Mücadele deneyimleri ortaklaştırılıyor

Yurt Dışı Haberleri —

‘Barış, Diyalog ve Demokrasi’ konferansı

‘Barış, Diyalog ve Demokrasi’ konferansı

  • Berlin’de üçüncüsü düzenlenen ‘Barış, Diyalog ve Demokrasi’ konferansına Kürdistanlı ve Türkiyeli aydınların yanı sıra Kolombiya, Filistin, Güney Afrika, Filipinler, İrlanda ve İzlanda'dan da çok sayıda panelist katıldı. 
  • Dünya’da mücadele ve diyalog deneyimlerinin masaya yatırıldığı konferansta ortak bir networka ihtiyaç olduğu açığa çıktı. Deneyimlerin ortaklaştırılmasının Kurdistan’dan Filistin’e, Kolombiya’ya kadar çözüme yardımcı olacağı dile geldi.
  • İzlanda eski Adalet Bakanı Ögmundur Jonasson: “Türkiye, NATO ve ittifakları barış değil itaat istiyor. Türkiye devletinden, Avrupa Parlamentosu’ndan ve NATO'dan herhangi bir şey bekleyemezsiniz. Ancak biz onlara bir şeyler yaptırabiliriz.”

ZANA AKSU/BERLİN

Tüm dünyada savaş, çatışma, cinsiyetçilik, doğa kırımı ve ırkçılığın tırmanışa geçtiği bir süreçte Almanya’nın başkenti Berlin’de “3. Barış, Diyalog ve Demokrasi” konferansı düzenlendi. Kurdistan ve Türkiye’den Avrupa’ya sürgüne giden aydın, yazar, akademisyen, gazeteci ve siyasetçilerin katılımıyla düzenlenen konferansa; Kolombiya, Filistin, Güney Afrika, Filipinler, İrlanda ve İzlanda'dan da çok sayıda panelist katıldı. Hafta sonu gerçekleşen iki günlük konferansın ilk oturumunda farklı ülkelerden katılımcılar kendi ülkelerindeki barış süreçlerine ilişkin deneyimlerini paylaştı. İkinci ve üçüncü panellerde, Türkiye ve Kurdistan deneyimleri ayrıntılı olarak tartışıldı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit ve özgürlüğü konuşuldu. Dördüncü ve beşinci panellerde ise işgalci devletlerin savaş suçları teşhir edildi. Düzenlenen atölyelerde de barış mücadelesine ilişkin yol haritası çıkarıldı. 

 

Marylen Serna Salinas

 

Öcalan’sız çözmek çok zor

Halk Kongresi-Cajibio Köylü Hareketi yöneticisi Marylen Serna Salinas, farklı ülkelerden aktivistlerle barışın inşasını tartışmanın barışı planlama biçimlerini zenginleştirdiğini söyledi. Kolombiya’daki barış deneyimlerini anlatan Salinas “Topraklarımızı etkileyen çatışmaları çözmek, küresel barışın inşasına büyük katkı sağlayacaktır. Öcalan’ın ortaya koyduğu yolları tartışmadan çatışmaları çözmek çok zor. Bu sadece Kolombiya'daki, Latin Amerika'daki bir tartışma da değil, uluslararası, dünya çapında bir tartışma. Çünkü dünyanın her yerinde içine battığımız model, yani emperyalist model, bizi farklı bölgelerde çatışmalara sürüklemiş durumda. Biz Kolombiya halkı olarak, özellikle de örgütlü insanlar, kadınlar, çiftçiler, yerliler, siyahlar olarak yaşadığımız toplumsal ve silahlı çatışmanın çözümüne de aktif olarak katılmaya karar verdik. Ancak bunun için sadece ülkemizde ve bölgelerimizde gördüklerimize dair deneyimlerimizi aktarmak yeterli değil” diye konuştu.

Kadınlar çözümde aktif

Kadınların barış süreçlerine katılımına ilişkin de mücadele ettiklerini anlatan Salinas şöyle devam etti: “Barış süreçleri ilk olarak sadece devlet ve silahlı gruplar arasında gelişti. Ve daha çok erkekler arasındaki müzakerelerdi. Kadınlarla birlikte mücadele ederek barış süreçlerinde yerlerini almasını talep ediyoruz. Barış süreçlerinin nasıl çözüldüğüne dair dünyanın diğer bölgelerindeki kadınların deneyimlerinden de faydalanmamız gerekiyor. Kolombiya’da tüm bunlar için mücadele eden, savaşa karşı ve barıştan yana bir toplumsal kadın hareketimiz var ve çok güçlüler.”