Ömer’in oğlu Muhammed Yakub’un ve Şer Muhammed Abbas Stanekzayi’nin de yardımcılıklarını üstleneceğini iddia etti. Dini liderlerinden Haybatullah Akhunzada’nın hükümette din işlerinden sorumlu kişi olacağı belirtiliyor.

Çin, Katar ve Türkiye

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine verdiği söyleşide, Afgan ekonomisini kalkındırmak ve ülkeyi yeniden inşa edebilmek için uluslararası ilişkilerini düzeltmeye ve tüm dünya hükümetlerince tanınmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Mücahid, diğer ülkelerle ilişkilerinden bahsederken, "Çin en önemli partnerimiz, ülkemize yatırım yapmaya ve yeniden inşayı desteklemeye istekli olduğu için bizim için temel önemde ve olağanüstü bir fırsat teşkil ediyor” diye konuştu. Çin’in "Yeni İpek Yolu" olarak anılan "Bir kuşak, bir yol" projesine çok önem verdiklerini kaydeden Mücahid, “Ayrıca çok zengin bakır madenlerimiz var, bunlar Çinliler tarafından modernize edilebilir ve yeniden canlanabilir. Çin, tüm dünya pazarlarına girişimiz için bir geçiş belgesi temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Rusya ile ilişkileri hakkında ise "Rusya gibi bölgede ağırlığı olan, önemli bir partnerle iyi ilişkileri sürdürüyoruz. Moskova ile ilişkilerimiz esas olarak siyasi ve ekonomik. Rusya uluslararası barış koşullarını yaratmak amacıyla bizim için aracılık etmeye devam ediyor" dedi. Mücahid, Kabil Havalimanı’nın ne zaman açılacağı sorusuna da şöyle yanıt verdi: "Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ciddi şekilde hasar almış durumda. Şu anda büyük teknik sorunlar var, ama nihayet güvenlik bizim İslami güvenlik güçlerimizin elinde. Fakat büyük lojistik sorunlar devam ediyor. Katar ve Türkiye, havalimanını yeniden işler hale getirmek için çalışıyor. 3 gün içinde her şey temizlenmiş olacak ve kısa sürede de yeniden inşa edilecek. Eylül ayı içinde havalimanının tekrar faaliyete geçmesini umuyorum."

ABD: Türkiye ve Katar ile çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Kabil’deki havalimanının yeniden işletime açılabilmesi sürecinde Türkiye ve Katar ile çalıştıklarını söyledi. Afganistan'a gönderilen insani yardımların yerine ulaşabilmesi için Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın açık olmasının bir gereklilik olduğunu kaydeden Price, bu konudaki çabaları için Türkiye ve Katar'a teşekkür etti.

Price, ayrıca Taliban'ın kontrol ettiği Afganistan'da yeni kurulacak hükümetin ancak belli kriterleri karşıladıktan sonra tanınabileceğini söyledi.

AB: İletişim kuracağız

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de dün basın toplantısı düzenledi. Borrell, AB’nin Taliban ile çok sıkı şartlar çerçevesinde görüşeceğini söyleyerek, “Bu AB’nin yeni Afgan hükümetini tanıdığı anlamına gelmiyor” dedi. Borrell, “Afgan halkını desteklemek için  Afganistan’daki yeni hükümet ile iletişimde olacağız fakat bu onları tanıdığımız anlamına gelmiyor. Bu operasyonel bir iletişim olacak” ifadesini kullandı. Borrell, taraflar arasındaki görüşmenin “Afganistan’daki hükümetin davranışlarına göre” şekilleneceğini de dile getirdi.   KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.