"Kürtlere statü, Öcalan'a özgürlük" şiarıyla kutlanan 2013 Newrozu, mücadelenin yeni etabının startının verileceği Amed dışındaki merkezlerde dün tamamlandı. Dünkü kutlamalarda, yine alanlar doldu, Kürdistan renkleri her yeri süsledi, özgürlük ve eşitlik talebi haykırıldı.

Siirt'te gerçekleştirilen Newroz kutlamasına 50 bini aşkın kişi katıldı. Sabah saatlerinde kutlamaya saatler kala alana akmaya başlayan onbinlerce kişi sık sık "PKK halktır halk burada" sloganı attı. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatılan miting alanı kadınların giydiği ulusal kıyafet ve taktığı şallarla renk cümbüşüne dönüştü. Alana kurulan platformun arkasına dev boyutta "Demokratik çözüm, Öcalan'a özgürlük" pankartı asılırken, alanın birçok noktasına onbinlerin taleplerinin yer aldığı pankartlar asıldı. Binlerin sloganlar eşliğinde gerçekleştirdiği yürüyüşle alana gelmesinin ardından mitingin startı verildi. Kutlamaya BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da katıldı. Yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından alanda "Şehîd Namirin" sloganı yankılanırken, platformdan güvercinler uçurtuldu.
Newroz ateşinin yakılması ardından konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürt halkının özgürlük için verdiği bedellere dikkat çekerek, ''Kadınlar, gençler, alanı dolduran sizler mücadele ederek bu süreci kazandınız. Her gün eylem yaptınız, direndiniz. İşte bugün gelişen bu yeni süreç sizlerin eseridir" dedi.

Özgürlük halayı
Kürt ve Türk kamuoyu başta olmak üzere dünya kamuoyunun Newroz'da verilecek çağrılara kilitlendiğini belirten Kışanak, ''Öcalan şahsında bütün Kürt halkı, Türkiye halkları kazanacaktır" dedi. Kışanak şöyle konuştu: "Hep beraber özgürlük halayına duracağız. Cezaevinde bu halkın binlerce temsilcisi, kadın yoldaşlarımız var. Onlar sadece 'diyalog olsun, müzakere olsun, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan muhatap alınsın dediler diye cezaevindeler. Eğer müzakere ve diyalog süreci başladıysa cezaevlerinin de kapısı açılacak, bu siyasi soykırım operasyonları da duracak. Bu süreç demokratik siyaset süreci, bu süreç demokratik kurtuluş sürecidir. Bu süreci halkımıza emanet, kadınlara, Berivanlara, Agitlere, Beritanlara, Mazlumlara emanet ediyoruz."

Annelere barış armağanı
Kışanak, evlat acısı yaşayan bütün analara barışı armağan etmek istediklerini ifade ederek, barış için devletin de somut adım atması gerektiğini belirtti. Kışanak barış sürecindeki talepleri şöyle sıraladı: ''Hükümet Başbakan 'kararlıyım' diyor 'sonuna kadar bu süreci yürüteceğim' diyor. Biz de buradan onlara seslenmek istiyoruz kararlılığınızı pratikte de gösterin. Provokasyonlara karşı çıkın Paris katliamını aydınlatın. Botan'da binlerce insan toplu mezarlara defnedildi. Analarımızın başucunda ağlayacağı dua edeceği bir mezar taşı bile yok. Analar yıllarca evlatlarının kemiklerini aradılar. Gelin hakikatleri araştırma komisyonu kuralım provokasyonları o zaman boşa çıkarırız." Konuşmalar ardından Ferhat Tunç ve Zelal Gökçe seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halayla Newroz kutlaması sona erdi.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" sloganıyla şehir merkezinde sabahın erken saatlerinden itibaren onbinlerce kişi Newroz kutlamasının yapılacağı alana akın etti. Katılanlar, giydikleri ulusal giysilerle renkli görüntüler oluşturdu. Kutlamanın yapıldığı alana PKK kurucularından Mazlum Doğan'ın dev posteri ve sarı, kırmız, yeşil flamalar asıldı. Alanda yer alan ve özgürlük taleplerinin dile getirildiği pankartların Kürtçe olması dikkat çekti. Miting alanına sığmayan onbinlerce kişi kutlamayı çatı katları ve Esendere yolu üzerinden izlemek zorunda kaldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, Newroz ateşi 4 ayrı noktada yakıldı. Ardından Öcalan'ın Newroz mesajı okundu.
Konuşmalar ardından kutlama Gever Kültür Merkezi'ne bağlı sanatçıları, Koma Şehit Şerda, Koma Ciwanên Geverê, Hunermend Cemal, Hemido ile Sipan Xelat, Hivron ve İbrahim Rojhelat'ın verdiği konserle devam etti.

DOÐUBEYAZIT
Doğubeyazıt'ta da Newroz görkemli kutlandı. Kutlamaya, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubeyazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP yöneticileri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu 30 bini aşkın kişi katıldı. Belediye Meydanı'nda yapılan kutlamaya gelen kitleye barış talebini temsilen beyaz tülbent dağıtıldı. Kadınlar Serhat bölgesine ait yöresel kıyafetleri ile alanda renkli görüntüler oluşturdu. Newroz alanına  "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" pankartı ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları asıldı.
Saygı duruşu ardından konuşan BDP PM üyesi Abbas Yoldaş ve Metin Bingöl Kürt halkının Öcalan'ın barış taleplerini desteklediği mesajı verdi. Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz ise herkesin bu tarihi süreçte görev alması gerektiğini belirterek, Türkiye halklarına barışa destek sunmaları çağrısında bulundu. Korkmaz, "Türkiye'deki diğer haklara sesleniyorum. Sizde bu barış sürecine destek sunun. Savaşta herkes kaybeder ama barışta herkes kazanır. Kürt kadınları olarak barış sürecinde ön saflarda yer almaya hazırız" dedi.
Yapılan konuşmalar ardından yakılan Newroz ateşi yakıldı. Kutlamada, Santçı Ergin Xelikan ve Berivan Ari konser verdi.

ADIYAMAN
Adıyaman'da Yenimahalle'de düzenlenen Newroz kutlamasına da binlerce kişi katıldı. Newroz kutlamasına Muş milletvekili Demir Çelik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP Adıyaman il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan Güçlü İplik işçileri katıldı. Sarı, kırmızı ve yeşil flamlarla süslenen alan özellikle kadınların giydiği yöresel kıyafetlerle renk cümbüşüne döndü. Müzik eşliğinde halaya duran kitle sık sık sloganlar attı.
Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile gerilla aileleri tarafından yakıldı. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik konuşmasında bu yılki Newroz kutlamasında özgürlük taleplerinin en güçlü biçimde dile getirildiğini belirterek, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin her koşulda devam edeceğine dikkat çekti. Miting konuşmaların ardından Koma Çiya'nın söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ARDAHAN
Ardahan'daki kutlama için BDP İl binası önünde yurttaşlar erken saatlerde toplanmaya başladı. Davul zurnalar eşliğinde halaylar çekildi.  Kutlama öncesi BDP PM üyeleri Alper Budak ve Diyadin Fırat, BDP yöneticileri ve HDK Ardahan yürütme üyeleri, BDP il ve ilçe örgütleri yöneticilerinin de katılımıyla binlerin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Sloganların dinmediği yürüyüş esnasında yeşil, sarı ve kırmızı reklerde oluşan 10 metreye uzunluğunda flama taşındı. Newroz alanına iki arama noktasından geçen kitle davul zurna eşliğinde halay çekti. BDP PM üyesi Alper Budak konuşmasında Öcalan’ın yeni yarattığı paradigmayla cezaevi duvarlarını anlamsızlaştırdığını belirtti. BDP PM üyesi Diyadin Fırat ise barış mesajları vererek,  "Kürdistan'ın dört parcasında Kürt halkı ayakta. Halkların özgürlük ve demokrasi davası yürütüyoruz" dedi. Kutlamada Sema Yücel'in ağabeyi Vefa Yücel söz alarak Kürt halkının Newrozunu kutladı.  Konuşmaların ardından yerel sanatçıların söyledikleri parçalar eşliğinde halaylar çeken kitle, sloganlar eşliğinde çarşı merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş BDP İl binası önünde son buldu.

ÖZALP
Van'ın birçok ilçesinde de coşkulu Newroz kutlamaları gerçekleşti. Özalp İlçesi'nde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına BDP MYK üyesi Necla Bakır, BDP il ve ilçe yöneticileri ile binlerce kişi katıldı. Alan, “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” pankartının yanı sıra Öcalan’ın posterleri, sarı kırmızı yeşil flamalar ile süslendi. Kutlamada ilk olarak Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş ve Özalp eski BDP İlçe Başkanı Yakup Almaç’ın Newroz’a ilişkin mesajları okundu. BDP Van İl Başkanı Musa İtah konuşmasında kalıcı bir barış için adımların karşılıklı olması gerektiğini belirterek, “Sayın Öcalan’a özgürlük, siyasi, askeri operasyonların durması, Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve siyasi tutsakların serbest bırakılması en temel talebimizdir” şeklinde konuştu.
Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ise konuşmasında, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in barışa ödenmiş bir bedel olduğunu vurgulayarak, pratik düzeyde barışa dair önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. Kutlama Grup Hemdem’in söylediği şarkılarla sürdü.

BAHÇESARAY
Bahçesaray İlçesi'nde de Müks suyu kenarında kutlandı. BDP Van Milletvekili Nazmi Gür'ün de yer aldığı kutlamaya binlerce kişi katıldı. Alana Kürtçe ve Türkçe yazılı "Zülme başkaldırının adı olan Newroz'un özgürlüğe vesile olması dileğiyle Newroz bayramını kutluyoruz" pankartları ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları asıldı. Gençler "Newroz pîroz be", "Kurdistan" yazılı tişörtler giydi. Saygı duruşu ardından Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi.  BDP Van Milletvekili Nazmi Gür konuşmasında, ''Newroz'da Kürtler  birliği, kardeşliği ve özgürlüğü yeniden yaşatacak" dedi. Ardından yerel sanatçıların söyledikleri parçalar eşliğinde halaylar çekildi.

ÇATAK
Çatak İlçesi'nde çarşı merkezinde düzenlenen Newroz mitingi öncesi binlerce kişi davul zurna eşliğinde alana yürüdü. Katılanların çoğunluğunu ulusal giysileriyle yer alan kadınlar oluşturdu. Miting alanı karşısında bulunan Leman Tepesi'nde beyaz boya ile "Ji Ocalan re azadî" yazısı yazıldı. Miting saygı duruşu ile başlarken, daha sonra Newroz ateşi yakıldı. Mitinge çok sayıda BDP yöneticisi ve Van'dan sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. BDP İlçe Başkanı Vehbi Batur, Van İl Genel Meclis Üyesi Celal Bartu birer konuşma yaparak, sürecin önemine dikkat çekti. BDP MYK Üyesi Necla Yıldırım, ülkede toplumsal ahlaki bir yaşamın kadın mücadelesi sayesinde olacağına vurgu yaptı. Kutlama müzik eşliğindeki halaylarla sona erdi.
 
GÜRPINAR
Gürpınar İlçesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Newroz kutlamasına çoğunluğu kadınlardan oluşan binlerce kişi katıldı. Kutlama öncesi 70 köyden kitle araçlarla alana akın etti. Alanda üç noktada Newroz ateşi yakıldı. Saygı duruşundan sonra kutlama Van MKM sanatçılarının müzik dinletisiyle devam etti. Kutlamada BDP Van Milletvekili Üzdal Üçer, köy muhtarları belediye ve il genel meclis üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, TUYAD-DER ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı. BDP Van Milletvekili Üzdal Üçer konuşmasında İmralı’da devam eden görüşmelerin mücadelenin sonucu olduğunu dile getirerek, Kürtlerin bu yıl tarihi adımlarla Newrozu karşıladığını vurguladı. Kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.


ÇALDIRAN
Çaldıran İlçesi'nde Newroz binlerin katılımı ile kutlandı. Etkinliğe BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP PM üyesi İhsan Coşkun, BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, BDP il ve ilçe yöneticileri ile birlikte çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Alanda ”Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” yazılı dev pankartların yanı sıra çatışmalarda yaşamını yitiren PKK ve HPG’lilerin fotoğrafları açıldı. Miting programı öncesi davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekildi. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu ardından BDP Van Milletvekili Özdal Üçer Newroz ateşini yaktı. Ateşin etrafında gerillaların aileleri ile birlikte halay çekildi. Daha sonra BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar ile BDP PM Üyesi İhsan Coşkun birer konuşma yaptı. Coşkun, çözüm sürecinin "Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü" niteliğinde olacağını Kürt halkının bu sürece sahip çıkması çağrısında bulundu. Yapılan konuşmaların ardından çeşitli sivil toplum kurumları ve tutuklu bulunan siyasi tutsakların mesajları okundu. Miting Sanatçı Xemgîn Birhat ve 9 yaşındaki Mukades Bahçeci'nin söyledikleri parçalarla devam etti.

KAÐIZMAN
Kars'ın Kağızman İlçesi'ndeki Newroz kutlamasında da binlerce kişi bir araya geldi. Başta köylerden olmak üzere birçok noktadan binlerce kişi alana akın etti. Kutlamalarda BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP İl Eşbaşkanı Şerafettin İldirim, BDP Kağızman İlçe Başkanı Mehmet Doğan ve ilçe yöneticileri, BDP belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı. Newroz ateşini BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan yaktı. BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane Kürt halkının birkez daha barış elini uzattığını belirterek, ''Sayın Öcalan özgür olmadan, zindanlarda direnen özgürlük mahkumları özgür olmadan, dilimizi, kültürümüzü Kürdistan'da hür bir şekilde ifade etmediğimiz sürece bu halk her zaman direnecektir. Barış bu topraklar'da Sayın Öcalan'ın ve Kürt halkının özgürlüğünden geçmektedir" şeklinde konuştu. Ardından Erzurum'da tutuklu bulunan Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen ve Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in mesajları okundu. Kutlama Sanatçı Hemê Heci ve yerel grupların müzik dinletisi ile devam etti.

KARAYAZI
Erzurum'un Karayazı İlçesindeki kutlamaya BDP PM üyeleri Mehdi Perinçek, Murat Öztürk, BDP Erzurum İl Başkanı Rıza Güler, BDP Karayazı İlçe Başkanı Abdurahim Göksu'nun da bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Alanda, "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" pankartının yanı sıra, sarı kırmızı yeşil flamalar yer aldı. Miting saygı duruşu ile başladı. BDP PM Üyesi Mehdi Perinçek, 2013 Newroz'unun önemine değinerek Kürt halkının özgürlük talebiyle karşıladığı belirtti. Kutlamada sanatçı Zilan, Selim Serhat ve Kızmet Yıldız'ın söyledikleri parçalar eşliğinde halaylar çekildi.

EÐİL
Amed'in Eğil İlçesi'ndeki kutlama Gündoğra Mahallesi'ndeki alanda gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Platforma, "Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür" pankartı asılırken, alan ise sarı kırmızı yeşil renklerle süslendi. Newroz ateşinin etrafında halay çeken kitle, sık sık sloganlar attı. Kitleye hitaben konuşan BDP Amed Milletvekili Altan Tan, AKP hükümetine seslenerek "Siz gerçek bir demokratik Türkiye diyorsanız, demokratik bir anayasa diyorsanız biz hazırız" dedi. Tan, Amed Newroz kutlaması için de katılım çağrısında bulundu. ,

ÇERMİK
Çermik İlçesi'ndeki kutlama ise ilk kez Newroz kutlaması yapıldı.  Kadınlar yöresel giysileriyle kutlamaya katıldı.  Sık sık "Şehîd namirin" sloganlarının atıldığı alanda, Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden pankartlar asıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Newroz ateşi yakıldı. Kitleye hitaben konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Öcalan ile yapılan görüşmelerle başlayan süreci hatırlatarak, "Eğer savaş devam ederse hükümete güvenmeyeceğiz" dedi. Kutlama müzik dinletisi eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

HALFETİ
Öcalan'ın memleketi Urfa'nın Halfeti İlçesi'nde de Newroz binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde çevre köylerden gelen kitle alanda halay çekti. Kutlamaya BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan ile Fatma Öcalan, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan, CHP'li Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir de katıldı. Saygı duruşu ardından yerel sanatçı Ozan Dijwar'ın sahne almasıyla devam eden kutlamada, Newroz ateşi yakıldı. Newroz'la ilgili yazılan şiirlerin okunmasından sonra tutuklu BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın gönderdiği mesaj okundu. Kutlama, yerel müzik grupları Koma İmparator ve Koma Evîndar'ın ezgileri ve çekilen halaylarla son buldu.

HABER MERKEZİ