Mücadelemiz en büyük cevap

Kadın Haberleri —

Amedspor Kadın Futbol Takımı

Amedspor Kadın Futbol Takımı

  • Türkiye Kadınlar Futbol Süper Ligi'nde mücadele eden Amedspor Kadın Futbol Takımı'nın oyuncuları, “Bizi ayrıştırmaya çalışanlara sporumuzla, başarımızla cevap veriyoruz, susturuyoruz" diyor. 

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amedspor Kadın Futbol Takımı, Kadınlar Futbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Antalya gibi takımlarla mücadele ediyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadınlar Süper Ligi'nde B Grubu'nda mücadele eden Amedspor Kadın Futbol Takım ligin, 8.  haftasında kendi sahasında Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı ile karşı karşıya geldi. Maçta Amedspor Fenerbahçe’yi 1- 0 mağlup etti.

Başarımızla cevap veriyoruz

Güzide Alçu

14 yıldır Amedspor’da futbol oynayan ve ayın zamanda takımın kaptanı olan Güzide Alçu, Amedspor'un hem ligdeki başarıları hem de bu kadar çok taraftara sahip olmasının hazmedilemediğini belirtti. Alçu, “Özellikle erkek futbol takımımızın deplasman maçlarında bir ötekileştirme söz konusu. Sık sık ırkçı saldırılara maruz kalıyorlar. Bizler hem kadın, hem de erkek takımı olarak sahaya çıktığımız zaman mücadele etmekten yanayız. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara sporumuzla, başarımızla cevap veriyoruz, susturuyoruz. Biz, siyasetin sahada değil, mecliste konuşulmasından yanayız. Bizi ötekileştirenler buraya geldikleri zaman da çok centilmen, misafirperver bir takım gördüklerinde utançla geri dönüyorlar” dedi.

Takım yeterince desteklenmiyor

Amedspor’un büyük bir taraftar grubu olmasına rağmen  takımın yeterince desteklenmediğini belirten Alçu, sponsor desteğinin önemine vurgu yaptı: “Maalesef sadece Cahit Akın başkanımız destek sunuyor. Başka sponsorumuz yok. Şu an sadece arada bir deplasmanlarımızı karşılayan iş insanları oluyor. Onun dışında herhangi bir destek yok. En fazla taraftarı olan takımlardan biri olan Amedspor'a özellikle Avrupa'daki iş insanlarından destek bekliyoruz. Desteklenmemiz halinde sesimiz daha gür çıkacaktır. Çünkü Amedpsor sadece Diyarbakır'da değil dünya çapında birçok taraftara sahiptir.”

Gelecek vaat ediyoruz

Ramazan Erin

Futbola sadece kardeşlik çerçevesinde sportif bir faaliyet olarak baktıklarını belirten Amedspor Kadın Futbol Takımı Antrenörü Ramazan Erin, "Ayrıştırmanın ve şiddetin sporda yer olmadığına inanan bir kulübüz. Spor, birleştirici, yapıcı, paylaştırıcı, ayrıştırmayan bir dildir. Sporun dili önemlidir. Biz, dostluk, kardeşlik ve barıştan yanayız. Sporun amacı da budur” diye konuştu. Birçok ülkeden futbolcu barındıran Amed Kadın Futbol Takımı'nın ligde 6. sırada yer aldığını beliren Erin, "Bir iki maç kazanmamız halinde zirve iddiamız sürecek. Ancak kaybedilme halinde ise küme düşme sıkıntısı yaşanacak. Genel duruma baktığımızda iyi durumdayız. Oynadığımız son maçlar umut veriyor. Gelecek vaat ediyor. Daha umutla bakıyoruz'' diye konuştu.

Biz futbol oynamak istiyoruz

Zehra Acar

Amedsporlu kadın futbolcularından Zehra Acar ise deplasmanlarda zaman zaman yuhalandığını ve ırkçı  söylemlerle karşılaştığını belirtti. Acar, şöyle devam etti: ''Bu tür yaklaşımlar bizi saha içinde daha hırslandırıyor. Galip gelerek cevabını vermiş oluyoruz. Deplasman karşılaşmalarında uygulanan taraftar yasağı elbette biz kadın futbolcuları da etkiliyor. Artık bunların son bulmasını istiyoruz. Biz futbol oynamak istiyoruz. Futbol sonuçta bir spordur. Sporun amacı ırkçılık değil, birleştirici, dayanışmayı esas alan, barışın, kardeşliğin bir aracı olmalıdır. Siyaset ise futbolda değil, mecliste yapılır.'

Olga, 'Amed'i seviyorum'

Olga Zeziukina

Zaman zaman ırkçı saldırılara maruz kalan Amedspor Kadın Futbol Takımı içinde, birçok ülkeden kadın futbolcu da bulunuyor. Bu kadınlardan biri, Ukraynalı Olga Zeziukina. Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle kalbinin orada olduğunu ama Amedspor maçlarında her şeyi unutup Amedpor için savaştığını söyledi. 

Amed'de bulunmaktan ve futbol takımında oynamaktan mutlu olduğunu ifade eden Zeziukina, ''İnsanları çok sıcak kanlı ve sevecen. Erkek futbol takımımızın lider olması da bizi ayrıca sevindiriyor. Kentte büyük bir heyecan var. Bu heyecan bizlere de yansıyor ve maçlarda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Amed'i çok seviyorum. Bana acılarımı bir nebzede olsa unutturuyor'' dedi.

Savaş çok zor ve kötü

Ailesinin halen Ukrayna'da olduğunu söyleyen Zeziukina, ''Savaş çok zor ve kötü. Ailen savaşın içindeyse çok daha kötü. İnsan savaşın içinde olunca ne kadar berbat bir şey olduğunu daha iyi anlıyor. Ben futbol oynadığımda her şeyi unutuyorum. Bir şey düşünmüyorum. Ama Ukrayna hep kalbimdedir. Dünyanın neresinde olursa olsun savaşa karşıyım. Barış en iyi çözümdür. Çocuklar yetim, eşler dul kalmasın" şeklinde konuştu. 

Amedspor'u desteklesinler

Daris Aiamah

6 aydan bu yana Amedspor'da oynayan Ganalı Daris Aiamah da, "Amedspor'un ötekileştirilmesini doğru bulmuyorum. Bunları ciddiye de almıyorum. Ne dedikleri umurumda değil. Ben, Amedspor için mücadele ediyorum. Amedspor'un her yerde hatta Avrupa'da bile taraftarının olduğunu biliyoruz. Amedspor'u seviyorlar ise bizleri desteklesinler. Katkı sunsunlar. Amedspor o zaman daha iyi bir noktaya gelir. Ve sesi daha gür çıkar'' diye konuştu.

Amedspor Kadın Futbol Takımı’nın tarihçesi

Amedspor Kadın Futbol Takımı’nın tarihçesi, bünyesinde yer aldığı Amed Sporif Faaliyetler Kulübü'nün tarihçesiyle aynı. 1972'de Kırmızı-Beyaz renklerle kurulan "Melikahmet Turanspor" uzun yıllar amatör liglerde mücadele etti. 1985'te kulübün adı "Melikahmetspor" oldu. 1990 yılında belediyenin satın aldığı kulübün adı "Diyarbakır Belediyespor", renkleri de Yeşil-Beyaz olarak değiştirildi. 1993'te Diyarbakır'ın Büyükşehir statüsüne alınmasıyla kulübün adı da "Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor" olarak değiştirildi. 2006-2007 sezonunda 3. Lig'den 2. Lige yükselen takım, 2009-2010 sezonunda tekrar 3. Lige düştü. Kulübün kadın futbol takımı da, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Futbol Takımı adıyla kuruldu. Kadın takımı, 2011 yılında 3. Ligde maçlara çıkmaya başladı.

Kulüp 28 Ekim 2014 tarihinde yapılan kongresinde ise ismini Amedspor olarak değiştirdi. Türkiye Futbol Federasyonu ilk başta, aynı adla başka bir futbol takımı kurulduğu  ve yönetmeliklere göre aynı adın kullanılması yasak olduğu için, bu ad değişikliğini kabul etmedi. Ancak takım, adını Amed Sportif Faaliyetler Kulübü olarak değiştirince, federasyon bu yeni adı kabul ettiğini bildirdi. Takımın renkleri ise yeşil-kırmızı-beyaz olarak değiştirildi.

Amedspor Kadın Takımı, 2014-2015 sezonun da play-off maçlarında galip gelerek 2. Lige, sonraki sezonda ise takım 1.Lige yükseldi. 2022-2023 sezonun da ise kadın futbol ligindeki statü değişikliği sebebiyle Süper Ligde yer aldı. Amedspor Kadın Futbol Takımı, Süper Lig'de halen Türkiye'nin sayılı takımları ile mücadele ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.