Muhalifler atanmıyor

Mesut Mike

Mesut Mike

  • AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak duyurduğu öğretmen atamasını “seçim hamlesi” olarak değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mesut Mike, muhalif kimliklerin de atanmadığını söyledi.

Son üç yılda intihara sürüklenen genç öğretmenlerin sayısı 20’yi aşıyor. Görmezden gelinen atanamayan öğretmenler, 14 Mayıs seçimleri öncesi gündeme geldi. İktidarını sürdürme çabalarına giren AKP-MHP, seçime sayılı günler kala kamu kurum ve kuruluşlarına peş peşe atamalar yaparken, en son 103 alanda 45 bin öğretmen atamasının 8 Mayıs’ta yapılacağını ve atama yapılacak alanlara başvuru için 50 taban puanın esas alınacağını duyurdu. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mesut Mike, iktidarın depremlerden önce kamuoyunun baskısı sonucu 20 bin öğretmen atama sözü verdiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini ve deprem süreciyle birlikte rafa kaldırıldığını hatırlattı. Mike, “Açıklanan verilere göre; deprem bölgesinde 120 bin öğretmen açığı varken 45 bin öğretmen atması yetersiz kalacaktır. Bu soruna hiçbir şekilde çözüm olmayacaktır” dedi. 14 Mayıs seçimlerine az bir süre kaldığını hatırlatan Mike, gündeme getirilen atamaların seçime yönelik bir hamle olduğunu, AKP-MHP iktidarının siyasi emelleri için eğitim sistemini kullandığını söyledi.

10 yılda 300 intihar

Son 10 yılda 300 öğretmenin intihara sürüklendiğini aktaran Mike, şöyle devam etti: “Mezun olan bu öğretmen adayları iş bulamadıkları için psikolojik sorunlar yaşamaya başlıyor. Özel okullara gidiyor ve asgari ücretten aşağı bir parayla çalışıyorlar. Burada paraları verilmiyor ve sömürüyorlar. Devletin kendisi dahi kendi okullarına ücretli öğretmenlik icat etmiş ve 6 bin 500 TL’ye öğretmen çalıştırıyor.”

İktidarın kendi programına göre eğitimi şekillendirdiğini ifade eden Mike, “İstanbul’un 39 ilçesinde yoğunluklu olarak Kürt nüfusu var fakat hiçbir okula Kürtçe öğretmen atanmıyor. Hükümet bu konuda samimi değil. Sadece siyasi geleceğini düşünüyor” diye konuştu.

Güvenlik soruşturmaları

Eğitimcilerin atmalarda güvenlik soruşturmalarından geçtiğini anımsatan Mike, şunları dile getirdi: “Eğer ailelerinden herhangi bir siyasi bir partiye üyelik varsa direkt üstünü çiziyorlar. 50 Kürtçe öğretmen alınacak ama bunun kaç tanesinin atması yapılacak göreceğiz. Muhalif kimlikler hiçbir şekilde atanmıyor. Bağcılar, Bahçelievler, Esenyurt ve Esenler’de atandıktan sonra güvenlik soruşturmalarıyla bekletiyorlar. Bu hukuksuzluğu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne aktarıyoruz. Bize yapılan başvurular doğrultusunda avukatlarımız konuyla ilgileniyor, ancak bu durum mahkeme kararıyla olumsuz bir şekilde geri dönüyor.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.