‘Mücadele için asla geç değildir’

Kadın Haberleri —

Emine Kaya

Emine Kaya

  • Boşanma aşamasında olduğu erkeğin ifadeleri üzerine tutuklanan Barış Annesi Emine Kaya, devlet-erkek işbirliğine dikkat çekerek, “Süreç içinde anladım ki kadını kurtaracak ve güçlendirecek olan kendi öz gücünü ortaya koymasıdır” dedi. 

Barış Anneleri İnisiyatifi ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) üyesi Emine Kaya, 16 Ocak 2020’de evine yapılan baskında boşanma aşamasında olduğu eşi Vasıf Kaya’nın ifadeleri üzerine tutuklandı.

Baskın sırasında başka bir odaya götürülen Vasıf Kaya polise, Emine’nin “PKK üyesi” olduğunu, Kandil’e gittiğini ileri sürdü. Bunun üzerine tutuklanan Emine Kaya’ya 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kaya’ya verilen ceza İstanbul Bölge Adliyesi’ne taşındı. Ancak istinaf mahkemesi, verilen cezayı yerinde bularak, onadı. Kaya’nın avukatları, dosyayı Yargıtay’a taşıdı. 

Bugün Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’de olan Emine Kaya erkek-devlet birlikteliği üzerinden kendisine verilen ceza ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Aslan’a konuştu.

Ölü bir yaşam sürdüm

Yaşamı boyunca “erkek-devlet sarmalına” takıldığını anlatan Emine Kaya şöyle dedi: “Ben 13 yaşımda evlendim. Evlendiğim günden beri gün yüzü görmedim. Sürekli bu aile fertleri ve evlendiğim kişinin şiddetine maruz kaldım. Bu şiddeti ve baskıyı kabullenmesem de, çocuklarım için birçok şeye katlandım. Bir nevi ölü bir yaşam sürdüm yıllarca.” 

Taşındığı İstanbul’da başta HADEP olmak üzere daha sonra gizlice “Kurulan tüm siyasi partilerimizin mitinglerine, çalışmalarına dahil olmaya başladım. Her gittiğimde kendime dair umut ışığı yakaladığımı görüyordum. Bu çalışmalarımı çocuklarım destekliyordu” diyen Emine, evlendiği Vasıf Kaya’nın buna karşı çıktığını belirtti.

Eşinin kendisine uyguladığı şiddetin darp raporları da olduğunu dile getiren Emine, eşinin kendisini çocuklarıyla ve cezaevine atılmakla tehdit ettiğini anlattı. Yaşadığı erkek şiddeti nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan Emine, “Devlet göz göre göre bizi ölüme terk etmişti” dedi. 

Boşanma kararı aldım

Kaya, sözleri şöyle sürdürdü: “Sonraki yıllarda kesin bir şekilde boşanma kararı aldım. Çocuklarım ile İstanbul’a döndüğümde ilk işim gidip boşanma davası açmak oldu. Tabi ‘kişi’ bunun karşısında deliye döndü. Öldürmeye dönük tehditlerini sıralamaya devam etti. 2020’de polis evimizi bastığında bu kişi benim ve çocuklarımın gözü önünde utanç verici bir yalakalık içine girdi. Polislerle birlikte karakola gidip olmadık yalan ve iftiralarda bulundu. Zindanda, ‘Bu kadar da düşülmez’ dedim. Yine her mahkemeye katılmasıyla sergilediği davranış ve tutum utanç vericiydi. Bu durum etik dışıydı ve bana çok ağır geliyordu.”

Başıma Kürt ve kadın olduğum için bunlar geldi

Yaşadıklarından iki sonuç çıkardığını aktaran Kaya, “Kendi kendime dedim ki; ‘tüm bunlar benim başıma başta kadın olduğum için bir de Kürt olduğum için geldi.’ Devletin ve erkeğin el ele verdiği bir saldırıya karşı karşıya gelmenin başka hiçbir mantığı yok. Bu durum netliğini hem ceza almamda devletin kadına karşı itibar ettiği bir erkeğin yalan beyanları oldu hem de onca var olan darp raporlarına rağmen 3 yıla aşkındır açmış olduğum boşanma davamın halen sonuçlanmamasından kaynaklı. Bu konuda bir beklentimiz yok elbette. Neticede bugün dışarıda onlarca kadın, sözüm ona devlet koruması altında öldürülüyor. Halen Emine Bulut’un ‘ölmek istemiyorum’ sözü kulaklarımızda çınlıyor” diye kaydetti. 

Erkek ile devlet işbirliği yaptı

Evli olduğu erkeğin şiddetine karşı devletin kılını kıpırdatmadığını anlatan Emine, devletin boşanma aşamasında olduğu erkek ile iş birliği yaptığını dile getirdi. 

“Kadını kurtaracak, yüceltecek ve güçlendirecek olan şeyin kendi öz iradesini ve öz gücünü ortaya çıkarmasıdır” diyen Emine Kaya, kadınlardan destek aldığını ve cins bilincinin arttığını ifade etti.

8 Mart dolayısıyla kadınlara da seslenen Emine Kaya şunları belirtti: “Birliktelik kadar güzel bir şey yok. Birliktelikten güç doğar. Mücadele için asla geç değildir. Yeter ki ilk adımı atabilsinler. Bizlere dayatılan erkek ve erkek devletin hiçbir rol ve misyonunu kabul etmek zorunda değiliz. Hepimiz el ele vererek, bu erkek egemenliği zihniyetini yeneceğiz. Buna dair umutlarım çok büyük. Jin, jiyan, azadî!”  

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.