
PJAK Avrupa Diplomasi Komitesi üyesi Ebrahim Elipur
- Uluslararası Komplo’nun geliştiği 15 Şubat 1999 yılı aynı zamanda Kürdistan’da büyük bir isyan dalgası yarattı. Komploya karşı Sine’de Kürt gençleri ayaklandı. Rejim askerleri silahlı saldırıda bulundu. Çok sayıda Kürt genci katledildi. Katliam sonrası Kürt gençliği 2004 yılında PJAK’ın kuruluşunu ilan ettiler.
- Tahminlere göre idam edilen devrimci, demokrat, muhalif ve Kürt sayısı 40 bin kişi civarındadır. İçlerinde Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Belluci devrimcilerdir. İdam edilen insanların yüzde 90’ının mezar yeri dahi bilinmiyor. İnsanlar elleriyle toprakları kazıp kaybedilen çocuklarının ve yoldaşlarının kemikleri topladı.
- 1990’lı yılların başında Önder Apo’nun felsefesi Rojhelat Kürdistanı’nda yayılmaya başlamıştı. Özellikle Kürt gençleri örgütlenmeye başlamışlardı. 1990’dan 2000’e kadar Serok Apo’nun ortaya koyduğu direniş İran’da Kürtler üzerinde büyük bir etki yarattı. Rejime karşı ilk itiraz ve direniş Kürt gençlerinden geldi.
BARIŞ BALSEÇER
Mayıs ayı Kürt Özgürlük Hareketi ve Türkiye devrim tarihi için önemli şehadetlerin yaşandığı bir ay olarak direniş tarihine işlendi. 18 Mayıs 1973’de İbrahim Kaypakkaya ve 18 Mayıs 1977’de Haki Karer şehit düştü, Mayıs 1978 Halil Çavgun, 2 Mayıs 1983 tarihinde Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin, 11 Mayıs 1992’de Ozan Mizgin, Armenek Bakırcıyan katledildi. Türkiye devrim hareketinin öncü kadroları olan ve idam sehpasına “Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği“ diyen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da 6 Mayıs tarihlerinde Türk devleti tarafından idam edildi.
Dönüm noktası
17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece ise Amed zindanında Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin bedenlerini ateşe vererek özgürlüğe doğru ölümsüzleştiler. Bu şehadetlerle Kürdistan’da yeni yaşamın temellerini atıldı. İran İslam Rejimi’nin ilanı sonrasında İran’ın başkenti Tahran’daki Evin zindanında binlerce Kürt, farklı halklardan devrimciler katledildi. Takvim sayfaları 9 Mayıs 2010 yılını gösterdiğinde Evin zindanında PJAK üyeleri Şîrîn Elemhuli (Ronahi Maku), Ferzat Kemanger, Ferhad Wekîlî, Elî Heyderyan ve Mehdî Îslamyan da 9 Mayıs 2010 yılında İran rejimi tarafından idam edildi.
İran'ın hesapları tutmadı
1 Nisan 1979 tarihinde ilan edilen İslam Cumhuriyeti sonrası İran’da yaşananları, PJAK’ın kurulması sürecini ve Evin zindanı katliamıyla rejimin neyi amaçladığını, 4 PJAK üyesinin idamının Kürdistan üzerindeki etkisini PJAK Avrupa Diplomasi üyesi Ebrahim Elipur ile konuştuk. İran rejiminin 4 PJAK üyesini idam ederek Kürt gençliği başta olmak üzere İran’da rejime karşı büyüyen isyanları bastırmayı amaçladığını söyleyen PJAK Avrupa Diplomasi Komitesi üyesi Ebrahim Elipur, rejimin hesaplarının tutmadığını, idamların Rojhelat Kürdistan’ında ulusal bir bilinç ortaya çıkardığını belirtti.