DEM Muş'ta büyük kazandı

Dosya Haberleri —

DEM Parti

DEM Parti

  • İktidarın kalesi olan Muş Belediyesi ilk kez DEM Parti ile Kürtlerin zaferine tanıklık etti. Sahada güçlü bir çalışma yürüttüklerini söyleyen DEM Parti Muş İl Seçim Komisyonu Eşsözcüsü Çiçek Tutuş, “Seçimden önce yaptığımız anketler bize büyük bir farkla alacağımızı gösteriyordu. 6 bin oy fark bekliyorduk, ancak fark 8 bine çıktı. Halk kendi adayını seçti” dedi. 

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Kürtlerin 1999’dan bu yana kendi partileriyle girdiği seçimlerde kazanamadığı ve son iki dönemdir AKP yönetiminde olan Muş kent merkezi ilk kez bir Kürt partisi tarafından kazanıldı. 120 bin 280 seçmene sahip olan Muş'ta yerel seçimlerde 83 bin 725 kişi sandığa gitti. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, DEM Parti Eşbaşkan adayları Sırrı Söylemez ile Tuba Sayılğan yüzde 42.88 oy oranı ile oyların 19 bin 347'sini alarak belediye eşbaşkanı seçilirken, en yakın takipçisi AKP adayı Feyat Asya ise yüzde 25.26 ile 11 bin 399 oy aldı. Muş’ta 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde ise HDP yüzde 33.59, AKP ise yüzde 34.76 oranında oy almıştı.

5’te 3 yaptı

Muş'un beş ilçesinin üçünde de sandıktan DEM Parti çıktı. DEM, belediyenin iki dönemdir kayyum yönetiminde olduğu Bulanık’ta yüzde 54.26, şaibe karışan 2019 seçimlerinde bütün itirazlara rağmen YSK tarafından AKP yönetimine verilen Malazgirt’te yüzde 49.77, her sene büyük bir farkla kazanmasına rağmen ısrarla irade gaspına uğrayan Varto’da ise yüzde 60.49 oranında oy aldı. Çoğunlukla korucuların yaşadığı Hasköy ilçesini MHP alırken Korkut ilçesini ise AKP kazandı.

Çiçek Tutuş

Biliyorduk!

DEM Parti Muş İl Seçim Komisyonu Eşsözcüsü Çiçek Tutuş ile Muş zaferine ilişkin konuştuk. Muş'ta uzun bir seçim maratonu yaşandığını belirten Çiçek Tutuş, “Seçim öncesi yapmış olduğumuz saha çalışmaları ve anketlerin sonucunda birinci parti olacağımızı, Muş'u alacağımızı biliyorduk. Sahada gençlerle, kadınlarla çok iyi çalıştık. 6 bin oy farkı bekliyorduk ancak 8 bin oy farkı bizim beklentimizinde üzerinde oldu. Yıllardır kendilerinden olmayanlar tarafından yönetilen Muş halkı, artık kendini yönetmeye karar verdi. Seçimlerde kent uzlaşısının da etkili olduğunu söyleyebilirim. Halk kendi adayını seçti. Bu başarı, gençlerin, kadınların, iradesine sahip çıkan herkesin başarısıdır” dedi.

Taşımalı seçmene rağmen

Bir önceki yerel seçimlerde Malazgirt ilçesini 3 oy farkla kaybettiklerini hatırlatan Tutuş, 31 Mart'ta yapılan seçimde dışarıdan taşımalı seçmen getirilmesine rağmen önemli bir farkla kazandıklarını söyledi. Tutuş, “Varto ve Bulanık ilçelerinden emindik. Büyük bir farkla alacağımıza biliyorduk. Bu iki belediye bizimdi ancak kayyum atandı. Malazgirt’i ise hile ve oyunlarla almıştılar. Ancak bugün dışarıdan gelen seçmenlere, engel ve hilelere rağmen Malazgirt’te yüzde 49,77 oy alarak kazandık. İl Genel Meclisi'nde de oy oranımızı arttırdık ve birinci parti konumuna geldik” ifadelerini kullandı.

En büyük üzüntü 2 belde

En büyük üzüntülerinin Erentepe ve Rüstem Gedik beldelerini alamamak olduğunu söyleyen Tutuş, “Bu iki yerde de güçlüydük. Bir önceki seçimlerde aldığımız Erentepe beldesine kayyum atanmıştı. Bu iki beldeye de taşımalı seçmen getirilerek kazandılar” diye konuştu.

Halka güven geldi

Halkın belediyelerde kendi iradesini görmek istediği için oyuna sahip çıktığını ifade eden Tutuş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Seçim öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. 2015'ten sonra ilk kez böyle coşkulu seçim havasına tanıklık ettik. Kazandıktan sonra ise halka bir güven geldi. Bize sokakta selam vermeye çekinenler bile parti binalarımıza uğruyor, çay-kahvelerini içip bize olan desteklerini açıklıyorlar. Bu güzel bir şey. Halkımız kendi oyuna sahip çıktı ve kazanmasını bildi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.