Mor Efrem Manastırı tehlikede

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mor Efrem Manastırı

Mor Efrem Manastırı

  • Kayyum tarafından yaptırılan inşaatın temel kazısında, kuyularda su sızıntısı nedeniyle Mor Efrem Manastırı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

AHMET KANBAL-MA/MARDİN

Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin Artuklu ilçesi Tarihi Birinci Caddeye çıkan Diyarbakır Kapı mevkiinde inşaatını sürdürdüğü katlı otopark projesi, yıllardır tamamlanmadı. Bugüne kadar tarihi kentte yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle eleştiri konusu olan inşaat, SİT alanında yapılıyor olması nedeniyle de tartışmalara konu oldu. İnşaatı devam ederken, tarihi şehrin tek girişi olan yolda çökme meydana geldiğinde büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Ancak buna rağmen herhangi bir önlem alınmadı.

Kilise çökmek üzere

Şimdi de Mardin Süryani Katolik Kilisesine ait Mor Efrem Manastırı ile manastırın önünden geçen yol yer altından sızan su nedeniyle tehlike altına girdi. Katlı otopark projesi kapsamında bölgede gerçekleştirilen temel kazısından kısa bir süre sonra Manastıra ait kuyulardan olduğu tahmin edilen su sızıntısı ortaya çıktı. Birçok noktada yaşanan su sızıntısı nedeniyle hem manastırın önünden geçen yol hem de manastırda çökme riski meydana geldi.

Süryani cemaati tepki gösterdi 

Süryani Katolik cemaati, yaşanan tehlike karşısında bugüne kadar önlem alınmamış olmasına tepki gösterdi. Süryaniler, belediyenin yaşananlar karşısında umursamaz bir tavır içinde olduğu belirtti. Yaptıkları uyarıların dikkate alınmasını isteyen Süryaniler, sağanak bir yağışın kentte etkili olması durumunda bölgede büyük bir toprak kayması ve beraberinde kilisenin de yıkılma tehlikesi geçireceğini söyleyerek, önlem alınmasını istedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.