Kerry muhaliflerle görüştü
Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Ukrayna'nın geleceği Avrupa Birliği'ndedir" derken, ABD Başkanı John Kerry ise Ukraynalı muhaliflere desteğini bizzat görüşerek gösterdi. Kerry, dün muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, Arseniy Yatsenyuk ve milletvekili Petro Poroşenko ile biraraya geldi. Kerry, Rusya'ya da açıkça eleştiri yönelterek, "Ukraynalıların geleceği tek bir ülkeyle ilişkili olmak zorunda değildir ve buna zorlanmamalıdırlar" dedi.
Rusya'dan sert sözler
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batılı ülkeleri çifte standartlı ve iki yüzlü olmakla suçladı. Lavrov, AB ve NATO'nun Ukrayna'ya dış politikası konusunda seçme şansı bırakmadığını, sadece kendi fikirlerini empoze etmeye çalıştıklarını söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara ve muhalefet lideri Vitali Kliçko ise zirvede yapılan oturumda tartıştı. Kozara, AB'yle ortaklık anlaşmasını neden askıya aldıklarına da açıklama getirdi. Rusya'nın Kiev'e düşük faizli 15 milyar Dolar kredi ve ucuz doğal gaz vermesine atıfta bulunan Ukraynalı Bakan, "Ekonomimizin çöktüğü bir süreçte Rusya'nın cazip teklifini reddedip neden AB'yle anlaşalım?" dedi.
Suriye konusunda umut yok
Zirvede Suriye de gündeme geldi. Cenevre’de Esad rejimi ile güdümündeki muhalifleri uzlaştırmayı başaramayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, hem müttefik ülkelerin dışişleri bakanlarıyla hem de fikir ayrılığı yaşadığı Lavrov ile görüşerek son durum değerlendirmesi yaptı.
Konferansın bir diğer konusu ise İran'dı. Batılı mevkidaşlarıyla zirvede görüşen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zerif, ülkesine ekonomik yatırım yapılması için çaba gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Zarif ile yaptığı görüşmede tarafların iyi niyetle müzakereleri sürdürmesinin ve İran'ın nükleer anlaşma çerçevesinde verdiği taahütleri yerine getirmesinin önemini dile getirdi.
MÜNİH