Mülteci kadınlar ırkçılığa karşı savunmasız

Kadın Haberleri —

Sîham Sasî

Sîham Sasî

  • Hükümetlerin ırkçı söylemleri ayrışma ve şiddete zemin hazırlarken, mülteci kadınların bu söylemler sonucu ödediği bedel iki kat. Tunuslu feminist ve aktivist Sîham Sasî, ırkçılığın artmasının mülteci kadınları savunmasız bıraktığını söyledi.

Savaş ve iç çatışmaların sonunun gelmediği Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yerinden edilen mülteci kadınlar göç yollarında taciz, tecavüz ve katledilmeyle karşı karşıya bırakılıyor. Bu göç yollarından biri de Tunus. Tunuslu feminist ve insan hakları aktivisti Sîham Sasî, Tunus hükümetinin göçmen ve mültecilere dönük birçok uluslararası anlaşmayı imzaladığını hatırlatarak, uygulamada yetersizliklerin olduğunu kaydetti.

Irkçı söylemler şiddete zemin hazırlıyor

Tunus’taki mülteci sayısının son bir yılda hızla arttığına işaret eden Sîham Sasî, hükümetin özellikle Sahra Altı Afrikalılara karşı ırkçı söylemlerinin ayrışmaya yol açtığını ve şiddete zemin hazırladığını söyledi.

Sîham Sasî, ırkçılığın artmasının mültecileri savunmasız bıraktığını vurgulayarak şunları ifade etti: “Hükümetin sorumluluğu yerine getirmemesi, mülteci politikasında tam bir başarısızlık yarattı. Mülteciler işten çıkarıldı, sağlık hizmeti dahi alamadılar. Sivil toplum kuruluşlarının yardım çabalarına rağmen, hükümetin politikalarından kaynaklı yetersiz kaldı. Ulusal ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bu göçmenlerin haklarını koruyan prosedürler belirleyerek, sağlam bir politika izlemeden göçmen sorunlarının ele alınamayacağı ortaya çıktı.”

Kadınlara iki kat ayrımcılık

Bu politikalar sonucu kadınların daha büyük bir ayrımcılığa uğradığını ve özellikle hamile kadınların sağlık hizmetinden yararlanamadığını kaydeden Sîham Sasî, “Hamile kadınlar tıbbi bir gözetim altında tutulmuyor. Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişemiyor” dedi.

17 kadın vahşice katledildi

58 Sayılı Kanun’a rağmen kadına yönelik şiddetin tavan yaptığının altını çizen Sîham Sasî,yılın başından bu yana 17’ye yakın kadının vahşice katledildiğini söyledi.

Sîham Sasî, 58 Sayılı Kanun’un uygulanması için 2022 yılında bir komite kurulduğunu aktararak şunları kaydetti: “Yaşam hakkı, hükümetin korumakla yükümlü olduğu insani bir haktır. Örneğin, evlilik içi şiddete maruz kalan ve emniyete şikâyette bulunan kadınların şikayetlerinin çoğu zaman ciddiye alınmadığını ve korunmaları için ortamdan uzaklaştırma gibi gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. Yine şiddete uğrayan kadınların çoğunun barınma eksikliği veya onları koruyacak sığınma evlerinin bulunmaması nedeniyle evsiz kalma tehdidi altında olduğu ortadadır.”

Sîham Sasî, ayrımcılık ve şiddete karşı daha güçlü mücadele yürüteceklerini belirterek, mültecilere karşı hükümetin sorumluluğunu görmesi gerektiğini söyledi.

ZOUHOUR MECHERGUI-JİNHA/TUNUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.