Muhalif avukatlar devlet kıskacında

Naim Eminoğlu

Naim Eminoğlu

  • ÇHD’den avukat Naim Eminoğlu, politik davalara giren avukatlara yönelik baskıların, mesleki dayanışmayla bertaraf edilebileceğini söyledi.  

Muhalif avukatlara dönük yargı baskısı son yıllarda arttı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) gibi muhalif derneklerin üyesi avukatlara dönük gözaltı, soruşturma ve davalara her gün yenileri ekleniyor. Avukatlara yöneltilen suçlamaların başında ise müvekkillerine yöneltilen “Örgüt üyesi olmak", “Örgüt propagandası yapmak" ve “Örgüt yöneticiliği" iddiaları geliyor. 13 Ekim’de 20 ÇHD üyesi avukat gözaltına alındı. Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) üyesi avukatlar gözaltında işkenceye maruz kaldı. ÖHD üyesi Gülhan Kaya da bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. 

MA’dan Ömer İbrahimoğlu’na avukatlara dönük baskıları değerlendiren ÇHD İstanbul Şubesi yöneticilerinden Naim Eminoğlu, baskılara karşı mesleki dayanışma vurgusu yaptı. Av. Eminoğlu, iktidarın hedefine aldığı avukatlık mesleğinde bir dönüşümü amaçladığını söyleyerek, "Avukatlar parasızlaştırılarak, istemedikleri işleri yapmak zorunda kalıyor. Daha zengin avukatların yanında çalışmak zorunda bırakılmak isteniyor. Para için değil halk için avukatlık yapmak isteyen politik avukatlar çeşitli baskılara maruz kalıyor. Tutuklanıyorlar veya çeşitli konularda kendilerine davalar açılıyor” dedi.

Pek çok saldırı var

Avukatlara dönük dava ve soruşturmalara işaret eden Eminoğlu, ÖHD üyesi Gülhan Kaya’nın yargılandığı davayı örnek gösterdi. Kaya'nın müvekkilleriyle yaptığı görüşmelerle suçlandığını ve suçlamaların “absürt" olduğunu söyleyen Eminoğlu, "5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Hatta tanık duruşmaya geldi ve tanımadığını söyledi. Onun dışında son yıllarda hapishanede bulunan müvekkillerine para yatırdıkları için kendilerine dava açılan meslektaşlarımız oldu. Bunların bir kısmı beraat ederken, bir kısmının davası halen sürüyor. Tweet attıkları için yargılanan meslektaşlarımız oldu. KCK ve ÇHD davaları var. ÇHD davalarının bir kısmı bitti. Özetle şu an avukat mesleğine pek çok saldırıları var. Biz de buna karşı mücadele etmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

İktidar bu geleceği istemiyor

Tüm baskılara rağmen devrimci bir avukatlık geleneği olduğunu söyleyen Eminoğlu, iktidarın bu geleneği yok etmeye çalıştığını dile getirdi. ÖHD ve ÇHD gibi derneklerin bu geleneği sürdürdüklerini ifade eden Eminoğlu, şunları söyledi: “İktidarlar bu geleneği istemiyor, çünkü bu avukatlık pratiği işkenceleri önlemeye çalışıyor; kayıpların bulunması, polis tarafından katledilen çocukların katillerinin yargılaması için mücadele ediyor. Deprem soruşturmalarını takip etmeye çalışıyoruz. İşte belediye yöneticileri ve AFAD’ın da sorumlu olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Buna karşı hükümet tarafından sürekli bir baskı var. Bunun en güncel örneği de geçen gün kararı açıklanan ÇHD davasıydı. Orada Selçuk Kozağaçlı, Oya Aslan ve Barkın Timtik yargılanmıştı.” 

İsteğim zaman gözaltına alırım

Eminoğlu, son yapılan gözaltılara işaret ederek, prosedüre de uyulmadığını kaydetti. Eminoğlu, "Adalet Bakanlığı’ndan izin alınır ve ondan sonra ifadeye çağırırsınız. Ankara'daki soruşturmada ise sadece bir telefon ihbarı vardı. Yani bir telefon ihbarıyla avukatların evini, savcı ve baro temsilcisi olmaksızın bastılar. Dijital materyallerine el koydular ve 3 gün boyunca gözaltında tuttular. Bu aslında hükümetin son zamanlarda avukatlık mesleğinin değersizleştirdiğini gösteriyor. ‘İstediğim zaman gözaltına alırım’ diyor" şeklinde konuştu. 

Ruhsat gaspları da var

Avukatları tutuklayarak, gözaltına alarak, çeşitli davalar açarak mesleklerinin ellerinden alınmaya çalışıldığını kaydeden Eminoğlu, şunları ekledi: “Bunun bir ayağı da ruhsat gasplarıdır. Adalet Bakanlığı, yeni bir uygulamayla davası olan öğrencilerin, mücadele eden hukuk fakültesi öğrencilerin ruhsatlarını gasp etmektedir. Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) buna karşı bir karar çıktı ama halen uygulamada ısrar ediyorlar. Dolayısıyla bunlara karşı dayanışmayı büyütmek gerekiyor." İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.