Kent uzlaşısı Erdoğan’ı İstanbul’dan sildi

Dosya Haberleri —

İstanbul DEM Parti

İstanbul DEM Parti

  • DEM PARTİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, Türkiye haklarının savaş, yoksulluk ve baskıcı rejime karşı güçlü bir mesaj verdiğini söyledi. Beştaş, Kürtlerin demokratikleşmeye öncülük ettiğini vurgularken, Murat Çepni de, kutulaştırma siyasetinin kaybettiğine dikkat çekti.

ERDOĞAN ALAYUMAT

31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti konumuna yükselen CHP kazanırken AKP tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı. 22 yıllık, iktidarı boyunca ilk kez seçim yenilgisi yaşayan AKP, Türkiye’de elinde bulundurduğu onlarca belediyeyi kaybetti. Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye genelinde CHP yüzde 37,7, AKP yüzde 35,5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6,2, DEM Parti yüzde 5,7, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3,8 oranında oy aldı. Seçim sonuçları başta iktidar olmak üzere muhalefete sürpriz olurken, seçimlerde sonucu en çok merak edilen kentlerden biri olan İstanbul'da CHP adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu oyların 51,09'luk ezici çoğunluğunu alarak yeniden göreve seçildi. İstanbul’da sadece İBB değil İstanbul’un 39 ilçesinin 26’sını alan CHP ilçelerde ezici bir çoğunlukla kazandı. Daha önce AKP’nin elinde bulunan ve Erdoğan’ın yaşadığı ilçe olan Üsküdar ilçesini yüzde ellinin üzerinde oy oranı ile alan CHP, Beyoğlu, Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Silivri, Çekmeköy, Eyüpsultan, Sancaktepe, Tuzla ve Şile ilçelerini de AKP’nin elinden alarak ilçe belediye sayısını 26’ya yükseltti.

Kent uzlaşısının adayı kazandı

Önemli bir kentti olan İstanbul’da yapılan kent uzlaşısı kapsamında DEM Parti kentin 22 ilçesinde aday çıkarmazken, İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri olan Esenyurt’ta ortak adayla seçime gidildi. Burada oyların yüzde elliden fazlasını alan kent uzlaşısının adayı Prof. Dr. Ahmet Özer seçimleri önce tamamladı. DEM Parti İstanbul’un 22 ilçesinde aday çıkarmazken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi aday gösterdi. Seçim sonuçlarına bakıldığında resmi olamayan sonuçlara göre DEM Parti oyların yüzde 2,11’ni alarak seçimi dördüncü sırada tamamladı. Çıkan sonuçlara bakıldığında İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenin oylarını kent uzlaşısı kapsamında stratejik kullandığını gösteriyor.

Kürtler AKP’yi cezalandırdı

Seçim sonuçlarına ilişkin Partisi’nin İstanbul il binasında basın toplantısı yapan DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Meral Danış Beştaş, “İstanbul’da çıkan sonuç, DEM seçmeninin AKP’yi cezalandırmasıdır” yorumunda bulundu.

Gazetemize değerlendirmede bulunan DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, Türkiye haklarının savaş, yoksulluk ve baskıcı rejime karşı güçlü bir mesaj verdiğini söyledi. İlk olarak Kurdistan kentlerine yapılan taşımalı seçmen politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Beştaş, “Kayyum atanan kentleri alamayan iktidar bu kez seçmenlere kayyum atayarak sonucu değiştirmek istedi” dedi. Seçmenlere kayyum atanması meselesi, korkunç bir uygulama olduğunu ifade eden Beştaş, “Neticede bir ilde yaşamayan, orada yönetilemeyecek olan, o ili bilmeyen ve hiçbir şekilde bağı olmayan insanların görevlendirilmesi kayyum politikasının geldiği son noktayı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kürtler öncülük yapıyor 

Seçmenlere kayyum atama uygulamasının Erdoğan, dışında kimsenin aklına gelmediğini belirten Beştaş, “Bu politikaya halk çok güçlü bir yanıt verdi. Herkes ölüm hariç işini gücünü bırakıp gidip oyunu kullandı. Halkımız AKP’yi cezalandırmak istedi ve cezalandırdı” şeklinde konuştu. Tüm baskı politikalarına rağmen AKP’nin çok büyük kaybettiğini aktaran Beştaş şu ifadeleri kullandı: “İktidar bloku artık bu baskıcı politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini herkes yüksek sesle söyledi. Bu ülkede bir kez daha Kürtler, Türkiye’nin değişiminde, dönüşümünde, demokratikleşmesinde öncü rol oynadığını gösterdi” dedi.

Kayyum atama imkanları kalmadı

Seçim sonuçlarına bakıldığında AKP’nin yeniden kayyum uygulamasına başvurup başvurmayacağına dair sorumuza Beştaş şu yanıtı veridi: “Ortaya çıkan sonuçlardan sonra kayyum atamalarının olanağının olmadığını düşünüyorum. Çünkü siyaset mevcut tabloyu okuma işidir aynı zamanda. İktidar ortaya çıkan sonuçlar üzerinden bunu değerlendirecektir. ‘Ben her türlü devlet olanağını kullandım, seçmenlere kayyum atadım ama halk iradesinin arkasında durdu ve tekrar kendi yöneticilerini belirledi’ Bunun kendisi açısından kazandırıcı olmayacağını ve iktidarı için büyük kaybettiren etken olduğunu okuyacaktır diye düşünüyorum.”

Kutuplaştıran siyaset kaybetti

AKP’nin son yıllarda politik İslamcılık, ırkçılık, şovenizm, gerici temelde toplumu kalıplaştırma, savaş politikaları, Kürt düşmanlığı bütün bunlar üzerinden kendi kitlesini konsolide etmeye çalıştığını ifade eden DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Murat Çepni de “AKP karşısında kim varsa onu düşmanlaştırdı. Onlara terörist, vatan haini ağızına ne gelirse söyledi. Bu söylem bir dönem AKP’ye oy getirirdi. Ancak son yıllarda ülkede çok derin bir yoksullaşma krizi yaşandı. Bir tarafta milyonlar mütemadiyen yoksullaşırken, bir tarafta da saray ve çevresi, sermaye grupları muazzam zenginleştiler. Seçim sonuçları halkların bu itirazının bir göstergesidir” diye konuştu. Seçim sonuçları halkların değişim isteğinin bir sonucu olduğunu ifade eden Çepni, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sonuç AKP’nin kaybetmesi sorunların çözüm anlamına gelmediğini altını çiziyorum. Tam tersine çözüm iradesine, demokrasinin, özgürlüklerin, adaletin gelişmesine ihtiyaç var. seçim sonuçları ile bu söylenmiş oldu. Dolayısıyla biz meselenin halklar tarafından, tüm demokrasi güçleri tarafından bu biçimde algılanması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kent uzlaşısının sonuçlara etkisi

DEM Parti’nin izlediği kent uzlaşısı İstanbul sonuçlarına önemli oranda etki ettiğini söyleyen Çepni devamla şunları söyledi: “Seçim sürecinde AKP ve MHP’nin seçim politikaları önemli bir veri oldu başta Kürt halkı olmak üzere AKP’nin daha seçim bitmeden bir savaş hazırlığında olduğu ortaya çıktı. Bütün bunlar karşısında bizim seçmenimizde bir cezalandırma yöntemine gitmiş oldu. Kent uzlaşısı da zaten yerellerdeki tüm demokrasi güçlerini kapsayan onların temel taleplerini esas alan bir eğilimi ifade ediyordu böylece halkımızda böyle bir tercih kullanmış oldu.”

Denetim mekanizması ortaya çıktı

İstanbul’da DEM Parti’nin oyunun düşmüş olması DEM Parti’nin programatik olarak tercih edilmediği anlamına gelmediğini sözlerine ekleyen Çepni, DEM Parti’nin kent uzlaşısı politikasının başarılı bir sonuç aldığını ifade etti. Kent uzlaşısı muhalefetin yürüteceği belediyeciliği de denetleyen bir yerde durduğuna dikkat çeken Çepni, son olarak şunları söyledi: “O yüzden ‘İmamoğlu biz kazandık, yolumuz açıktır.’ dememelidir. Bu oylar DEM Parti’nin oylarıdır. Dolayısıyla CHP’nin kazandığı belediyelerde çok güçlü bir denetleme mekanizması açığa çıkmıştır. Bundan sonra halklarımız kendi taleplerini çok daha güçlü ifade edecektir.”    

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.