Mülteci kadınlara yönelik şiddet arttı

Kadın Haberleri —

.

.

  • UNHCR geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada 2020 yılında mülteci kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirtti. Artın şiddeti bir kriz olarak değerlendiren UNHCR, taban projelerini işaret etti.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2020 yılında mülteci kadınlara yönelik şiddetin arttığını açıkladı. Açıklamada ancak sorunun kökeninden gelen çözümlerin şiddet ile mücadeleye yardımcı olabileceği belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, her beş mülteci veya ülke içinde yerinden edilmiş kadından birinin cinsel şiddete maruz kaldığını ve durumun küresel olarak kötüleşmeye devam ettiğini kaydetti.

BM ajansının haberine göre, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyasının 30. yıldönümünde yapılan açıklamada, Mart ayından bu yana aile içi şiddet, çocuk yaşta evlilikler, insan ticareti, cinsel sömürü ve istismarda (tecavüz) küresel bir artış olduğu belirtildi.

UNHCR açıklamasında, “İzolasyon, derinleşen yoksulluk ve ekonomik baskının ölümcül bir karışımı, mültecilere, yerinden edilmiş ve vatansız kadınlara ve kızlara karşı yeni bir şiddet dalgasına yol açıyor” dedi.

Taban çözümleri

UNHCR ayrıca krizin üstesinden gelmek için, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine ve mağdurlara yardım etmeye odaklanan taban projelerine finansman sağlanması çağrısında bulundu.
Açıklamanın devamında Covid-19 salgın hastalığından kadınların nasıl etkilendiği detaylı olarak ayrıca anlatıldı.

Kaynak: https://news.un.org
Çeviri:  EREM KANSOY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.